7 REACTIES

  1. Ja maar….de mensen kunnen toch evil, in check houden door te kiezen voor hun lesser evil. en als dat lesser evil dan door de meerderheid, the biggest evil wordt, dan klopt het toch?
    oh wacht eens…..

  2. eindelijk krijgen we dan oog om oog tand om tand er voor in de plaats, zo lang dit zo door de meerderheid besloten wordt , niets mis me toch

  3. Kreeg ooit eens het verhaal te horen over een studente rechten in Leiden die aan de prof had voorgesteld een scriptie te schrijven over wie de controleurs controleert maar dat werd resoluut van de hand gewezen. Stel je voor zeg.

  4. Er zit wel logica achter. Als doeners het denken aan denkers moeten overlaten (“denken moet je aan een paard overlaten!”), wie gaat er dan denken om te zien welke kant de denkers eigenlijk op gaan en hen bijsturen? Vroeger een taak voor geestelijken, later voor geesteswetenschappers. Maar… om aangesteld te worden zijn echt wel eerst voldoende stevig geïndoctrineerd om in een bepaald straatje te denken.

    Waar geestelijken het op God gooiden als dooddoener, gooien wetenschappers het op ‘het systeem’ in de rol van god waar ieder zich naar moet richten. En ondertussen? Zijn denkers verschoven van voodoo-priesters die anderen die tot zombie zijn gemaakt aanstuurden, tot programmeurs die anderen die tot robot zijn gemaakt aansturen. Wetenschappers op de stoel van god, in plaats van geestelijken, met ‘dank’ aan technologische vooruitgang. Ja ja… wat een wondere wereld hé? Technocraten proberen ieder tot publiek van eigen leven te maken, terwijl ze ook zelf programma’s doorlopen om carrière te maken. Aan volgende generaties de taak om zichzelf van allerlei opgestapelde shit – qua denkbeelden en redeneringen – te deprogrammeren en verschonen. “Maar ja”, zullen technocraten en hun broodheren misschien denken “ze moeten toch íets te doen hebben?”

  5. Ik kom altijd weer bij het geliefde boek van mijn vader uit, DE LOF DER ZOTHEID, ERASMUS, het is een beetje vergeten, maar O WEE het is zo van deze tijd, er is niets veranderd, of toch wel, zo,n prachtige verstandige man, bang voor niets, en brutaal in zijn woorden, mooier als Huxley, veel ouder ook uit de 16e eeuw, haast niet voor te stellen, maar lees het maar, groet !

Comments are closed.