In 2008 stelde een belasting kritische organisatie genaamd “de belastinglobby” voor om ieder gezin 1000 euro te geven. Hub legt uit waarom dit geen goed idee is:

Hub licht toe: Die uitkering wordt voorgesteld door de Belastinglobby. En hoewel we het in 95 % van de gevallen met die nuttige organisatie eens zijn, moeten we in dit geval een groot vraagteken plaatsen. Hoe leuk het ook is om die 1000 euro te krijgen.

Wat zou er immers gebeuren als de overheid nu aan 7 miljoen gezinnen ieder die duizend euro “schenkt”?
Voor de gezinnen zou dat in eerste instantie goed uitkomen. De koopkracht wordt vergroot of hersteld. De uitgaven kunnen toenemen en het bedrijfsleven gaat weer meer verdienen. Allemaal positief.
Echter, waar haalt de overheid dat geld vandaan?

Daarvoor zijn twee mogelijkheden. Ze kunnen het halen uit de belastingen. Dan praten we dus over geld dat ze eerst van productieve mensen hebben afgedwongen. Je kunt het gestolen geld noemen dat ze dan gaan uitdelen; ieder gezin wordt dan een heler. Zelfs al kun je zeggen dat het (een deel van) je eigen geld was.
Ze kunnen dat geld echter ook gewoon “bijdrukken”. Dan maken ze geld uit “dunne lucht”!. Ook dat zal in eerste instantie iedereen blij maken. Maar dan? Er is op deze site al vaker aangetoond dat door het domweg vergroten van de geldhoeveelheid, de inflatie gaat stijgen. De euro wordt minder waard, oftewel alles wordt duurder. Na enige tijd komen we dan weer in dezelfde of slechtere situatie terecht.

Conclusie: “niet doen!”
Het ligt echter heel anders als ze iedereen 1000 euro belastingverlaging geven. Dan is het productief geld dat niet wordt afgepakt. Het kan dan dus productief blijven! Dit zouden we uiteraard van harte toejuichen!

7 REACTIES

 1. Beste Hub,

  Met die bijna 2,6 biljoen euro die de ECB zomaar, out of the blue, heeft bijgedrukt heeft geen enkele inflatie te weeg gebracht. Alleen het probleem …. vooruit geschoven. Tijd gekocht dus.
  Maar alleen het feit dat er nog steeds over gediscussieerd word geeft in feite aan dat zeer groot deel van onze bevolking van ,de hand in de tand, leeft. De mens koopt terwijl er te weinig voorhanden is ; de regering ,koopt, terwijl er te weinig voorhanden is. De staats-deurwaarder, de fiscus, weet iedereen te vinden. De banken weten ook iedereen te vinden. Staatsschuld loopt desalniettemin op en privé hetzelfde. Met als gevolg dat de gecreëerde…. welstand géén welzijn betekend.
  1000 euro minder voor de fiscus betekend een toename van honderden miljarden minder inkomsten voor de staatskas. 1000 euro voor iedere burger is in feite het zelfde, mits alle subsidies vervallen. Maar alle subsidies zijn inmiddels al volledig geïntegreerd in het levens onderhoud. Alle subsidies zijn in feite al dat zogenaamde helikopter geld.
  Heel de westerse wereld leeft inmiddels op véél te grote schoenen. De realiteit laat het zien. Gratis geld bestaat niet. Gratis bestaat niet. Nergens ! Zelfs bij goedkope aanschaffingen, kortingen, en acties zijn altijd slachtoffers. We zien dat niet direct, de producent en de arbeiders ver van huis zijn de dupe.
  De hemel op aarde bestaat niet, leven op schulden evenmin. De verwendheid heeft toegeslagen. Tot de dood ons scheidt….
  Tot de realiteit ons heeft ingehaald. Boekhoudkundig kan het niet, is zelfs onmogelijk ….

 2. als deze donatie voor import artikelen gebruikt wordt (o.a een vakantie in het buitenland), is het een slecht idee. Wordt dit hoofdzakelijk gebruikt voor aankoop import artikelen dan ontwikkelingshulp navenant verlagen. Is ontwikkelingshulp €0 dan “niet doen” .
  Aanwending is nuttig indien gebruikt wordt voor aankoop duurzame goederen, alleen koop je hier waarschijnlijk niet veel voor.
  Vanwege de “kosten” administratieve rompslomp, broekzak-vestzak principe “Niet Doen”

 3. Schenkingen aan individuele gezinnen kunnen mooi en zinvol zijn! Maar… als dat via gelegaliseerde afpersing (belastingen) gaat en rechten die geclaimd kunnen worden komt er een vieze bijsmaak met bijbehorende stinklucht aan. Tsja… mentaliteitskwesties…

  Hoe pleeg je via wetgeving karaktermoord op anderen? Nou… door iets ‘goed te regelen’ en werken aan karakter door en voor ieder te verdringen.

 4. De markt is net als de natuur. Het heeft een corrigerende factor.

  Politici verstoren deze factor en kweken tekorten en overschotten, wat weer werk schept voor hun collega’s.

  Ook 1000 euro geven is het verstoren van de marktwerking.

  Om sommige een slag voor te zijn, dat marktwerking niet werkt:

  We hebben geen enkele echte marktwerking, omdat de overheid altijd met één of meerdere regels wel een in vinger in de pap heeft.

  dZvZtKm [6] reageerde op deze reactie.

 5. @Anders denken [5]:
  Zeker waar deze corrigerende factor.
  Zo is het rentemechanisme er ook 1.
  Lees “Geldsocialisme” van Roland Baader 150 p en begrijp daarna wat dit betekend voor de huizenmarkt en de pensioenen, uw toekomst etc

Comments are closed.