ZZP’rs ‘krijgen’ een minimum uurloon van € 16 heeft de almachtige en wijze overheid bepaald. Typisch geval van denken dat met regels allerlei problemen opgelost kunnen worden. Helaas, het blijft de vraag of dit wat oplost en zal blijken dat er weer onverwachte consequenties komen.

Grappig dat overheidsdenken dat als er een probleem is, met milieu, arbeid of gezondheid dat overheden menen door het verkeerde te belasten en het goede van een verplicht minimum of subsidie te voorzien, alle problemen worden opgelost. Meer cynisch: blijkbaar gaat de overheid uit van het prijs-mechanisme en het marktprincipe! Dat zij er dan een potje van maken door daar in in te grijpen is weer zo’n democratische onlogica waar we mee te maken hebben. Stel voor dat degenen die beslissen over minima en maxima, eerst een minimum IQ laten zien.

Maar nu specifiek: als ZZP’rs minder dan € 16 per uur betaald krijgen, is dat blijkbaar omdat er niet voor meer interesse is, of dat opdrachtgevers de klusjes dan maar liever zelf doen. Verordonneren dat het minimaal € 16 moet zijn, zal er hoogstens toe leiden dat de ZZP’r nog minder te doen krijgt. Het zal ook het starten van een bedrijfje aanzienlijk bemoeilijken: een onervaren kracht moet zich vaak eerst kunnen bewijzen, beginnen met een laag uurloon, het goed afwerken en daardoor meer klanten krijgen waardoor de ZZP’r zijn steeds schaarsere tijd hoger kan verkopen. Zo moeilijk is dat principe toch niet?

Kan hij niet met een lage uurvergoeding beginnen en gaat hij op of boven het minimum zitten, loopt hij het risico dat hij te weinig werk krijgt en vervolgens door diezelfde overheid zijn ZZp schap wordt afgenomen; moet hij dan naar zijn eerdere opdrachtgevers terug om te melden dat hij toen in loondienst was?

Voor libertariers blijft het minimum een vreemde zaak: als ik iets voor jou wil doen, is dat iets dat wij samen uitmaken, of, hoe,voor welke prijs en wanneer. Daar heeft een derde niets mee te maken. En zo kan het dat ik aan de een de hoofdprijs vraag en de ander uit liefdewerk voor niks de klus wil uitvoeren. Dat zou ik zelf moeten kunnen bepalen, niet de overheid.

 

13 REACTIES

 1. De almachtige is bezeten bezig controle en macht te houden over de slaven. Wat als een ZZP’er het aantoonbare bewijs is dat je zonder een overheid heel goed of beter kunt functioneren en bij de overheid de binnenstromende revenuen daardoor beginnen te haperen, waardoor het kaartenhuis instort.

  En altijd weer de mantra’s van we leven in een geweldig land met vreeldige voorzieningey en zijn vrij en meer van dat soort hol gezever…We leven in een vrij land? We leven in een onderdrukkingsstaat, waarbij je ongevraagd van alles door de strot geduwd krijgt en gedwongen wordt mee te betalen aan nutteloze clubs tot aan deelnemen aan oorlogen. (Assad een dictator?…LOL)…Koningshuis, politici en overheid hebben één ding gemeen, ze werken tegen ons en maken arm en ellendig, ziek en dood.

  zelfstandig en rijk worden (= is loskomen van het systeem) zal uit alle macht vanuit de staat voorkomen worden. Vandaar een minimum en maximum in alle opzichten.

 2. …..vreeldige voorzieningey…= geweldige voorzieningen…

  De overheid is niet jouw vriend, jongens en meisjes!! Wie dat niet wil begrijpen zal het aan den lijve moeten ondergaan. Vooral het jonge volk schijnt nogal goedgelovig de wereld in te staren, totdat de realiteit ze wakker schudt. Het pleiten voor stemmen op 16 jarige leeftijd is niet zonder reden, zeg maar.

 3. Wat heeft IQ hier mee te maken, als je een hoog IQ hebt en niet geleerd hebt er wat mee te doen, in millitaire dienst, waren we met zijn vieren die een hoog IQ hadden, het gemiddelde was +/- 100,
  wij zaten daar ver boven, en dan ?, hoe breng je je intelligentie in practijk, door opvoeding werd ik liberaal en pseudo anarchist, maar kon me toch niet aan de réaliteit van de geweldige mee eter de overheid ontdoen, ten minste niet helemaal, maar goed wij hadden qua tijd de wind in de zeilen, dus was het nog al gemakkelijk, nu is het een stuk moeilijk tot onmogelijk, groet

  IIS [4] reageerde op deze reactie.
  pcrs [13] reageerde op deze reactie.

 4. @johannes [3]:

  Denk dat ik een redelijk laag IQ heb, want drie maanden dienstijd waren voor mij genoeg om er met groot genoegen uitgedonderd te worden. Ik had zo mijn streken om dat te forceren. En dan allejeeses ongevraagd een moordwapen in de handen geduwd krijgen was voor mij een brug te ver. De dienstdoende streepjes figuur was nogal explosief als ik weer eens de kont tegen de krib gooide en duidelijk maakte dat een dergelijke poppenkast voor koning en vaderland vechten buiten de grenzen van Nederland niet mijn afdeling was.

  Was wel leerzaam om het even van dichtbij meegemaakt te hebben. Dat ik ooit de stereospuit heb toegelaten neem ik mezelf tot op heden wel kwalijk. Wat een ongevraagde inbreuk op mijn soevereine lichaam en geest was dat.

 5. Mijn diensttijd speelde in 1956, in de Ripperda kazaerne Haarlem, aan en afvoer troepen, prachtig vrijgevochten onderdeel, nee geen spijt van, veel mooie vriendschappen, goed eten in de mes, prachtig die oude knil figuren, ook kleine molukkers, het had weinig met millitair te maken, meer van gend&loos, groet !

 6. Ik heb geluk gehad qua militaire dienst. De opkomstplicht werd opgeschort net voordat ik in dienst had gemoeten. Het zou zogenaamd goed zijn voor je opvoeding om door een sergeant maandenlang gedrild te worden om rucksichtloos bevelen op te volgen en/of in het buitenland onschuldige mensen neer te knallen. Ik heb geen idee wat daar goed aan is. Nooit en te nimmer zal ik vechten voor de regering.

  Bertuz [7] reageerde op deze reactie.
  Overnight [8] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.