Een ambtenaar zit koffie te drinken. De kantinejuffrouw vraagt of hij nog een tweede kopje wil. – Eh, nee, dank u, antwoordt de ambtenaar, anders kan ik vanmiddag niet slapen…..

vrijspreker.nlLibje
Tips voor Libje? Mail ze naar info@vrijspreker.nl

12 REACTIES

 1. Deze serie roept herinneringen op. Aan een tijd dat ik soms bij een ambtenaar thuis op bezoek ging, want familie… In huize ambtenaar hing op de WC een tegeltje met de volgende tekst:

  “Als ik een aanval van werklust krijg ga ik in ‘n hoekje zitten en wacht tot het over is.”

  Zou een baan als ambtenaar een probaat middel kunnen zijn tegen slapeloosheid?

 2. Een notaris zoekt een nieuwe medewerker om akten af te stempelen.
  hij moet tot tien kunnen tellen want soms moeten er wel tien stempels op 1 formulier worden gezet.
  De eerste sollicitant meldt zich en de notaris vraagt of hij tot 10 kan tellen.
  Natuurlijk zegt de man: 10,9,8,7,6,5,4,3,2,1,0
  kun je dat ook omgekeerd?
  Nee, hiervoor werkte ik bij de NASA en hier tellen ze altijd zo.
  Niet geschikt!
  De volgende sollicitant wordt ook gevraagd om tot 10 te tellen.
  Jazeker: 1,3,5,7,9, 10,8,6,4,2.
  Kun je niet in een normale volgorde tellen?
  Nee zegt de man, ik ben vroeger postbode geweest en ik altijd zo geteld bij de post rondbrengen.
  Niet geschikt!
  Ook weer dezelfde vraag bij de 3e sollicitant.
  Absoluut kan ik dat: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10.
  Prachtis, Waar wekte u vroeger?
  |Bij de gemeente.
  Oh, kun je dan ook verder tellen dan 10?
  Natuurlijk, boer, dame, koning en aas.

  Nog een,
  Weet u het verschil tussen een ambtenaar en een stuk hout?

  Antwoord……………hout werkt.

  ratio [3] reageerde op deze reactie.
  Nico [4] reageerde op deze reactie.

 3. HiMatt [2]: Leuke cartoons heb je getekend! Zit nu met een afzakkertje, na een gezellige avond. Ik wil er morgen een paar inplannen voor de komende weken op vrijspreker.

 4. @Matt [2]: Dat tellen schijnt inderdaad moeilijk te zijn. Ik heb er nog één voor je:

  Ongeveer in het jaar 1994-1995 kwam er na contact met een club voor asielzoekers eens een meisje bij ons logeren. Ongeveer 8 jaar. Een asielzoekster uit Afrika, die met haar moeder in Berlijn terecht was gekomen. Ze logeerde bij ons om even van het gezeik met procedures af te zijn. Het bleek een slim meisje te zijn. We vroeger haar of ze al had geleerd om het in Duits te tellen. Haar antwoord, en vergeet niet, dit is echt gebeurd:

  “Eins, zwei, drei, vier, fünf, sieben, acht, neun …”
  We onderbraken haar en zeiden: “Du bist die sechs vergessen”
  Waarop ze quasi beledigd antwoordde: “Nein! Sex ist nicht für Kinder!”

  We vroegen haar van wie ze dat geleerd had, en zei dat het van haar moeder is. Achteraf denk ik dan… zou die moeder door een pedofiel bewerkt zijn, die preventief een rookgordijntje voor plausible deniability aan het neerleggen was? Humor is de scherts van de ernst.

  Ik zie dat je kunstenaar bent. Voor kunstenaars heb ik nog een idee. Ter inspiratie. Voor protest-kunst, je weet wel, pro-test oftewel om denkbeelden te testen. Als dat verhuld gebeurt, komt de boodschap niet over. Maar het kan ook openlijk. Wat te denken van het plaatje van een pessarium? Degenen die iets wilden verhullen hebben wat met letters gespeeld. Eigenlijk moet er staan: Persarium. Pers-arium.
  Het is ding zelf is een ring met een koepel er overheen. Het deel ‘arium’ betekent ‘een gebied waar iets gebeurt’, zoals bij een aquarium, terrarium, of software die als instrumentarium dient.
  Vergelijk dit met bijvoorbeeld:
  – Een innerlijk karakter, waar een persoonlijkheid (van het Latijnse persona voor ‘masker’) als masker overheen wordt geschoven.
  – Een bezoekje aan een bureaucraat zoals een rechter die een plastic gezicht opzet zodat de lagere en hogere goden niet boos gaan worden omdat er bepaalde informatie lekt. Een pers-arium met gaatjes erin is niet bruikbaar.
  – Een persconferentie om het publiek een ‘under the dome’ ervaring te bieden (bekend van het boek ‘Under the dome’ van Stephen King). Een informatiebubbel.

  Dit is zeg maar ‘sociale technologie’ om steriele afstand te bewaren. Dat veroorzaakt uiteraard reacties. Dus dan wordt dat pers-arium omgedraaid en wordt er een parabool antennen van gemaakt. Er worden plastic boodschappen terug verzonden.

  Je begrijpt al, met al dat plastic zal het nooit leuk worden. Dus dat concept rammelt. Op zich is er niets mis met het masker van een persoonlijkheid om iets te kunnen benadrukken, maar het moet geen oeverloos spelletje ‘verstoppertje spelen’ worden. Het moet een keer klaar zijn. Om van dat plastic af te komen zou ieder eigenlijk voor zichzelf een second skin moeten prepareren. Dat product ken ik vreemd genoeg nog van militaire dienst, om wonden te laten genezen. Je kisten inlopen kan een bloederige bedoening worden. Je eigen karakter inwerken om zichzelf anders te uiten ook; er kunnen zomaar emoties gaan stromen.

  Ik vermoed dat kunstenaars prima in staat zijn om met dit soort concepten te spelen en er hele leuke, leerzame uitingen van te maken. Dat zijn capaciteiten die ik zelf niet heb, anders zou ik het allang gedaan hebben. Het leven is soms net een achtbaan. Je wordt te vaak bezig gehouden om nou eens eindelijk te gaan leren wat je eigenlijk wilde. Dat kan anders. Maar dan moet je wel van allerlei plastic verhalen af, zodat er tijd vrij komt.

  Matt [6] reageerde op deze reactie.

 5. Bij ambtenaren denk ik vooral aan muren en steriele scheiding tussen groepen. Omdat ik eigenlijk altijd verplicht tegen muren aan moest kletsen, heb ik me noodgedwongen bekwaamd in een soort graffiti-kunst. De beschermingsmuur om jezelf heen met graffiti aankleden (met jezelf in de rol van poortwachter) en de muren van anderen bespuiten met graffiti. Beelden. Al zeg ik het zelf, soms was het mooie (woord)kunst. Maar eerlijk is eerlijk, ik heb ook wat spookbeelden in de strijd geworpen. In de context van actie is reactie en zo.

  ‘Wat je zegt ben je zelf’ kun je vertalen naar een spiegel voorhouden en een ander precies laten zien waar ‘ie diep van binnen naar verlangt, of juist in angst voor leeft. Om het maar in ancap termen uit te drukken; het is maar net wat ‘de markt’ vraagt. Of nodig heeft.

 6. @Nico [4]:
  Dank voor je reactie, Nico.
  Het tovert een glimlach op mijn mond.
  Even over het pessarium, Gelukkig ben ik man en heb een vrouwencondoom, want dat is in feite een pessarium , niet nodig, maar als je toch met woorden wil spelen: een condoom wordt in de volksmond, tenminste in België, ook wel ‘kapotje’ genoemd.
  Maar alle gekheid op een stokje, ik speel inderdaad graag met woordspelingen. Zie mijn ” me too” cartoon, over hoe vrouwen zich omhoog kunnen werken.
  Misschien is het ook wel dat ik niet in dienst ben geweest dat ik nu zo gemakkelijk anti -oorlog en geweld cartoons kan maken.
  Bij blikopnosjournaal worden regelmatig sommige van mijn cartoons gepubliceerd.
  Daarom, en dat vind ik heel belangrijk dat, met dat linkengedoe en © bescherming door de EU met valse voorwendselen, mijn cartoons vrij zijn van © zodat iedereen ze mag gebruiken en eventueel wijzigen, maar in dat geval wel de bron vermelden.
  Voor goede ideeën hou ik me altijd aanbevolen om iets uit te werken.

  Even nog een mopje:
  Wouter, ambtenaar van beroep, heeft voor zijn verjaardag een verrekijker gekregen en zegt vol trots tegen zijn vriend dat de kijker wel heel speciaal is.
  Hoezo kan een verrelijker speciaal zijn? vraagt zijn vriend.
  Wouter antwoord: op de doos staat: ‘vergroot 20x’
  En ik heb er nu al 30 keer door gekeken en hij doet het nog steeds!

  Matt [7] reageerde op deze reactie.

 7. @Matt [6]:
  Nico,
  Voor jou als woordkunstenaar vergeet nog een belangrijke uitspraak van een, in België en waarschijnlijk ook in Nederland zeer bekende persoonlijkheid en deze uitspraak past eigenlijk wel bij dit blog.(vrijspreker)

  Lambiek zegt: “spreek, en je mond zal open gaan”.

  Nico [8] reageerde op deze reactie.

 8. @Matt [7]: De Vlaamse taal klinkt voor ons (man vrouw) heel ‘smakelijk’. En er zijn in het Vlaamse taalgebied ook best leerzame gezegden en leuke woorden. Terwijl in de Nee-derlanden bij poepen aan een ‘grote boodschap’ wordt gedacht, blijkt uit de Vlaamse taal beter dat onvervalste liefde om veel meer draait dan…

  Puntig: Een condoom wordt in de Nee-derlanden ook wel een race rubber genoemd. Voor context, zie hier.

  Over die uitspraak van Lambiek: Tijdens een praatje met een ingenieur vertelde hij eens hoe hij oplossingen voor problemen probeert te vinden. Een tip: Leg een complex lijkend probleem uit aan iemand die er misschien helemaal niets van snapt, en terwijl je bezig bent krijg je een aha erlebnis.
  De moraal van dat verhaal is dat je dingen soms niet langer in blinde vlekken en dode hoeken kan bewaren als je echt je best doet om iets aan een ander uit te leggen.

  Maar ja. Het kan ook anders gaan. Volgens een Chinees gezegde kan de één altijd van de ander leren, en andersom, als die twee bij elkaar zijn. Samen. Vergis je nooit in veronderstelde ‘domme’ anderen. Die kunnen zomaar weten wat jij nog niet weet. En je er wat over kunnen vertellen ook, als je er tenminste aardig om vraagt. Want dwingelanden… krijgen als het ware een kaakstoot doordat de ander de kaken op elkaar houdt. Geef een dwingeland niet wat ‘ie wil en het zal hard aankomen.

  Matt [9] reageerde op deze reactie.

 9. @Nico [10]:
  Sorry, Nico, als je mijn woordspeling verkeerd opvat: het is puur hypothetisch bedoeld. liever van te voren weten wat je aan mekaar hebt dan achteraf misschien spijt krijgen, zo bedoel ik het dus ook dat je beter kunt samenwerken, als je mekaar kunt aanvullen, dan dat je mekaar aanvalt als standpunten niet overeen komen. Het scheelt maar 1 letter! en door een simpele letter kun je bij wijze van spreken een oorlog uitlokken.
  Je mag gerust dichtbij komen, ik ben oud en (hopelijk) ook wijs genoeg om toch wel iets met mijn opgedane mensenkennis te doen. Alleen al door de vele (ruim 300) workshops die ik gegeven heb leer je een enorme verscheidenheid aan mensen kennen. Zie een van mijn laatste, dat gezin waarvan de vader jouw voornaam heeft en deze man is ook presentator bij een bekend internet café (wereldpijn). Nooit geschilderd en wat een prachtige resultaten! Zo zie je maar.

  Nico [12] reageerde op deze reactie.

 10. @Matt [11]: Nee hoor, ik vatte niets op. Stelde een vraag om iets helderder te krijgen.

  Je schreef; één letter verschil. Dan heb ik nog een leuke voor je. Wat is het verschil tussen een militair in een camouflagepak en iemand die je onder een dekmantel benadert? Juist ja. Eén aandachtspunt, maar wel hetzelfde principe. Wat verder niets zegt over op welke andere aandachtspunten iemand nu wel of juist niet eerlijk is.

  Qua kunst is me lang geleden opgevallen dat iemand met beelden kan spelen en daarbij uitleg kan geven, of met beelden kan spelen en die anderen als een op te lossen puzzel voorschotelt. Er zijn er die de extremist uithangen en alleen het laatste doen. Spreken in beeldtaal heet dat. Ik heb proefondervindelijk vastgesteld dat een gesprek dan meestal volautomatisch verminkt. Iedere val kun je wat bespoedigen door een zetje te geven. Ik heb dan ook dat soort extremisten in de val laten lopen door hen iets voor te schotelen waar ze niet op konden reageren zonder uit hun rol te vallen.

  Misschien zijn dit soort dingen voor jou zoiets als de ‘ver van je bed show’, maar toch geeft het te denken. Beelden als instrument om iets helderder te maken of juist om te misleiden en verhullen. Om van gebrekkigheid af te komen of gebrekkigheid juist te stimuleren. Keuzes. Volgens de Bijbel: Wees nuchter en waakzaam. Een oude wijsheid. In deze context; welke beelden worden gepresenteerd en waartoe leiden ze? Da’s een kunst om te ontrafelen en er zelf bewust mee om te gaan.

Comments are closed.