Waar is je vermogen nog veilig? Bij de banken die je negatieve interest in rekening willen brengen? Banken die je straffen omdat je spaart? Zijn dit je vrienden in bange tijden? Op de aandelen beurs? Aan iedere bullmarkt komt ooit een einde. Hoelang durf je nog je aandelen aan te houden? Of stap je in op de NL onroerend goed markt op een moment dat de prijzen zeer hoog zijn?

Een alternatief voor dit alles zijn zilver en goud. De afgelopen 12 maanden zijn vriendelijk geweest voor de koersontwikkeling van deze edelmetalen. Maar de koersen liggen nog steeds relatief laag. Optimaal rendement krijg je door instappen voordat de beleggerskudde instapt.

Het zou zomaar kunnen dat de koers van zilver en goud verder gaat stijgen. Doordat er mensen zijn die weigeren negatieve interest te betalen. En door beleggers die winst pakken en deels uit de aandelenmarkt stappen. Maar die toch hopen op koerswinst en zo bij zilver en goud uitkomen.

De koersen, goud

Zoals je kan zien is de goudprijs de afgelopen 12 maanden aan een flinke opmars bezig, van 38 k de kilo naar 48 k de kilo:

Om het in historisch perspectief te plaatsen, de goudkoers van de afgelopen 25 jaar. Er lijkt nogal wat opwaarts potentieel te zijn, in 2012 werd een koers van 55 k bereikt. Intussen is de middenklasse in China en India een stuk groter, en heeft QE diverse valuta verzwakt.

bron voor de grafieken alhier

Goud is tot op heden een redelijk veilige haven gebleken, zie onderstaande foto. Had je 12 maanden geleden onderstaand baartje van 250 gram gekocht, dan had je nu op dit ene baartje een onbelaste koerswinst van 2500 euro gemaakt. Niet slecht. Indien u in de gelegenheid bent overweeg dan enkele van deze baartjes aan te schaffen, of wat gouden munten.

Is uw financiële toekomst gebaseerd op het kaartenhuis van fiat papiergeld, of op solide goud?

De koersen, zilver

Zo mogelijk een nog hoger rendement is er te behalen bij zilver:

Hierboven ziet u dat zilver in 12 maanden gestegen is van ongeveer 450 dollar de kilo tot 580 dollar de kilo. Voorwaar een leuke stijging.

Hierboven de koers van de afgelopen 25 jaar. Bij zilver speelt mee dat de vraag, ook vanuit de industrie, groter is dan de productie. De koersverhouding tussen zilver en goud wijkt af van de historisch gebruikelijke verhouding, zilver is relatief goedkoop.

Mocht u zilver willen kopen let dan heel goed op de marge die de verkoper rekent. Zilverbaren vallen af omdat je daarover 21 procent moet betalen tenzij je ze in een douane entrepot houdt, sommige verkopers leveren die service, maar dan moet je wel ieder jaar een percentage betalen voor de opslag. Munten zijn beter, daar zit geen 21 procent op. Gebruikte munten hebben vaak de laagste opslag. De oude NL guldens en rijksdaalders bevatten 72 procent zilver. Koopt u een zakje van 1389 gram dan zit daar 1 kilo zilver in. Deze kunt u voor 5 tot 8 procent boven de zilverprijs aanschaffen.

Disclaimer

Ga niet huilen als de koersen toch gaan dalen. Ik denk zelf dat er een kans is dat goud en zilver nu eens echt gaan stijgen. Maar dat roepen libertariërs al een hele tijd.

34 REACTIES

 1. Die fuik lijkt nog maar enkele openingen te hebben. Negatieve rentes, hoge fictieve rendementen, the war on yield woedt in alle hevigheid. In de toekomst sparen tegen 0.09% 400 euro inkomsten belastingvrij, maar dan krijg je geldontwaarding en bail-in risico er voor terug.

  Ratio [2] reageerde op deze reactie.

 2. @pcrs [1]: een aanvullend voordeel van goud is dat je het gemakkelijk kan verbergen. Of kan vergeten op te geven voor je inkomsten belasting. Dan kan je het ook buiten de erfbelasting houden, en de schenkbelasting. Was mijn vader maar zo wijs geweest…..

 3. Goed advies, maar ook preken voor eigen parochie :-). Ik ben erg tevreden met hollandgold. Overgestapt op silvermountain, ook omdat ze vrijspreker sponsoren. Die “winst” op koersstijgingen van goud en zilver is eigenlijk waardedaling van de valuta waar je het in uitdrukt. Ik zie het als waardevaste investering, maar zeker niet als belegging of speculatie. Ik adviseer naast edelmetaal ook andere “hard assets”. Bosgrond is, zeker in het zuiden, erg goedkoop. Je mag er niet veel maar voor recreatie, houtoogst ed erg geschikt.

  Ratio [4] reageerde op deze reactie.

 4. @prepperoni [3]: inderdaad kan je de koerswinst ook als devaluatie van de fiat valuta zien. Deze visie betekent echter ook dat fiat geld tussen 2012 en 2016 juist tov goud is gerevalueerd. Geld is toen meer waard geworden. De goudprijs daalde toen sterk. Terwijl er wel inflatie was en de goudhoeveelheid nog steeds constant was.

  Goud heb ik gekocht voor de lange termijn. Voor onroerend goed, kijk eens over de grens naar DLD. Je kan in Thuringen nog heel goedkoop huizen kopen. Dan loop je ook voor de kudde uit. Als je erin slaagt dit te verhuren kan je leuke rendementen behalen.

 5. Het gekochte goud voor de Euro diefstal, een goudentientje was 53 euro, nu 272 euro, +/- 20 ig jaar, geen kosten geen zorgen, wel 3% kosten bij de verkoop, 8% belasting bij anonieme verkoop, maar bij legale verkoop langer als 20 ig jaar geleden geen belasting verschuldigt, met onroerend goed altijd problemen, huurders onderhoud etc. wij hebben nog oprichters certificataat aandelen van grote Duitse chemische bedrijven, nog van mijn voorouders ja soort sprookjes, vooruitziende blik, enorme waarde en enorme jaarlijkse uitkeringen, maar dat gaat nu niet meer op, wij wachten op de Gatsby krach, dan is ons geld en andere bezittingen veel waard en gaan dan op koop avontuur,
  niet sociaal of liberaal, maar we doen het wel, en ieder één kan het doen, maar men wil niet luisteren, jammer !

  toute va bien [7] reageerde op deze reactie.

 6. @toute va bien [6]: Ik roep het al jaren heb enkelen kunnen overtuigen en die zijn nu heel goed af, inplaats van hun huis aflossen,geld in goud belegt, en het resultaat is spectaculair, anderen na verkoop huis, geholpen deel beleggen in goud en leuk huis hier in het zuiden gekocht, timing op de top verkopen, mensen in Nederland zouden nu hun huizen moeten verkopen, indien goede prijs en niet gebonden qua werk, het gebeurt 2X in je leven ongeveer, dus waar wachten jullie op !

  toute va bien [8] reageerde op deze reactie.

 7. Wat je aan edelmetalen en edelstenen hebt hangt zeer af van de omgeving. Aan alleen maar ‘hebben’ heb je niets. Daarnaast… zit er ook een religieus ingrediënt in zo’n verhaal. Koop, bewaar en laat de magie voor je werken. Een stukje religie waar ook atheïsten in trappen:

  Speculeren met wisselkoersen riekt naar het Romeinse christelijke woekeren met talenten om zoveel als mogelijk binnen te harken, of je dat nu nodig hebt of niet. Of die talenten nu in jezelf zitten, of dat je de talenten van anderen kunt gebruiken om mee te woekeren verandert niets aan het principe. Woekeren is woekeren. Bij woekeren wordt er altijd wel iemand benadeeld, geschaadt. Bij schenken werkt dat anders, voor zover het feitelijk uit eigen vrije wil gedaan wordt.

  In religies wordt renteheffing meestal wel verboden, hoewel – huichelachtig en al – niet jegens buitenstaanders. Waarom? Er wordt door renteheffing welvaart en vervolgens ook welzijn verschoven naar hen die daar zelf niets voor hebben gedaan. Jaagt inflatie aan, vanaf nul tot hoog. Hetzelfde principe geldt voor belastingheffing en koersstijgingen. Het is nogal simpel om de rentestand te manipuleren, wat ook geldt voor belastingtarieven.
  Toen ik de methode las om koersen van edelmetalen en edelstenen te manipuleren dacht ik… ook dát is nogal simpel. Hoewel er wel meer inspanningen voor nodig zijn. In dat boek ging duur geprijsd edel qua koers naar een habbekrats. Gewoon door stemmingmakerij via media. Schuif wat geld en je kunt van alles (laten) opblazen of juist laten afbrokkelen. Hoewel dat ‘van alles’ meestal stropoppen betreft. De opbrengsten of juist schade die met stropoppen (zoals beleggingen) komt hangt af in hoeverre erin geloofd wordt.

  toute va bien [10] reageerde op deze reactie.
  Bertuz [12] reageerde op deze reactie.

 8. @Nico [9]: Ja natuurlijk het is het spel, de dans om het goudenkalf !, ik doe hier aan mee, om dat het noodzakelijk voor mij is om te bestaan, maar zie natuurlijk wat jij hier over schrijft wel in, dus met voorbedachte rade betrapt op iets niet helemal kosjer, maar schaam mij hier niet voor om dat ik er goede dingen mee doe, en ik kan de wereld niet veranderen, en zou dat in wezen ook niet willen, wij springen in gedachte van de ééne metafoor in de andere metafoor, zo dat je uiteindelijk heel tevreden over je zelf kunt zijn, een schimmenspel, de dans der dingen ! groet !

  Nico [13] reageerde op deze reactie.

 9. De ECB is een speelt een smerig judasspel en de Europese regeringsleiders staan erbij en vinden het prima? Wie regeert en dicteert hier eigenlijk de EU, de Rothschild ECB of de halfgare politici in Brussel? Wel duidelijk, de ECB brengt kanker in uw leven, mooier kunnen ze het niet maken. Hoop dat Europa snel een genade schot krijgt van de ECB, daar draait het uiteindelijk op uit. Psychopaten die willen uw centen roven en daarna chippen en dan allen bidden naar het oosten. Cash, goud en zilver zal bij noodwet verboden worden op zeker. Wie denkt van niet is een goedgelovige idioot, want in een tijd waarin zelfs ademhalen Verboten is zal al het andere niet Verboten zijn?….Hahahahah.

 10. @toute va bien [10]: Lang geleden leerde ik: Hoe minder dansen, hoe beter. Genoeg activiteit om ergens rondom een middellijn te blijven moet genoeg zijn.

  Degenen die veel hebben willen altijd meer, degenen die in een gebrektoestand gehouden worden mogen daar niet uit. Anders kunnen ze niet meer gebruikt worden. Huidige sociaal modellen zijn de ideale kweekvijver voor allerlei gebrekkig, rottig gedrag. Span je jezelf ergens voor in, dan moet je heel zorgvuldig afwegen of het wel de moeite waard is.

  Ons leven is door de dwingende invloed van groepen een reclamebord geworden van waar ‘het systeem’ feitelijk voor staat. De rottende stanklucht van dat systeem blaas ik liever van me af dan dat ik mezelf erin ‘koester’. De aangeboden hallucinaties komen met teveel schadelijke bijwerkingen. Eraan meedoen om naar het voorbeeld van anderen gebrekkigheid en rottigheid in stand te houden zit er niet in. Eerst maar eens onze levensweg ruimen. Er moet wat ons betreft eerst aan voorwaarden voldaan zijn voor bepaalde activiteit de moeite waard zou kunnen worden. Vooralsnog… zie ik dat allerlei probleem-veroorzakende figuren van overheidswege bescherming krijgen die ze niet waard zijn.

  Capoon [15] reageerde op deze reactie.

 11. @Bertuz [12]: Wat geld betreft heb ik gemerkt dat er is om verslaafden tegemoet te komen met een volgend ‘shot’, maar dat het verder vooral overlast veroorzaakt. Vanwege verschillen in de ‘voorraadstand’. Geldzucht gecombineerde met machtswellust veroorzaakt allerlei duwende en trekkende krachten om die verschillen groter te maken, of juist kleiner.

  Helaas is geld als een stropop die maar weinig te maken heeft met kennis, inzicht, ervaring. Sterker, een te grote voorraad geld, of een gebrek daaraan, veroorzaakt kennelijk een bedwelmende roes. Bepaald niet geneeskrachtig, eerder andersom.
  Eigen vermogen in termen van innerlijke vermogens is iets heel anders dan het administratieve, boekhoudkundige eigen vermogen op een balans. Sterker, het laatste (met wat daar omheen speelt) lijkt ten koste van het eerste te gaan.

  Er wordt weleens gezegd dat het hebben van geld, of juist het gebrek eraan, zichtbaar maakt wat er in iemand zit. Nou… wat ik daarvan gezien heb is niet veel fraais. Hoe gebrekkiger en rottiger, hoe beter kennelijk.

 12. @Nico [13]:

  Degene die veel hebben willen meer? Degene die de macht hebben willen jouw kloten, die willen jouw bloed en leven. Het geld zal de zionisten worst zijn, want dat kunnen ze scheppen uit het niets en zoveel ze maar willen. De economie stelt geen reet meer voor en zal er dus een shift komen naar een wereld zonder economie, zonder geld, maar wel met totale macht en die macht zal ervoor zorgen dat jij en velen met jou opgeruimd en dus afgemaakt worden en alleen degenen overblijven die nodig zijn om de luxe wereld voor de machtigen draaiende te houden. Jij, wij u allen bent overbodige afval. Een nieuw tijdperk breekt aan waarbij gebrekkigen, nutteloze en waardeloze mensen het eeuwige gaan zien.

  Nico [18] reageerde op deze reactie.

 13. U droomt en denkt allen nog te veel in de oude wereld, de wereld die niet meer bestaat en ook nooit meer komt. U denkt nog te veel in het verleden en wat u allemaal hebt geleerd op de staatsscholen. Vergeet alles waar u denkt het juiste te hebben geleerd, het was fout en past niet meer in de nieuwe wereld orde. Deze wereld is over en uit, net als jullie levens.

 14. Edelmetaal, huizen, investeringen, spaargeld, beleggingen, geen geld wel geld, het is binnenkort (3-5 jaar) alles voorbij en over en uit. Met alle politieke correctheid en gezever hebben wij allemaal deze weg naar de finale ondergang en nieuwe wereld zelf geschapen. Applause voor u zelf!

 15. @Capoon [15]: Geld wordt overgewaardeerd. Ons leven is gesloopt vanwege geld. Een huiseigenaar die ons achterstallig onderhoud van zijn huis wilde afpersen. Niet gelukt, slopen dan maar. Met vereende krachten. Bewoners van uniformen waren te bereidwillig.

  Er volgde een soort pogrom om ons een soort diaspora in te jagen, die inmiddels ruim 4 jaar duurt. Niet lang voor de sloop kreeg ik voor de voeten geworpen dat ik anderen tot jood wilde maken. Oftewel graag zag dat anderen zelf gingen nadenken. Tsjonge, wat erg.

  Macht is prima. Totale macht ook. Maar dan wel waar die thuishoort, in eigen leven. Tenzij bij schendingen, zoals door overheden en overheidsdienaren. De olietanker van de staat, met daarop kruisvaarders die op kruistocht zijn tegen de innerlijke natuur van anderen, heeft al veel te veel schade veroorzaakt. Net als andere groeperingen. Voor ons (man vrouw) is een nieuwe wereld vooral een opgeruimde, opgeschoonde wereld. Inmiddels worden we, de leeftijden van onze lichamen bij elkaar opgeteld, ruim 100 jaar chronisch lastiggevallen met de rotzooi en waandenkbeelden van anderen. Daar wordt je niet blij van.

  Capoon [19] reageerde op deze reactie.

 16. @Nico [18]:

  Waar jij over nadenkt en in wilt leven is de andere nieuwe wereld, de wereld van het gezonde verstand die pas komt na de oude, na de nieuwe wereld orde, nadat de rook is opgetrokken, na de vernietiging van de nieuwe wereld orde. Ik begrijp wat je bedoelt, maar je leeft in een wereld van “ik denk en ik vind” maar dat is niet aan de orde. De tafel zal gedekt worden met producten die jou en ons niet aanstaan, maar je zult het moeten (vr)eten. De zionistische machthebbers (is geen sciencefiction) zullen de huidig macht en grip op het monetaire systeem ten volle benutten en de slaven op de knieën dwingen. Het gaat ze lukken en niemand heeft ook maar iets te willen of nog in te brengen.

  De grote opruiming en schoonmaak is aanstaande. Het hek is van de dam en negatieve rentes zijn daar een groot onderdeel en begin van. De dood is daarbij een enige uitweg en ook een onderdeel van de grote opruiming. Ziek, zwak, gebrekkig, arm, uitgebuit en uitgezogen, ze zullen allen teruggaan, naar onze ‘lieve’ Heer.

  Nico [20] reageerde op deze reactie.

 17. @Capoon [19]: Ja ja… ze moeten en zullen. Voor joden geldt al eeuwen; als het met lokken niet lukt, dan maar met een drijfjacht. Maar ja. Lees hier. Wat de Heer wil klinkt voor mij nogal geestesziek. Ondertussen veroorzaakt de geesteszieke wil van anderen bij ons zodanig lichamelijk aandoeningen en gebreken, dat ik me afvraag hoe lang het duurt voor onze lichamen uitvallen. Waaruit blijkt dat de Heer niet almachtig is, noch diens volgelingen. Je kunt anderen niet dwingen om van je te houden, ook al hou je ze in een houdgreep, wurggreep of doodgreep vast. Dat veroorzaakt vooral afkeer en walging. We hebben er geen enkele behoefte aan om ons naar het voorbeeld van vorsten etc. te prostitueren aan een bestuurlijk model dat vooral problemen veroorzaakt. Dus voor ons is het erop of eronder, en dan maar zien wat er nog van onze lichamen en ons leven over is om te gaan doen wat we zelf willen.

  Bertuz [21] reageerde op deze reactie.

 18. @Bertuz [21]:

  Wat denk je zelf? Het karakter en het gevoel van binnen het zuivere en juiste te doen, opkomen voor jezelf en het recht op zelfbeschikking en baas zijn over je eigen verworvenheden, misschien?

  Vooropgesteld een ziel bestaat, dan ga je een stap verder, wat zal de prijs zijn voor je ziel verkopen aan het boeventuig wat ons regeert en dicteert? Ga je nog dieper, waarom je ziel aan het duistere verkopen?

  Nico [24] reageerde op deze reactie.
  Bertuz [27] reageerde op deze reactie.

 19. En wie denkt zich te kunnen aansluiten bij de ‘club’ zal toch heel goed z’n best moeten doen en wie er eindelijk een beetje bijhoort en mag meespelen zal aan het eind worden gedumpt als oud vuil als deze overbodig is geworden. Bij deze club behoren alleen de meest groten der aarde en daar hoort 99% van de wereldbevolking niet bij, dat zijn slechts soldaten en dienaren en de rest is overbodig en rijp voor de dump als het zover is.

  Nico [25] reageerde op deze reactie.
  Nico [30] reageerde op deze reactie.

 20. @Bertuz [21]: We worden tot strijd gedwongen. Alsof tientallen jaren ‘leven’ onder een bezettingsmacht, met chronische culturele klimaatverontreiniging om ons heen niet genoeg was, is ook nog ons leven gesloopt, zijn onze lichamen geschonden en geschaad, worden we inmiddels ruim 4 jaar vastgehouden. Terwijl degenen die ons leven en onze lichamen geschonden hebben beschermd worden. Er is bij lange na niet voldaan aan onze voorwaarden om überhaupt met anderen samen te willen werken. Voor projecten die meer zijn dan wat kleine ditjes en datjes.

  Ons is de oorlog verklaard door ons te onderwerpen aan een bezettingsmacht, nog een keer door ons leven te slopen, nog een keer door ons leven in gesaboteerde toestand vast te houden. Zegt meer over anderen dan over ons. Wat is voor hen de zin daarvan? Nog even ongehinderd door kunnen gaan met de machinerie van anderen verdrukken, uitzuigen, plunderen etc.?

  @Capoon [22]: Onze ziel is niet te koop. Een traditionele deal met de duivel zit er niet in. Met hedendaagse satanisten werken we niet samen. We zien meer in Lucifer-verering, maar dan niet op de manier die de Romeins katholieke kerk voorspiegeld. Het idee ‘Lucifer’ heeft andere framing nodig. De originele, voor de Romeinse vervalsers die misvormden… 😉

  Bertuz [28] reageerde op deze reactie.

 21. @Capoon: Een diepe gedachte: Je schreef recent over de waanzin van nazi-Duitsland. De Swastika is een oud symbool dat ergens voor staat. M.i. voor het ‘produeren’ van vuile energie door een individu van buitenaf tegen zichzelf uit te spelen, en geliefden tegen elkaar uit te spelen. De frustratie die daaruit voortkomt is m.i. al eeuwen de vuile energie die samenlevingen voortstuwt. Het komt kennelijk niet in hoofden van architecten, bouwers en onderhouders van ‘het systeem’ op dat een samenleving ook door schone energie voortgestuwd kan worden.

  Fysiek goud en zilver kan metaforisch op een bepaalde manier uitgelegd worden. Anders kan kopen, hebben, beleggen etc. Wil je echter bij schoon uitkomen, dan moet je jezelf eerst verschonen van denkbeelden die door anderen zijn aangepraat. Of door de strot zijn/worden geduwd. Het gekke is… dat die andere manier van denken zo ongeveer de natte droom van monarchen, adel en joden is. Dus waarom circuleert daarover geen informatie in het openbaar?

 22. @Nico [24]: Dat jullie vechten tegen onrecht, zo zal ik het kortheidshalve hier aanduiden, is mij duidelijk. Maar voer je procedures? Nu lijkt het of je je ellende van je afschrijft, wat mag vanzelfsprekend, maar mij zou dat wat weinig lijken. Als van je afschrijven je voldoening biedt, prima, maar bij mij zou wraak in mij opkomen. Schrijven zou mij niet voldoende zijn.

 23. @Capoon [23]: Ter verduidelijking over wat ik in reactie 20 schreef “Wat de Heer wil klinkt voor mij nogal geestesziek.”

  Denk aan hiërarchie man boven vrouw, institutionalisering en regulering van slavernij, dierenoffers, levende mensenoffers. Dat is waaraan ik denk bij ‘de Heer’. Komt recht uit heilig verklaarde boeken.

  Zoals ik eerder op deze website schreef, lijken de gender rollen bedacht om groepen te duiden. Maar, als ‘man’ en ‘vrouw’ letterlijk genomen wordt, dan worden er ook in de intieme sfeer thuis problemen gekweekt, als schadelijke bijwerking van een bestuurlijk recept. Wat ‘de Heer’ kennelijk niet interesseert.

  Daarnaast, offers, slavernij? Als iets niet uit vrije wil gedaan wordt, dan zijn daar redenen voor. Moet er dan maar een offer afgeperst worden of moeten er dan maar slaven gemaakt worden? In de natuur ben je levend of dood, met ziekte als korte overgangsfase. Collectieve projecten bekend als ‘beschaving’ draaien dat om. Geen leven, of een door werk verdrongen leven omdat vanwege een geconstrueerd sociaal model toch echt levens verziekt moeten worden. Wie niet of onvoldoende voldoende actief, zal niet voor zichzelf kunnen zorgen. Maar activiteit, betalingen en zelfs levens opeisen om de laksen, luien etc. via belastingen te sponsoren met subsidies etc. … dat gaat te ver.

  Veel van wat goed bedoeld is heeft helaas een averechtse uitwerking.

  @Capoon [29]: Van ‘jullie’? Wie bedoel je?

  Capoon [31] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.