Vrijspreker: De afgelopen decennia heb je gezien dat conservatieven voornamelijk terrein prijsgaven aan progressieven. Wat zijn daar de gevolgen van?

Opperdienaar: Op gebied van abortus, de welvaartsstaat, homohuwelijk, het milieu, allerlei soorten regelgeving, kun je stellen dat het standpunt van de huidige conservatieven gelijk is aan dat van progressieven 10 jaar geleden. Het wordt wel het Overton venster genoemd. De leiders verleggen de grenzen van waar de volgers zich mogen bevinden met hun opvattingen.

Vrijspreker: Waarom is het zo essentieel om de leider te zijn?

Opperdienaar: Allereerst durf ik te stellen dat de enige reden dat progressieven bepaalde standpunten innemen is dat ze hun leidersrol willen benadrukken. Ze geven niet om het onderwerp an sich, maar de inschatting is: Als we onze tegenstanders voldoende intimideren en de-platformen, dan gaan ze wel om en dan is het aan iedereen duidelijk wie er de baas is. Hoe gekker het standpunt hoe beter eigenlijk. Dat laat nog meer zien wie er de baas is. Denk aan het sprookje van de nieuwe kleren van de keizer of Winston Smith uit 1984 die gevraagd wordt hoeveel vingers zijn ondervrager ophoudt. Vooral bij overduidelijk rare opvatting is het mogelijk om te demonstreren dat jij de alpha male bent. “Mooie kleren he?” zegt de keizer. “jaja” antwoordt de onderdaan. “Hoeveel vingers steek ik op?”, Winston: “5, 5″. Moderne variant:”Hoeveel geslachten zijn er?” Onderdaan:”63, 63″

Degenen die anderen kan laten zeggen dat 2+2=5, straalt macht uit. Nadeel is wel dat als alle onderdanen in foute dingen geloven, de samenleving in elkaar stort. Naarmate onderdanen dommer worden, moeten de demonstraties van macht ook steeds dommer worden. Als onderdanen niet weten dat 2+2=4, dan kun je niet meer je macht etaleren door ze te laten zeggen :2+2=5.

Vrijspreker: Is het altijd zo dat progressief leidt en conservatief volgt en uiteindelijk ook schoorvoetend akkoord gaat met hun standpunten?

Opperdienaar: Het is niet altijd zo. Nee, soms is het andersom. Er valt mij een terrein op waar de progressieven momenteel volgen. Laatst zag ik het nieuws dat een Chicago cubs fan verbannen is van zijn club voor het maken van een zogenaamd racistisch ok sign. Dat zijn hoaxes die al eerder voorbij kwamen. Eerst met een kikker, toen met een clown, er zijn een aantal trollen die leidend zijn in het verzinnen van symbolen die zogenaamd racistisch zouden zijn en de progressieven en SJW volgen met hun woede. Matt Christiansen legt het goed uit in deze video

Ze dansen naar de pijpen van deze trollen. Deze trollen hebben duidelijk een zwakke plek gevonden. Ze verzinnen een symbool en planten het idee dat het homofoob, seksistisch of racistisch is. Omdat de SJW progressieven onbewust homofoob, seksistisch of racistisch zijn, geloven ze het gelijk. “Zo als de waard is vertrouwt hij zijn gasten.” “Wat je zegt ben je zelf, met je kop door de helft. Ze vliegen gelijk in de gordijnen.” De toeschouwer ziet alleen in dit schouwspel wie de leider en wie de volger is. De inhoud doet er totaal niet toe. Wie leidt en wie volgt? Dat telt.

Zo las ik laatst de volgende meme:

Attack the left from the left: So you want to give white supremacists free health care? 

De inconsistenties in hun standpunten zijn inmiddels zo gigantisch dat je er een vrachtwagen doorheen kunt rijden. Niet alleen kunt rijden, moet rijden. Ze zullen onvermijdelijk de gordijnen invliegen en dat laat het enige zien dat belangrijk is: Wie leidt en wie volgt?

Vrijspreker: Zijn er nog meer voorbeelden die U te binnen schieten?

Opperdienaar: Captain marvel is een feministische actie flim, waarbij een vrouw super powers in de schoot krijgt geworpen. Een beetje zoals scheiden van Jeff Bezos dat doet in de echte wereld. Nu is er een petitie om de actrice van captain Marvel, Brie Larson, te vervangen door een zwarte lesbische of transgender variant. De actrice is een uitgesproken ziener van allerlei onderdrukking op basis van geslacht en kleur, dus die petitie om haar te vervangen, komt hard aan.

Ik besprak het al eerder, dat voor libertariërs de enige hoop ligt, niet om terug te vechten, tegenstribbelend meegesleurd worden door het Overton venster, maar om voor de troepen uit te springen. Misschien is dit trollen wel het antwoord om dit te doen zonder je principes over boord te gooien.

6 REACTIES

 1. Wat is progresief, welke spiegel hou je de mensen voor, de tweede macht in de EU na de Vrij Metselaars is de geheimzinnige Gay Force !

 2. @jhon [2]: De klacht van Plato over sofisten was in essentie dat sofisten een gevaarlijk ‘volkje’ zijn. Ze weten met de meest fantastische redeneringen overtuigend lulverhalen te verkopen. Vandaar dat Plato vond dat die gewoonte verboden moest worden. Voor zover ik correct ben geïnformeerd. Los daarvan… zijn er helaas teveel charismatische sukkels die op een dwaalspoor leiden.

  Begrijp me goed, ik heb niets tegen een verhaal vertellen tegen een desnoods groot publiek. Maar het moeten geen lulverhalen worden. Denk maar aan Grote Leiders zoals Hitler. En ik heb nog niet één charismatische prediker gehoord die ‘uit de kast kwam’ door te zeggen dat ieder leider over zichzelf kan worden. Nee hoor, er wordt altijd wel de een of andere politieke ideologie of religie bij gehaald om te misleiden.

 3. Pardon, niet ‘tegen’ een groot publiek, maar ‘aan’. En dan nog. Een goed verteller doet ‘het’ samen met anderen, dus dan bestaat ‘publiek’ niet meer.

 4. @Pcrs: Gisteravond las ik je artikel. Het viel me op dat uit het eerste deel blijkt dat een leugen steeds groter moet worden om aanvaard te (blijven) worden. Volgens propagandisten moet je een leugen zo groot maken dat een ander zich niet meer kan voorstellen dat er misleid wordt. Een leugen desnoods zo groot als een volledig zonsverduistering. Dat plaatje wordt dan zoals gewoonlijk buiten jezelf geplaatst, maar in feite leidt misleiding liefst richting een total eclypse of the heart. Volledig in duistere onwetendheid en dan maar wanhopig zoeken naar lichtpuntjes, het beroemde licht aan het einde van de tunnel. Waar vervolgens dankbaar misbruik van wordt gemaakt. Problem, reaction, ‘solution’ en zo. Terwijl je zelf het licht in de tunnel kunt zijn, op je eigen levensweg.

  Trollen maken inderdaad een hoop drukte om de boel te verstoren. En als ze dan hard bezig zijn… en die activiteit komt als een boemerang terug… dan gaan ze heel hard jammeren en klagen over vermeende trollen. Projectie. Koekje van eigen deeg als een soort homeopathische behandeling, hoewel nogal onsmakelijk.

  Van een boemerang kun je leren dat als je anderen op een valse manier probeert te raken, je moet oppassen dat je niet geraakt wordt. Wat overigens ook andersom werkt, want als je je denkbeelden opgeschoond hebt en je gooit die vervolgens in de strijd tegen waandenkbeelden, dan is het echt geen probleem als je opgeschoonde denkbeelden naar je teruggeworpen worden. Da’s eigenlijk best wel lekker dan, als een smakelijk en voedzaam koekje. Feedback wordt dat genoemd.

  Dat Overton venster lijkt me een wat opgeblazen verhaal. Het draait om het spelletje ‘wie volgt wie’ en dan maar hard touwtrekken wie mag leiden (of de baas spelen). Maar met schone of opgeschoonde denkbeelden maakt dat Overton venster niet meer zo uit. Je gebruikt een soort spiegel (je ogen als spiegel van de ziel en zo) die je anderen voorhoudt. Als anderen naar dat beeld kijken, dan moeten ze zelf maar weten wat ze doen. Volgen ze een voorbeeld niet na, dan werken ze zichzelf (verder) in de problemen. Dat is dan niet jouw probleem, maar hun probleem. Hoewel… zo’n spiegel met een soort temperatuurregeling komt. Afhankelijk van omstandigheden kil als de maan, soms warm als de zon. En er kunnen nog een soort zonnevlammen uitkomen ook. Vlammende ogen, vuurspuwende mond, je kent het wel. Poeslieve watjes hopen een Venus tegen te komen, maar komen ze met waandenkbeelden aan, dan kan er zomaar een marsmannetje uit springen om op die waandenkbeelden in te hakken. Spoken bestaan niet, maar als iemand toch spoken ziet… dan kan iemand zomaar iets onverwachts in de mars blijken te hebben. Wat overigens niet te koop is, maar meer ter leering ende vermaeck. Vermakelijke beelden hé? Iemand die zichzelf kan leiden is een voorbeeld voor anderen. Niet een Grote Leider die op het toneel wordt geplaatst om anderen eens lekker gek te maken en op een dwaalspoor te leiden. Je weet wel, van die charismatische sukkels.

 5. Over dat licht aan het einde van een tunnel: Heel simpel.
  Tunnel in, licht aan. Om wat licht op tunnelvisies te werpen en zo 😀

Comments are closed.