Vrijspreker: Het schijnt dat Plato ooit zei dat iemand die meer dan een bepaald aantal volgelingen had, het gegarandeerd mis met hem ging.

Opperdienaar: Ik weet niet of Plato dat echt gezegd heeft, maar het lijkt wel te kloppen met de feiten. De vraag blijft natuurlijk bij deze correlatie hoe het met oorzaak en gevolg zit. Het kan ook zijn dat mensen die narcisten zijn, eenvoudiger een groot aantal volgelingen verzamelen. Ze zeggen wel eens dat een politicus iemand is die uit een vliegtuig sprint zonder parachute en van de stemmers op de grond te horen krijgt: naar links! naar rechts! Misschien dat mensen van wie je voelt dat ze gaan ontsporen, gemakkelijker volgelingen krijgen. Het hoeft niet zo te zijn dat iemand met gezond verstand opeens knetter gaat als zijn aantal volgelingen over de 20.000 gaat. 

Het wordt natuurlijk extra zichtbaar als iemand ook nog veel geld heeft. Als iemand een klein probleempje heeft, wordt dat met enorm veel geld als snel een enorm probleem. Caitlin Johnstone beschrijft de waanzinnige ideeën van miljardairs. Jeff Bezos van Amazon wil mensen in cylinders de ruimte in sturen, Elon Musk wil kunstmatige intelligentie in mensen hun hoofd implanteren en atoombommen op Mars laten exploderen. Bill Gates wil de wereldbevolking terugbrengen met behulp van vaccins. Dan zijn er natuurlijk nog de centrale planners die een plan voor alles hebben dat met het grootste geweld moet worden doorgevoerd. Zelfs de Koch broertjes waren bezig samen met Soros om het internet te censureren.

Vrijspreker: Waar komt dit toch vandaan? 

Opperdienaar: Veel mensen denken dat als een succesvol iemand veel volgelingen om hem heen krijgt, dat hij dan hoogmoedswaanzin krijgt en alle kritische vermogens verliest. Misschien dat dat deels een rol speelt, maar ik denk dat altijd als iemand een obscuur probleem heel ver weg ziet en zich daar voor gaat inzetten, dat dit de projectie is van een groot probleem in hem zelf. Ik weet nog van een Duitser die zich in ging zetten voor de uitbuiting van koffieboeren aan de andere kant van de wereld. Thuis wordt hij waarschijnlijk helemaal uitgeperst door de Duitse belasting. Global Warming, overbevolking, plastic oceanen, racisme, discriminatie, ongelijkheid allemaal dingen die hiervoor in aanmerking komen. Waarschijnlijk kun je zelfs herleiden welk intern probleem het best past bij welke externe projectie.

 

 

4 REACTIES

 1. Wat erin zit wordt inderdaad naar buiten geprojecteerd, als voorgespiegeld voorstel of eis. Toevallig stelde ik dat eerder vanmorgen hier aan de orde.

  Nou ja… dan weten anderen allang hoe dat bij ons gaat. In het verleden en heden veel geërgerd aan belevingswerelden in anderen waar te weinig, niets of rotzooi in leek te zitten. Uitholling? Andersom individueel zelfstandig willen zijn, dus niet lastig gevallen willen worden met dwangzorg die verziekt. Zo bezien zijn medewerkers, volgers etc. overbodige ballast die zorg nodig heeft. Wat er dan in een gezonde richting overblijft is de transitie. (Her)opvoeding? Aangezien alles in de wereld per sé moet draaien om geld en zeggenschap (over anderen), een kwestie van andere beeldvorming. Dan volgen redeneringen als vanzelf. Dat laatste is publiek geheim bij geneeskundigen en opvoeders.

  Interessante paradox: Wie van hiërarchie af wil komen om gewoon naast anderen te kunnen leven moet kennelijk hiërarchische clubs inzetten om dat te organiseren. Erfelijke ballast vanuit het verleden.

  Heeft er iemand zin in om de olietanker van de staat om te toveren naar een soort inspirerende, amfibische torpedo’s die zelf richting kiezen? Da’s zoiets als niet ‘het schip in gaan’, maar gewoon lekker gaan kanovaren… klein en fijn op eigen kracht, als het nodig is nog dapper ook 😉

  Wie van een grootse aanpak houdt kan denken aan het karakterbeeld van de Chinese draak, van origine een praatplaatje voor geliefden die samen een gezin gaan kweken. Voor westerlingen lijkt een draak groot, maar ja, opgeblazen verhalen…

  Is die Chinese draak niet iets voor de Vrijspreker, als logo en spraakmakend symbool? Kijk maar eens naar de karakterbeschrijving op Wikipedia. Een heel ander karakterbeeld dan de westerse draak. Zoals ik eerder schreef heeft de karakterbeschrijving van de Chinese draak nog wel een upgrade nodig om die echt leerzaam te maken.

 2. Als antwoord de oud pylosofische denkwijzes Hindoe, Bhuda, Tao, breder en dieper vind je ze niet, de mythologiese draak, is op en top Chinees, en of je nu gelovig bent of niet, de kruis vorm zit in ons geboren, het witte schild met het rode kruis, maar wie gaat dit begrijpen, zo kun je nog wel even door fylosoferen, maar de witte raaf tegen de blauwe lucht is mooi en duit op vrijheid a hum, groet !

 3. Deze maand in het magazine Quest: “De oermens in jou”. Met de vraag of de oermens in jou eigenlijk wel geschikt is voor het moderne leven. Om die vraag te beantwoorden, moet je eerst de ‘anatomie van de psyche’ leren kennen. En weten dat er cultureel van alles aangeleerd wordt, of juist afgeleerd. Hoe zit het origineel van een individuele psyche eruit? Wat kan daarin groeien? Wat kan daarin mis gaan?

  Had de oermens personeel of volgers? Ik denk het niet…
  Anderzijds… is na-apen en na-papagaaien waarschijnlijk de oervorm van eerste stapjes leren zetten. Zolang zowel het voorbeeld als het volgen in stijl gedaan worden, is er niets mee mis. Het gaat pas verkeerd als er een mis opgedragen wordt. De RKK doet dat iedere dag, kun je nagaan… verslaving aan ritueeltjes kweken?

 4. Als je de mensen een denkbeeld kunt geven waar ze zich in kunnen vinden, en ? gelukkiger door worden, of alleen de illusie van gelukkiger zijn, het gekke is dat ik in bepaalde kerkjes me heerlijk vrij en beschermd voel, zo van zijn offer was niet voor niets, ik ben niet helemaal vrij van oude denkbeelden, maar ik vind ver af staan van de buitenwereld, die ook deze toch mooie denkbeelden heeft bezoedelt en besmeurt met zijn kwaad, ach de oermens ja voor dat deze de menselijke impuls kreeg toegediend, was een dier in mensen gedaante, en bij sommigen is deze impuls niet goed geabsorbeerd van daar, ik ben voor goede schone eenvoudige denkbeelden, en die hang ik ook aan, dit soort denken vraagt om een natuurlijk leefgebied, met natuurlijke producten om te eten, ook de geneeswijze behoord hier toe, alles vind men in de natuur, als ik dan al die gedoemde mensen zie, zielig ten top, ze weten het zelf niet hoe ze worden misbruikt, groet !

Comments are closed.