Hub schreef het volgende artikel in 2007. Nog steeds actueel.  Ayn Rand schreef daar al 1971 een goed artikel over.*)  Deze week werd ik daar zwaar aan herinnerd door een artikel van Frederieke de Vries in het Dagblad De Pers. Dit ging over preventieve lichamelijke keuringen die in Duitsland mogelijk zijn, maar niet in Nederland.

Iedereen moet zelf weten of hij daar voor of tegen is, maar de in het artikel genoemde redenen zijn ogen openend.

In het artikel wordt huisarts Rischen geciteerd die zegt:”Mijn grootste bezwaar tegen de preventieve scans is dat rijke mensen op deze manier hun gezondheid kunnen kopen. Zo’n Total Bodyscan is erg duur en de minder welgestelde mensen in ons land kunnen zich dat niet veroorloven. Zo ontstaat een grote tweedeling van rijke gezonde mensen, en armere veel ziekere mensen. Dan krijgen we Amerikaanse toestanden, en dat past helemaal niet in ons Nederlands systeem.”

Pure afgunst! Als ik het niet kan hebben, dan zal ik alles doen om te zorgen dat jij het ook niet krijgt! Wat een negatieve levenshouding. Het erge daarbij is, dat niet alleen Rischen zo denk, maar een groot deel van het volk. De politiek stimuleert en bevordert dat zelfs, en tracht te nivelleren waar ze maar enigszins kansen daarvoor ziet. Met belastingen en subsidies. Gebruik maken van die afgunst is een beproefd middel om meer politieke macht te vergaren.

Toch kun je ook uit de opmerking van Rischen lezen dat hij wel vindt dat die onderzoeken nuttig zijn voor de gezondheid. Het domme is, dat hij kennelijk niet begrijpt dat het een natuurlijke gang van zaken is dat nieuwe mogelijkheden en uitvindingen altijd het eerst bereikbaar worden voor mensen die dat kunnen betalen. Doordat zij de verdere ontwikkelingen financieren, worden die zaken dan ook steeds meer bereikbaar voor mensen met minder geld.
Praktisch alle ontwikkelingen gaan door dit proces. Kijk maar naar auto’s, vliegreizen, vakanties, computers enz. enz.

Door het verzet van politici en mensen als Rischen worden ontwikkelingen alleen maar tegengehouden, vooral ten nadele van de armere mensen.
————————————————–
*) Zeer lezenswaard. Zie uittreksel op:
freedomkeys.com
waar tevens nog meer interessante artikelen worden genoemd.

7 REACTIES

 1. Ook met een preventieve keuring kan je te laat zijn. Overigens worden babies ook een tijd goed gevolgd door kraamzorg. Heeft wel wat weg van preventie. En wat te denken van vaccineren? Als dat geen preventie is? Of antiroken activisme?

 2. Niet roken, niet drinken, minder de auto nemen en je kan zo’n onderzoek betalen. Veel mensen nemen hun lijf en leden voor lief en hebben er vaak weinig voor over. Dat is de keiharde waarheid.

 3. Tsja… die olifant in die kamer hé? Je hebt een stapel geld en organiseert een gevangenissysteem inclusief bewakers voor anderen om jezelf ‘veilig te houden’. En je regelt het daarna zo dat die anderen fijn hun eigen gevangenis gaan betalen. Waarna je alleen de slijmballen uit het keurslijf ‘vrij’ laat. Da’s nog eens een keuring! Maar ja, dan moet je natuurlijk wel een legendarische kloof tussen arm en rijk handhaven. En vooral anderen bezighouden, want tijd om na te denken moet er niet zijn. Maak banen en activiteiten als sport dus tot eerste prioriteit, want freelancers kunnen teveel zelf regelen, dus ook hun nadenk-tijd.

  Kedeng kedeng, waar gaat dat per trein over dat spoor naartoe? Auschwitz? Fijn aan de dwangarbeid (‘arbeit macht frei’ en zo) en je leven verplicht voor anderen opbranden? Systeemtechnisch lijkt me dat een nogal gebrekkig, rottig beeld. Al was het alleen maar omdat geld de factor is die dat allemaal mogelijk maakt. Want meer dan dat is het niet, toch?

 4. De belangrijkste reden dat mensen met weinig inkomen deze preventieve bodyscan niet kunnen betalen is niet omdat het nou zo duur is maar omdat het zorg budget al besteed is aan de verplichte zorgverzekering, de gekoopste premie + eigen risico = 1657 euro, ruim voldoende voor een uitgebreide checkup.

  Met name wrang voor mensen die vrijwel nooit gebruik maken van zorg.

  ” Het domme is, dat hij kennelijk niet begrijpt dat het een natuurlijke gang van zaken is dat nieuwe mogelijkheden en uitvindingen altijd het eerst bereikbaar worden voor mensen die dat kunnen betalen. Doordat zij de verdere ontwikkelingen financieren, worden die zaken dan ook steeds meer bereikbaar voor mensen met minder geld.
  Praktisch alle ontwikkelingen gaan door dit proces. Kijk maar naar auto’s, vliegreizen, vakanties, computers enz. enz.”

  Dat is geen correcte consistente logica, en al helemaal niet van toepassing op deze bodyscans die niet nieuw zijn en zowiezo betreft het hier een markt waarbij het gewenste product niet te koop is “een goede gezondheid is niet te koop” marktwerking in de zorgsector zal onder alle mogelijke scenarios niet optimaal zijn omdat winst in deze sector in indicatie van verlies elders, de welbekende broken window fallacy is hier van toepassing, broken people fallacy.

  Bertuz [5] reageerde op deze reactie.
  Nico [6] reageerde op deze reactie.

 5. @Igor [4]: Verlies maken, is erg. Winst is niet gelijk aan verlies elders. De economie is geen gesloten systeem. Als ik een acht haal voor een toets, betekent dat niet dat een andere lering nog hoogstens een 4 kan halen. Ook hij of zij kan een 8 halen. Of een 9. Zorgkosten zullen blijven stijgen. Geneeskunde schrijdt voort. Er is meer mogelijk. Mensen worden ouder. Mensen zijn gemakzuchtig en vele plegen roofbouw op hun lijf. Minder mensen komen te overlijden aan een ziekte. Erfelijke ziekten geven we door.

 6. @Igor [4]: Je kunt het simpel houden door te zeggen dat ieder gezond geboren wordt. Uitzondering daargelaten. Dus als er ziekte (aandoeningen en gebreken) is ontstaan, dan is een lichaam en leven in ieder geval deels verziekt.

  Zo bezien is een verhaal over bodyscans een stropopredenering. Vandaar dat ik over dat gevangenissysteem schreef, want dat is één van de methoden om de levens van anderen te verzieken. Of iemand dan in de rol van gevangene, bewaker of directeur geperst wordt is niet relevant. De aandeelhouders zijn de lachende vierde.

  Als van alles om geld gaat is het logisch dat sommigen het dan op anderen gemunt hebben. Maar een stapel geld en allerlei technologie maakt nog niet (emotioneel) gelukkig. Sterker, het kan als een gevangenis functioneren. Waarmee die aandeelhouders van een gevangenis in hun eigen valkuil – die er voor anderen is – donderen. Je zult maar incognito moeten reizen, of in een colonne met bewakers, en advocaten en PR medewerkers moeten aanstellen. Dat is toch ook geen leven?

Comments are closed.