Een van mijn kennissen is zo’n trouwe Christenunie aanhanger met alles wat dat met zich meebrengt.

Vegetariër, melk uit glas (plastic is duivels), biologisch, fairtrade, afval scheiden, altijd bezig om zijn carbon footprint klein te houden etc etc  etc, kortom Groenlinks met een waterig christelijk sausje.

Het is overigens best wel een slimme vent, hij heeft een masters in economie en geeft les op een middelbare school in Driehuis.

Onlangs vertelde hij heel tevreden dat zijn energienota bijna nul was nu hij zijn rijtjeshuis energieneutraal had gemaakt.

Ik was onder de indruk ondanks dat ik absoluut niet in die milieukolder geloof maar ik voelde toch ergens nattigheid: zou de gratis lunch dan toch echt bestaan ?

Bij verder vragen bleek zijn verbouwing €60.000 gekost te hebben zodat het ineens een ander plaatje wordt.

Een cv ketel gaat 10 jaar mee, laten we zeggen 15 jaar en dat zal ook zo ongeveer gelden voor de warmtepomp en de rest van de gebruikte apparatuur. Laten we zeggen dat na 20 jaar de complete installatie vervangen moet worden. Dus hij heeft voor de komende 20 jaar voor ieder jaar alvast €3.000 vooruit betaald.

De gemiddelde energienota per huishouden per jaar (waarvan overigens 90% belasting is) is €2.100 zodat hij jaarlijks bijna €1.000 moet bijleggen om energieneutraal te zijn. Ik reken de rente die de €60.000 zouden opbrengen en de reparaties gedurende 20 jaar voor het gemak niet mee.

De lunch blijkt dus toch aanzienlijk minder gratis dan het eerst leek en het toont aan hoe sterk dat klimaat geloof kan zijn want de man kan dit soort berekeningen zelf ook heel gemakkelijk maken en zal dat ongetwijfeld ook gedaan hebben.

Kennelijk is de illusie dat men de planeet van de ondergang redt best wel een paar centen waard.

 

8 REACTIES

 1. Hi Wladimir, welkom terug!
  Je moet de komende winter als het koud is je kennis eens vragen hoe zijn pompje bevalt. Die dingen schijnen het niet zo best te doen als het buiten koud is. Ze zijn dan vooral bezig zichzelf te ontdooien.

 2. Vaak worden illusies duur betaald. Die dure auto waar je babes mee aantrekt. Die witte doktersjas die aangeeft dat je toch echt een dokter bent.

 3. Masters in economie. Right.
  Vergiftigt zijn studenten met zijn “kennis”.
  Winning !!

 4. In Vlaanderen kan een gratis “energielunch” wel
  Open bebouwing volgens normen van 2000
  Aankoop zonnepanelen 10000 € in 2005
  Opbrengst minder verbruik en 450€ per 1000Wh
  Geeft 2000€ per jaar
  Dus na 5 jaar investering afgeschreven
  Nu betaal ik 100€ verbruik elektriciteit en 300€ prosumententarief
  (Voor het gebruik van het net) en nog eens 1000€ voor de gas
  Inkomsten rond de 1500€
  Met dank aan een groene minister
  Een gratis lunch !

  Overnight [6] reageerde op deze reactie.

 5. @William [5]:
  totdat halverwege de 10-20 jarige investeringswedstrijd de spelregels door de overheid worden veranderd, zoals we ook al in Spanje zagen.
  Maar blij Wladimir terug te zien!

 6. Kennend mag het ministerie subsidie geven, uiteindelijk halen ze dit dubbel en dwars terug!?

 7. Het toont tevens aan dat de ChristenUnie aanhanger totaal geen vertrouwen heeft in de core business van zijn geliefde God; het klimaat. Hij heeft meer vertrouwen in een kinderlijke oplichtingsscam die door iedere 10 jarige makkelijk ontmaskerd kan worden als een angst- en verdienmodel. Welkom terug trouwens Wladimir !

Comments are closed.