Het is niet je plicht om een corrupt en immoreel systeem overeind te houden. Eigenlijk is het je plicht om je steun daarvoor in te trekken. Dat was de belangrijkste boodschap van Ayn Rand’s Atlas Shrugged. Daarin sloofde de productieve en capabele Dagny Taggart voor de overheid en haar parasieten en kreeg in ruil daarvoor haat en ridiculisering terug. Zij trok zich met andere ondernemers terug naar Galt’s Gulch waardoor de parasitaire roverheid zonder sponsors zat.

Het idee van vrijheid, ondernemerschap, initiatief en vrijwillig zaken doen met elkaar hangt niet van een land af. Of dat de Verenigde Staten, Zwitserland, Hongarije of Nederland is. In de VS is/was er sprake van ‘Amerikaanse waarden’.  Maar wat die waarden precies zijn daar is discussie over.

In de geschiedenis van de VS is er sprake van verhuizing op verhuizing. Zo ging Roger Williams destijds vanuit Engeland naar de VS op zoek naar religieuze vrijheid. Toen hij dat in de Nieuwe Wereld niet vond in Massachusetts, vluchtte hij weg en stichtte hij Rhode Island en Providence Plantations. De nederzetting leefde vredig samen met de Indiaanse bevolking en werd een pleisterplaats voor mensen op zoek naar persoonlijke vrijheid.

Wat toen kon, kan nu nog steeds. De overheid is een product en als je daar niet blij mee bent, moet je stoppen met de afname van hun product. Emigratie naar een vrijer land waar de regelgeving en belastingdruk gunstiger is dan in Nederland – en dat zijn er veel – is een mogelijkheid en steeds meer mensen doen het. Zij trekken naar vrijheidslievende plekken en richten nieuwe en welvarende gemeenschappen overal ter wereld op.

Zo is de belastingheffing voor ondernemers in Puerto Rico slechts 4%. Er komen meer en meer van dit soort plaatsen op want de voordelen voor de ontvangende landen zijn wederzijds. Het is ook meer dan de weigering om de corrupte en parasitaire overheid te blijven voeden. Het gaat ook om het vinden van een plaats waar je je leven kunt leiden zoals jij dat wilt, omgeven door positieve mensen die je voeden in plaats van je profiteren en onderdrukken.

Bron: DailyBell

 

5 REACTIES

  1. Met deze zin “Eigenlijk is het je plicht om je steun daarvoor in te trekken.” heb ik al moeite. Ik heb geen enkele plicht. Ik ben vrij. Als je niet oppast, ben je je hele leven bezig anderen te bestrijden. Anderen die jouw leven al een slag kunnen toebrengen simpelweg door er te zijn of iets te doen. Ik zou zeggen, laat anderen jouw maar bestrijden. Doe wat je wil doen.

    Floris van den Berg [3] reageerde op deze reactie.

  2. Het komt eigenlijk neer op de vraag “wat doe je hier eigenlijk op deze planeet wanneer je niet opgevreten wilt worden” ?

  3. @Floris van den Berg [3]: Het is een vreemde zin. Eerst steun geven om die weer in te trekken en dat is ook nog eens je plicht? Het werk graag doen, zou toch ook in vrijheid moeten kunnen.

Comments are closed.