Waar is je vermogen nog veilig? Bij de banken die je negatieve interest in rekening willen brengen? Banken die je straffen omdat je spaart? Zijn dit je vrienden in bange tijden? Op de aandelen beurs? Aan iedere bullmarkt komt ooit een einde. Hoelang durf je nog je aandelen aan te houden? Of stap je in op de NL onroerend goed markt op een moment dat de prijzen zeer hoog zijn?

Een alternatief voor dit alles zijn zilver en goud. De afgelopen 12 maanden zijn vriendelijk geweest voor de koersontwikkeling van deze edelmetalen. Maar de koersen liggen nog steeds relatief laag. Optimaal rendement krijg je door instappen voordat de beleggerskudde instapt.

Het zou zomaar kunnen dat de koers van zilver en goud verder gaat stijgen. Doordat er mensen zijn die weigeren negatieve interest te betalen. En door beleggers die winst pakken en deels uit de aandelenmarkt stappen. Maar die toch hopen op koerswinst en zo bij zilver en goud uitkomen.

De koersen, goud

Zoals je kan zien is de goudprijs de afgelopen 12 maanden aan een flinke opmars bezig, van 38 k de kilo naar 48 k de kilo:

Om het in historisch perspectief te plaatsen, de goudkoers van de afgelopen 25 jaar. Er lijkt nogal wat opwaarts potentieel te zijn, in 2012 werd een koers van 55 k bereikt. Intussen is de middenklasse in China en India een stuk groter, en heeft QE diverse valuta verzwakt.

bron voor de grafieken alhier

Goud is tot op heden een redelijk veilige haven gebleken, zie onderstaande foto. Had je 12 maanden geleden onderstaand baartje van 250 gram gekocht, dan had je nu op dit ene baartje een onbelaste koerswinst van 2500 euro gemaakt. Niet slecht. Indien u in de gelegenheid bent overweeg dan enkele van deze baartjes aan te schaffen, of wat gouden munten.

Is uw financiële toekomst gebaseerd op het kaartenhuis van fiat papiergeld, of op solide goud?

De koersen, zilver

Zo mogelijk een nog hoger rendement is er te behalen bij zilver:

Hierboven ziet u dat zilver in 12 maanden gestegen is van ongeveer 450 dollar de kilo tot 580 dollar de kilo. Voorwaar een leuke stijging.

Hierboven de koers van de afgelopen 25 jaar. Bij zilver speelt mee dat de vraag, ook vanuit de industrie, groter is dan de productie. De koersverhouding tussen zilver en goud wijkt af van de historisch gebruikelijke verhouding, zilver is relatief goedkoop.

Mocht u zilver willen kopen let dan heel goed op de marge die de verkoper rekent. Zilverbaren vallen af omdat je daarover 21 procent moet betalen tenzij je ze in een douane entrepot houdt, sommige verkopers leveren die service, maar dan moet je wel ieder jaar een percentage betalen voor de opslag. Munten zijn beter, daar zit geen 21 procent op. Gebruikte munten hebben vaak de laagste opslag. De oude NL guldens en rijksdaalders bevatten 72 procent zilver. Koopt u een zakje van 1389 gram dan zit daar 1 kilo zilver in. Deze kunt u voor 5 tot 8 procent boven de zilverprijs aanschaffen.

Disclaimer

Ga niet huilen als de koersen toch gaan dalen. Ik denk zelf dat er een kans is dat goud en zilver nu eens echt gaan stijgen. Maar dat roepen libertariërs al een hele tijd.

34 REACTIES

 1. @Nico [30]:

  Bertuz bezigt zich met het woord “jullie”. Mijn “jullie” zinspeelt erop dat Bertuz dan ook maar een “jullie” zal vertegenwoordigen. Overigens, ik zie het libertarisme niet meteen een groep vertegenwoordigen, maar lijkt het mij eerder een individuele aangelegenheid.

  Nico [32] reageerde op deze reactie.

 2. @Capoon [31]: Als ik zo teruglees doelde Bertuz met ‘jullie’ op ons (man vrouw). Daarmee kom je op puur natuur, namelijk één mannelijk individu (vanuit Latijn voor ‘ondeelbaar’) en één vrouwelijk individu die samen één nieuw individu worden, één gezamenlijke belevingswereld die door outsiders eerbiedigt hoort te worden, niet geschonden. Contacten kunnen zinvol zijn, maar alleen als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

  Da’s een andere situatieschets dan de uitkomst van groepsmechanismen die beeldend als een zwerm bijen, kolonie mieren, school vissen, roedel honden of wolven, zwerm vogels etc. worden neergezet.

  Ik zie ieders leven als een strikt individuele aangelegenheid. Met dien verstande dat je de goud- en zilverstandaard kunt vertalen naar twee individuen die samen één individu (gezamenlijke belevingswereld) worden. Zonder elkaar zijn ze in een gebrekkige toestand, waar collectieve projecten bekend als ‘beschaving’ dankbaar misbruik van maken. Iemand tegen zichzelf proberen uit te spelen, geliefden die een volgende stap in een evolutionair proces willen zetten daarbij van buitenaf hinderen en ‘desnoods’ saboteren om degene die op de korrel wordt genomen te kunnen gebruiken. Want meer dan dat is niet niet, een gebruikersmentaliteit.

  Om het gebruiken van anderen te kunnen forceren worden roedel-achtige toestanden ingezet, waarbij er intern zo ‘nodig’ geworsteld en gevochten wordt om de alfa rol, en outsiders aan insiders onderwerpen moeten worden, een chronische, systematische bron van allerlei nodeloze ellende.

  Het allereerste wat groepsleden moeten leren is dat groepslidmaatschap hen niet almachtig en alwetend maakt, ook niet samen, en dat groepslidmaatschap geen vrijbrief is om de levens van anderen te schenden. Denk als een individu. Doe geen dingen die je als individu zonder groepslidmaatschap niet zou doen.
  Tegen de tijd dat dat doorgedrongen is valt zo’n groep uit elkaar en worden leden individueel zelfstandig 😉 ‘Back to the roots’ zeg maar, voorbij de groepsbetovering en de verslaving aan een groep jezelf terugvinden. Een geneeskundig afkick-project wat een nieuwe belevingswereld voor ex-groepsleden opent.

 3. Investeer in kinderen, families, vrienden en (kennis)sen ! *Maslov*
  Preppers.nl (vijanden van de staat)!

Comments are closed.