Het vuur is inmiddels wat getemperd, misschien omdat de feiten toch weer wat anders zijn dan de Faecebook/Fakebook berichten van talloze prominenten deden vermoeden. Wat is er nu echt aan de hand?

Waarom zoom ik nu zo specifiek op de bosbranden in? Omdat het exemplarisch is voor hoe de waarheid, gemanipuleerd door slechts een kant te belichten zonder enige relativering, om ‘gelijk’te halen. Lees de bosbrandfeiten en denk dan ook aan CO2, kraken en de al die andere hot toppics.

Wel in tegenstelling tot de foto’s die diCaprio en zijn volgelingen publiceren, zijn de bosbranden in Brazilië, maar ook in Afrika, niet erger dan in de afgelopen jaren. Dat klopt met het gegeven dat veel van diCaprio cs foto’s 8-13 jaar geleden gemaakt zijn!

Ook de NASA bevestigt dat wereldwijd inclusief Brazilië specifiek, het een tamelijk rustig bosbrand jaar is en dat tussen 2003 en 2019 het aantal vierkante km’s brandende oppervlak, met 25 % is afgenomen.

Veel boeren in Rusland, Afrika en Zuid-Amerika branden hun akkers elk jaar af, ter bemesting van de grond. Met de steeds intensievere landbouw, branden ze het niet meer af, maar gebruiken kunstmest. Met als gevolg dat er vanwege die intensiviteit, meer bos overblijft!.

En even tussendoor: het blijft apart dat er zo specifiek gericht wordt op die Braziliaanse bosbranden en niet op de ergere in Afrika of de buurlanden als Ecuador, Paraguay etc. Het zal toch niet vanwege de niet-rechtse dictaturen in die andere landen zijn?

Jammer ook dat we zo nodig bio-ethanol in onze benzine moeten mengen, want die bioethanol wordt uit sojabonen gewonnen en daarvoor moeten er over de hele wereld extra akkers gemaakt worden, ten koste van bomen.  Waar ik dan weer meewarig aan toevoeg dat die bomen versnipperd worden en met veel CO2 uitstoot naar de Maasvlakte worden vervoerd om groene stroom in kolencentrales te maken. Prachtig toch?

Kortom blijf naar de feiten en de onverwachte consequenties kijken, hoe zielig, sensationeel of goedbedoeld het u verteld wordt. (zo ook dit stukje).

 

4 REACTIES

  1. Heb van dichtbij enkele kleinere bosbranden bijgewoond, nou het ergste vond ik het geknerp en geknisper van het vuur, gulzig alles verslindend van wat er voor zijn muil komt, ijzenlijk ook om aan te zien, zwart geblakerde levensloze natuur, het jaar daarop is de natuur terug, en vechtend en groeiend verbeten terug, goed om te zien !

  2. Ik kreeg sterk de indruk dat media die Braziliaanse bosbranden hypeten weer het zoveelste praatplaatje de wereld in wilden slingeren. Eerlijk en open zeggen wat ze nu eigenlijk bedoelen is er uiteraard niet bij. Dekmantels verplicht kennelijk, voor de hoernalisten.

    Het verhaal gaat dat de regenwouden onderworpen worden aan houtkap, mijning, platbranden. De natuur onderworpen aan figuren die vooral op geld belust zijn. Iemand uit Brazilië meldde dat het gecreëerde culturele klimaat nogal verstikkend is geworden, en de natuur graag zou willen ademen. Maar ja. Da’s toch niet uniek voor Brazilië?

    Wie naar het idee van anderen in het ‘verkeerde bedje’ is geboren wordt per definitie onderworpen aan een verstikkend cultureel klimaat. Inclusief de impliciete aankondiging van een soort breakfast; ‘break fast’, dan heb je tenminste nog wat aan je dag (sic).

  3. Tsja, een populist is natuurlijk een wat eenvoudiger prooi dan een socialist. Wel even een correctie, cq aanvulling. Soja bevat olie. Daaruit kun je geen alcohol halen. De olie uit soja wordt echter aan Diesel toegevoegd, dus idd vooral voor brandstof. Na het uitpersen blijft er kroot over. Dat afval wordt weer in veevoer gemengd (je kunt er verder niets mee), welk gegeven weer misbruikt wordt door de veganisten: “Brazilië brandt om veevoer te maken”. Dat is niet waar: soja verdwijnt in biodiesel. Het afval is voor de beesten.
    In de tropen groeit wel een ander plantje: rietsuiker. En dát kun je wél vergisten en destilleren tot 95% alcohol. Wat weer verdwijnt in de benzine (E5 of straks ook hier: E10). Reken even mee: 10% alcohol in een tank van 50 liter levert dus 5 liter alcohol. 5% daarvan is water. Dus per 4 tankbeurten betaal je 1,60 voor een liter water, nog afgezien van de motorschade, want volgens mij passen verbrandingsmotoren en water niet zo goed bij elkaar.

Comments are closed.