1 REACTIE

 1. Die titel… haakt exact in op iets waar ik gisteren over dacht en toch eens kwijt wilde. Het lijkt wel of Ratio mijn gedachten kan lezen. Gelukkig is niet alles wat het lijkt, anders zou er een saai leven zonder verrassingen ontstaan. Hoewel allerlei dingen natuurlijk wel zijn wat ze zijn. In die twilight zone komen titels tevoorschijn. En wat je ermee kunt doen. De één ziet moeilijkheden, de ander is wat minder pessimistisch en ziet mogelijkheden. Wat is mogelijk, en hoe moeilijk is dat nu eigenlijk?

  Omdat er kennelijk zijn die toch wel heel graag willen weten welke titel wij (man vrouw) zouden willen, kom ik er niet onderuit om als een cartoonist een beeld te schetsen. Voor de stemmingmakerij. En voor… comprehension. Mooi woord. Niet iets van de ‘commies’, maar van ‘com’ oftewel samen. Samen iets doorgronden. Da’s iets waarin je kunt investeren. Niet door ergens geld in te pompen, maar door helemaal zelf moeite te doen. Samen. Je kunt nu afhaken, of even meegaan om eens te zien waar dit verhaal naartoe gaat.

  Laten we beginnen bij het begin en er een heel oud verhaal bij pakken. Vanuit mythologie is Lilith bekend als de eerste vrouw van Adam. Ze waren allebei uit de aarde ontstaan en in die zin gelijkwaardig aan elkaar, hoewel ook verschillend. Dan kun je twee kanten mee op; die van wat mogelijk is of die van wat moeilijk is. Adam koos voor het laatste. Want Eva ontstond niet uit de aarde maar uit hem. En na het verhaal met die appel was de pikorde eindelijk vastgesteld. De man zal over de vrouw heersen en met bloed, zweet en tranen in zijn levensonderhoud voorzien. Terwijl de vrouw ondergeschikt was gemaakt, en met veel pijn babies zou baren. Het duurde niet lang of er ontstond zowaar gezeur over rechten. Het eerstgeboorterecht en zo.

  Ga nu eens terug naar het begin van dit verhaal om eens te kijken wat de juridische titel en het mandaat zou zijn van Adam en Lilith. Bezien vanuit hedendaags perspectief. Om dat juridisch onder woorden te brengen zou je dan moeten zeggen: Een wereldwijde, internationale carte blanche met executoriale titel. Niet door een rechter verstrekt, maar gewoon aangeboren en als geschenk meegekregen. Net als alle planten, dieren en mensen. Dat geschenk was en is zo vanzelfsprekend, dat bijv. de Aboriginals er ooit vreemd van opkeken dat blanke extremisten dieren in een kooi stopten. Nu zijn ze eraan gewend. Afgestompt inmiddels.

  Vandaag de dag zou deze titel heel pompeus klinken en angstbeelden oproepen. Totale anarchie! Maar nee, gewoon vrij om te doen en laten wat je zelf wilt. Dat is het originele beeld. Maar dan moet je niet als Adam worden die Lilith als ‘opstandig’ beschouwde, want, wat je zegt ben je zelf en het is niet aan Adam om opstandig te zijn over de keuzes van Lilith. Hoewel die carte blanche natuurlijk niet misbruikt moet worden om levens te verzieken. Want van origine… is er leven en dood, met ziekte als korte overgangsfase. En is dood gewoon dood. Na allerlei ‘vooruitgang’ is dat precies omgedraaid, als bij een satanisch ritueel. Ziekte als verdienmodel impliceert liefst levenslange overgangsfasen. Geld, geld, geld. Je kent het wel.

  Het moge duidelijk zijn dat bij een wereldwijde, internationale carte blanche met executoriale titel geen plicht hoort om de toekomst te voorspellen. De plicht om vooraf te gaan vertellen waar en hoe je gaat leven, wat je met je leven gaat doen. Voor de angsthazen die dat zijn geworden doordat ze ooit het haasje waren en liever niet op een herhalingsoefening gaan.
  Wordt het niet een keer tijd om dit gebrekkige, rottige systeem dat dit soort dingen veroorzaakt overboord te kieperen en anders verder te gaan?

Comments are closed.