Vrijspreker: Jeff Thomas bespreekt het interessante verschijnsel dat mensen uiteindelijk tussen hopeloosheid en lege beloften moeten kiezen en dat ze dan altijd voor lege beloftes kiezen.
Opperdienaar: De vraag is hoe het komt dat ze in die situatie verzeild raakten. Maar dat bespreekt het artikel ook. Zolang mensen in een relatief vrije markt situatie zitten, zien ze om zich heen dat hard werken en verstandig handelen je welvaart doet toenemen. Ze zijn niet gevoelig voor collectivistische argumenten. Maar een collectivistisch programma voorzichtig ingevoerd, zorgt zowel voor meer armoede en een enthousiastere ontvangst voor nog collectivistischer ideeën. Het is een hockeystick grafiek van waanzin. Besmettelijk als de pest. Als er ergens sprake is van positieve meekoppeling, dan is het waanzin.

Armoede in LA (plastic rietjes zijn gelukkig verboden)
Ontvankelijkheid voor collectivisme
Vrijspreker: Uiteindelijk wordt het armer en collectivistischer. Maar waarom dan die keuze tussen wanhoop en lege beloftes?
Opperdienaar: De armoede zorgt dat de samenleving steeds meer een gevecht wordt om een deel van een kleiner wordende koek. Logica en redeneren gaan de deur uit en gevoelens zijn het enige wat telt. Als mensen dan tot de conclusie komen dat welvaart niet meer voor ze is weggelegd, komen ze bij die keuze aan: hopeloosheid of lege beloftes. Volgens Jeff Thomas kiezen ze dan altijd voor lege beloftes van collectivistische leiders. Het eindigt eigenlijk nooit in een revolutie.
De heersers beperken de keuzevrijheid van de onderdaan tot deze 2 keuzes, wetende waar hij voor gaat. Beloftes kunnen niet gek genoeg zijn: “Gratis onderwijs, Schulden kwijtgescholden, gratis gezondheidszorg ook voor illegalen, etc”.
Vrijspreker: De auteur van dit artikel denkt dat het zich zal verspreiden als Bolshevism in 1917. Klopt dat?
Opperdienaar: Historisch gezien ziet dat er wel naar uit. De vrije markt probeert oplossingen te vinden, maar waanzin verspreidt zich sneller. Maar je weet het nooit zeker. De verspreiding van informatie is steeds minder centraal geworden. De boekdruk kunst was de eerste golf, het internet is de volgende. Heersers zullen dat onder controle moeten brengen.

4 REACTIES

 1. De verlokking van de belofte van de verzorgingsstaat is daarnaast nog eens heel lastig te weerstaan. Zolang je leeft zal je als je je een beetje gedraagt gaan gebrek lijden. Wie wil dat nou niet?

  • Niet eens Ratio, er bestaat een hele grote Rationéle groep mensen, die zich niet zo snel laten inpakken – verleiden, door de gemakkelijkste manier te kiezen, helaas wel de oude garde, die snel uitdund, door het getijde, groet !

   • Wat ik ook al aan Nico heb geschreven, onze intuïtie leidt ons daar waar het goed toeven is, laat je leiden door je intuïtie, die weet wat goed voor je is !

 2. Is het traditie om iets voor te stellen als T-kruising? Zoals bovenstaand óf hopeloosheid óf lege beloften? Wat nu als die T-kruising in feite een gewone kruising is? En degenen die zo graag een keuze links of rechts willen afdwingen ervan zouden balen als je niet links of rechts afwijkt van je zelf gekozen route? Zodanig dat ze een soort stootblok voor je in de weg zetten waarover je kan springen, of er dwars doorheen kan gaan?

  Even vertalen: Als iets als hopeloos wordt voorgespiegeld, dan betekent het dat je liefst moedeloos en krachteloos wordt om vervolgens gewenst gedrag te gaan vertonen. Gedrag waar anderen beter van denken te worden. Misschien vanwege inkomsten die dan afgezogen kunnen worden? En/of medewerking die dan verkregen kan worden? Zo dit het geval is… waanideeën bij de organisatoren. Als je anderen voor je laat werken, betekent het dat je zelf iets niet kunt of er doodgewoon te beroerd voor bent. In termen van een tand-vervalser, pardon, tandarts gekruist met een psycholoog: Protheses bouwen voor een uitgehold karakter. Dat zijn de gevolgen van gebrekkige keuzes afdwingen.

  Gebrek veroorzaken in de hoop medewerking af te kunnen dwingen is overigens een oude feodale traditie. Zoals bij brandschatten. Het idee is misschien gejat van roversbenden. Geestelijken, magiërs, sjamanen, monarchen etc. hebben kennelijk onvoldoende nagedacht over de gevolgen van deze methodiek. Moet iemand gebrek lijden? Dan zegt dat vooral iets over de organisatoren. Het gebrek etaleert dan prima waar diegenen voor staan. Dat is leerzaam voor anderen. Dat gebrek vervolgens proberen te verhullen door schone schijn te creëren lijkt me geneeskundig nogal onverstandig. Doet denken aan het verhaal over de nieuwe kleren van de keizer. Naakte feiten zijn niet altijd leuk of mooi om te zien, maar soms is het toch echt nodig!

Comments are closed.