Home Van alles wat Amsterdam Vrijstaat: niet vrij, wel Staat.

Amsterdam Vrijstaat: niet vrij, wel Staat.

7
379

In de Provotijd werd er vaak op ludieke wijze gewezen op het loslaten van allerlei regels en wat voor leuke dingen er dan kunnen ontstaan. Het bestuur van Amsterdam is daar op haar manier op gaan doorborduren door wel de vrijheid voor zichzelf, maar niet voor de burgers op te eisen.

Hoewel ik nu Amsterdam als voorbeeld geef, moet u niet denken dat het alleen daar problematisch is: Nijmegen en de andere linkse voorlopers geven talloze voorbeelden die u kunt aanvullen waarbij de besturenden beter weten dan u wat goed voor u is.

Maar Amsterdam stond de afgelopen week heerlijk in het nieuws met hun misdaadhandhaving, nou ja ik bedoel ‘geen rechtshandhaving’, want dat handhaven is maar rechts gedram. Grappig toch zoals Ratio HIER beschrijft dat naar mate de rechtshandhaving sterker is, het drugsprobleem toeneemt.

Het honderden miljoenen verlies van de afvalverbrandings installatie dat onder de burgers wordt verdeeld werd hier ook al eerder vermeld. Maar die afvaltent was toch geprivatiseerd? Jazeker de gemeente in al haar wijsheid bracht het in een ‘zelfstandig’ bedrijf onder, maar behield wel 100% van de aandelen. Ja hoor en nu is het niet de schuld van de gemeente!?!, en ja de Amsterdammers en het Rijk = u, gaan weer betalen. Diezelfde gemeente die steeds van elke eigen onderneming een puinhoop maakt, meent wel te kunnen bepalen hoe ondernemers in Amsterdam hun business moeten doen: en met een zeer streng winkelvergunningsbeleid of vestigingseisen ( = vestigingsverboden) in de rosse buurt, of hoe u mag bouwen, verkopen, produceren, worden alle problemen opgelost.

Nogmaals daar waar de gemeente zelf onderneemt gaat alles steeds fouter.

Bijna wanhopig vraag ik u: waarom vragen wij toch steeds aan de overheid om onze problemen op te lossen, terwijl die aantoonbaar, er een grotere puinhoop van maakt?

7 REACTIES

 1. Waarom? Mentaliteitskwestie. In steden moet grond zoveel mogelijk opleveren, te merken aan parkeerbeleid (lees; uitmondend in rigide parkeerterreur). Woningen worden steeds fantasielozer, kennelijk net als de bewoners. Dood gereguleerd. Etc.

  Reguleren klinkt voor sommigen misschien mooi, maar doodt wel creativiteit.

  Met een andere mentaliteit kan er nog steeds georganiseerd worden, maar dan losjes, ontspannen. Moet alles per sé primair om geld en zeggenschap (over anderen) gaan? Daardoor wordt van alles verdrongen.

  toute va bien [5] reageerde op deze reactie.

 2. In Amsterdam woonden vroeger Amsterdammers, generatie na generatie, uit het hele land maar ook Franse Hugenoten, en Italiaanse marmer en plasterwerkers, later de schoorsteenvegers, het was een stad van zeevaarders, de Holland Amerikalijn, de koloniën, de dokwerkers, de echte warmbloedige Amsterdamse hoeren, zij kroegen, het was een ammalgaam van smaken en kleuren, sociaal tot de met, solidair tot de met, Burgemeesters ach beet je sjovele sjique, de Joden liepen nooit uit de pas, de Portugezen waren de nobelen, en gaven met gulle hand, Mirande zwembad, Sarphatie park, we leefden en woonden, en ja we waren Amsterdammers, de Lesbiënes werden joffers genoemd, de homofilen beetje bijzonder, maar er liep nooit geen bloed uit, ja de Provo’s de witte fietsen echte vrije mensen, de PvdA vonden dit vrijheids gedoe altijd een beetje eng, en gingen dan op hun tenen lopen, en kronkel Carmichelt dus schreef zijn critische gedachtes, de CPN was sterk en vertegenwoordigde de echte arbeiders klasse, maar helaas die zijn overlen nu heten ze werknemers, als kleine jongens hadden we nooit genoeg geld voor de bioscoop, koste 45 cent, dubbeltje tekort, naar de hoeren mevrouw we willen naar de film maar we hebben een dubbeltje tekort, nouw geen probleem we kregen elk een heitje, als in nu al die onechte mensen zie die oude stad besturen, word ik erg droefig, maar kan er niets aan doen, als één van de laatste Mohikanen, groet !

 3. En natuurlijk zijn intelmectuelen, Arti et Amecitia, de Grote Club, de Herenclub, Oude manhuispoort met zijn boekeslallen, zijn vele boekenwinkels vaak ontstaan uit uitleen bibliotheken, café American ,Schiller Rembrandts plein, zijn honderde stamkroegen waar je ook voor een krats kon eten, met de boot Naar De Lemmer Friesland van uit het Ij, de haven was altijd druk, en gezellig, Concertgebouw waar wijop zolder lagen meetegenieten van al het mooi’s, ja een fijne leefstad, vol fijne mensen ! R.I.P.

 4. Wat de mensen, vrouwen betreft, mooier fijner minder borst inplanten, meer het bewegen van het lichaam, en wel speciaal de heupen, minder schreewerige dead cult aanhangers, lekker respectvol, en liefdevol in de omgang, wat een verschil met nu, deze afzichtige wezens, met hun tweede mond in hun string verborgen, beetje liguber ! groet !

 5. @toute va bien [5]: Dat laatste zou kunnen. Tranquile (rust) is in ieder geval een natuurlijke toestand. De vraag is alleen hoe die bereikt wordt.

  In een stedelijke omgeving is alles volgebouwd, is er eigenlijk nooit echt rust. Wat dat betreft hebben stedelingen het moeilijk… We vonden buiten ‘de stad’ wonen altijd heerlijk. Hoe dichter bij de natuur, hoe beter en drukte kun je altijd opzoeken als je dat wilt. Kan best gezellig of zinvol zijn.

  Reclames over steden gaan er bij ons niet in. Verder is ‘stad’ op een bepaalde manier ook een gajat idee. Voor de bestuurlijke beeldtaal van de ‘heilige stad’ waren individuele gezinnen met toebehoren ‘centra’ van bedrijvige activiteit. Sedentaire of mobiele ‘steden’.

  toute va bien [7] reageerde op deze reactie.

 6. @Nico [6]: Amsterdam is in een rap tempo alle open space aan het vol plempen met zogenaamde pseudo Bauwhouse gedrochten, terwijl Bauwhouse nu in Duitsland verguist wordt vanwege zijn lelijke gebouwen, ooit prachtig ontwerp gezien tussen het oude Amsterdam een 3 a 5 KM breede groenstrook pas daarna moderne bouw, een soort van diamant in een ring van smaragd, titel van een boek ? multetuli ring van Smaragd, Nederlans Indië, maar goed de tijd schrijd voort, en gedane fouten zijn dit soort situaties niet meer te verbeteren, denk eer ge begint, maar O dat kent men niet, in hn enorme overschatting vernielen ze alles, het gekke is dat ieder huis om zijn specifice bewoner vraagt, groet !

Comments are closed.