Domela Nieuwenhuis, van predikant naar socialist tot anarchist. Heeft onder meer de twee maal per week verschijnende periodiek “de vrije socialist” opgericht. Een krantje dat lange tijd wist te overleven. Op een gegeven moment slechts als internet blog. Genaamd “de vrije“. Hoe cynisch dat het medium dat generaties socialisten en anarchisten tot inspiratie diende thans is afgegleden tot klikbeet. In 2018 viel het rode doek. Dit is wat overgebleven is van het anarchistische multimedium

Een site met een korte en trieste inleiding tot het anarchisme sluit af met: Regelmatig schrijven we dan ook blogartikelen over relevante producten en diensten waar jij als trouwe lezer je voordeel mee kunt doen. Denk jij met jouw bedrijf of essay in aanmerking te komen voor een artikel op deze website? Laat het de redactie dan zeker weten!

De waarheid is dat het kapitalisme hier zegeviert. Heb ik in principe geen probleem mee. Hoe meer socialistische initiatieven sneven hoe beter. Maar de val van deze website is wel heel erg diep. Er staat naast de intro alleen maar sponsored content op. Van de hoop van socialistisch en anarchistisch Nederland tot reclame site voor kluizen en schoonmaakbedrijven. Voor limo verhuur, villa bouw en kerstpakketten. Ik zou hier moeten staan te juichen, maar kan dat uit respect voor het misplaatste idealisme van de voormalig betrokkenen niet doen. Zo diep hoeven socialistische ideologische tegenstanders niet te vallen.

 

 

 

 

10 REACTIES

 1. “De waarheid is dat het kapitalisme hier zegeviert.”

  Prachtig! Maar een beetje ‘soosjalisties medijum’ weet toch wel een subsidieaanvraag in te dienen? Kijk maar naar de Correspedant/Correspondent.

  Zoveel reklame bij elkaar noem je gewoon een ‘spam-feest’. Bij de grote internetboeren in NL kun je voor een paar euro per maand WordPress hosting krijgen dus als je geen steuntrekker bent kun je dat makkelijk betalen van je eigen geld, als je idealistisch bent. En als je veel bezoekers hebt zijn er vast wel relevante adverteerders te vinden.

  Hang Bejaarde [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Hang Bejaarde [1]:
  Wat geinig. Een of andere eikel heeft in WP geprogrammeerd dat in het woord ‘wordpress’ “press” met een hoofdletter-P moet worden geschreven en corrigeert dit automatisch en ongevraagd. In mijn tekstverwerker staat het nog met een kleine-p geschreven. Je zou denken dat de programmeurs van WP belangrijker problemen hebben om op te lossen.

 3. Natuurlijk moeten socialisten diep vallen.

  We hebben het hier over een ideologie die rond de honderd miljoen doden heeft gekost.

  Je kunt nog enig begrip opbrengen voor de aanvankelijke idealen, pre-1917, voordat het duidelijk werd tot welke hel een puur socialistische staat zal leiden. Maar die idealen bleven rotsvast genesteld in die breinen, zelfs na de verhongering, de onderdrukking, de goelags, de moorden, enz. Het werd met de mantel der liefde bedekt en onder het tapijt geveegd. In sommige gevallen zelfs gezien als gerechtvaardigd om tot de uiteindelijke communistische utopia te komen.

  Ondanks 100 jaar aan ellende zijn mensen nog altijd doodleuk socialistisch en zelfs communistisch.
  Moeten we verdrietig zijn om de ondergang van Nazistische idealen? Waarom dan wel voor socialistische idealen?
  Dat is een schop na jegens alle slachtoffers.

  ratio [4] reageerde op deze reactie.
  ratio [5] reageerde op deze reactie.

 4. @Individualist [3]: De koppeling van socialisme aan de staat heeft inderdaad veel slachtoffers gemaakt. Dat wil ik niet ontkennen en ik wil die slachtoffers ook niet natrappen.

  De koppeling van socialisme aan anarchisme, waar de vrije voor stond, is vele malen onschuldiger. Onschuldiger waarschijnlijk dan corporatisme waarbij bedrijven onder de valse naam van kapitalisme samenspannen met de overheid om de markt te beheersen. Onschuldiger in ieder geval dan het militair industriele apparaat in de Verenigde Staten.

  Ik wil hier geen betoog houden voor socialisme, met of zonder staat. Socialisme zal omdat het natuurlijke tendensen in de mens tegen gaat en een foute waardetheorie heeft altijd enig geweld vereisen.

  Individualist [6] reageerde op deze reactie.

 5. @ratio [4]:

  Het anarcho-socialisme is alleen onschuldig omdat de reikwijdte van hun geweld minimaal is. Maar ze omarmen gewoon de “propaganda of the deed”, dus gewelddadige terreur, en hebben net als staats-socialisten geen enkele tolerantie voor het fenomeen privaat eigendom.
  Wij kunnen wel zeggen dat linkse anarchie wel mogelijk is binnen een vrije en vrijwillige samenleving, maar de vraag is of zij dat andersom ook vinden, en voor zover ik weet is dat absoluut niet het geval.

  Voor wat corporatisme betreft kan ik slechts zeggen: staatssocialisme (USSR) en nazisme waren uiteindelijk aartsvijanden maar dat maakte de ene nog niet – in de wortel – minder erg dan de andere.
  Dus het bestaan van corporatisme is nog geen excuus voor geweld jegens onschuldigen van welke soort dan ook.

  @ratio [5]:

  Hier ben ik het mee eens.

  Individualist [7] reageerde op deze reactie.

 6. @Individualist [6]:

  Even kort over “propaganda of the deed”:

  To outsiders, the talk of bombing and assassination that suddenly pulsed through revolutionary circles in the late 1870s sounded like little more than an indiscriminate call to violence. To Most and others within the anarchist movement, by contrast, the idea of propaganda by deed, or the attentat (attack), had a very specific logic. Among anarchism’s founding premises was the idea that capitalist society was a place of constant violence: every law, every church, every paycheck was based on force.

  Dus ter verduidelijking, het gaat hier niet om geweld jegens de staat, maar jegens elke ideologische vijand, waaronder elke wet, elke kerk en het hele systeem van werk op basis van loon.

  In such a world, to do nothing, to stand idly by while millions suffered, was itself to commit an act of violence. The question was not whether violence per se might be justified, but exactly how violence might be maximally effective for, in Most’s words, annihilating the “beast of property” that “makes mankind miserable, and gains in cruelty and voracity with the progress of our so called civilization.”

  Het monster dat “eigendom” heet, moest uitgeroeid worden omdat het de mensheid miserabel zou maken.
  “Propaganda of the deed” zijn dus terroristische geweldsdaden jegens niet alleen staatskapitalisme of corporatisme, maar ALLE kapitalisme en datgene wat privaat eigendom onderschrijft.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Propaganda_of_the_deed

  Ratio [8] reageerde op deze reactie.

 7. @Individualist [7]: Anarchisme is niets anders dan zonder heerser. Het is onjuist om alle anarchisten nog steeds te verbinden aan de daden van een deel van de anarchisten tussen 1870 en 1915.

  Linkse anarchisten die de arbeidswaarde theorie van Marx aanhangen en die kapitaal als onrecht zien zullen inderdaad eerder geweld omarmen.

  Maar zoals Larken Rose stelt, het is nog steeds het geloof in de staat dat het meest dodelijk is. Linkse anarchisten die de overheid verwerpen zijn wat dat betreft mogelijk zelfs ideologisch te prefereren boven de meeste andere politieke stromingen. Tussen 1850 en 1900 was er een kleine overheid, bijna een nachtwakersstaat. Dit lijkt een mooi politiek tijdperk, maar in dit tijdperk bloeide het kolonialisme. Met vele miljoenen doden in de overwonnen landen. Het is niet leuk om te constateren dat ook de klassiek liberalen, of de liberalen, die als stroming toen triomfen vierde, veel bloed aan de handen heeft.

 8. Ik neem het deels op voor de linkse anarchisten maar heb er eigenlijk geen ontmoet. De in kraakpanden vertoevende anarchisten trekken me niet zo aan. Zeker niet als ze zich omringen met AFA aanhangers tijdens demonstraties.

Comments are closed.