Áls je energie wilt opwekken zonder CO2 belasting, is kernenergie beter dan windenergie. Dat is even slikken, maar als je eerlijk naar de feiten kijkt kun je niet anders concluderen.

Het begint er al mee dat de kosten van kernenergie een fractie zijn van de duurzame alternatieven. Vergelijk gewoon de elektriciteitsprijs in Frankrijk met hoofdzakelijk kernenergie, met de dubbele prijs in Duitsland met zijn duurzame- en kolen energiecentrales. Nu zal de gemiddelde geitenwollensokkendrager  (hoeveel geiten heb je wel niet nodig voor een sok?) roepen dat als het goed is voor het milieu het best wat meer mag kosten, maar het dubbele vind ik wel een hoge eis aan andermans portemonnee.

De kosten van een kernenergiecentrale (en dan niet die uit de hand gelopen Hinkley-centrale maar de standaard Chinese/Russische) zijn ca € 10-12 miljard. Een fractie van wat molens kosten als je ook de nieuwe kabelinfrastructuur en opslagkosten voor windenergie meetelt. Overigens was de subsidie aan elektrische auto’s voor de happy few onlangs al € 6 miljard, dus waar hebben we het over?

OK dan de milieubelasting: duidelijk is dat ook kernenergie geen CO2 produceert. En de stikstofbelasting en energie nodig bij opbouw van de centrale is vergelijkbaar met die van windmolens of zonnecellen.

Nadeel van windmolens en ook van zonneparken is dat die een enorme belasting op grond behoeven: zonneparken gebruiken 4-500 keer zoveel ruimte als een kerncentrale. Ook een enorm ruimtebeslag door windmolens, maar daar is het nog veel erger mee gesteld: die steeds hogere windmolens zie je van heinde en verre. Best vreemd dat milieuactivisten hele natuurgebieden afsluiten voor een vogeltje of plantje, maar dat de horizon vervuiling van windmolens, toch ook een forse aantasting van de natuur, voor miljoenen mensen, wel ‘mag’. En dan heb ik het nog niet eens over de insecten/vogel vleesvermalers die windmolens nu eenmaal zijn.

Een ander nadeel is de onbetrouwbaarheid, want het waait natuurlijk niet elke uur van de dag en ’s avonds begint het lastig te worden om zonnecellen te gebruiken, dus die vergen dan weer dure en milieubelastende opslag ruimte, of nog erger: een extra centrale die achter de hand gehouden moet worden voor het geval het niet waait!

Natuurlijk er is kernenergie afval. Maar beste lezer, terwijl een kerncentrale jaarlijks een beetje afval levert, wil ik er wel op wijzen dat die windmolens en zonnepanelen na elke 20-25 jaar een verschrikkelijke berg restafval van wieken en panelen genereren. En hoe zit het met de effecten van zonneparken op bodem en water?

Voor de duidelijkheid, nadat de Apocalypsen van de Club van Rome, zure regen, ijstijd, opwarming en dan nu climate change, minder erg bleken, ben ik gematigd optimistisch. Of CO2, of ammoniak de grote enge boosdoeners zijn is nog lang niet zeker. Maar áls je vanwege die CO2 en stikstof angst wat aan het milieu wilt doen, kun je als je eerlijk bent, niet om kernenergie heen. Al is het maar omdat het produceren van waterstof, heel veel energie kost.

19 REACTIES

 1. Hoe staat het er eigenlijk voor met thorium-spitsing en kernfusie? Dat zou toch veiliger kernenergie moeten opleveren?

  Ik vind kernenergie prachtig zolang men maar oplossing heeft voor het radio-actieve afval en centrales zo kan bouwen dat een Chernobyl of Fukushima nooit meer kunnen gebeuren.

  • Bill Gates is een pedofile en vriend en bezoeker van Epstein, deze man is ziek, en verkondigt alleen maar onwaarheden, de satanic khazaar’s moeten we compleet negeren, het zelfde voor Soros en zijn baby Greta !

 2. wie kan ze nog bouwen en wanneer zijn ze dan gereed?
  NL heeft er 10 nodig

  • 4 jaar en het is klaar in China, moderne techniek, beste van de Franse reactor techniek met Chinese efficiency:
   https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=KJA_hddVjiY dan heb je 1750 MW. Dit is meer dan 3 keer Borsele en krachtiger dan welke andere elektriciteitscentrale in NL. Bouw er een dozijn en we zijn klaar, niet alleen mbt tot de vervanging van de huidige elektriciteitscentrales, we kunnen veel op koolwaterstof gebaseerde energie vervangen, zodat de auto’s elektrisch kunnen rijden, etc. Voor een vergelijking, onze huidige elektriciteitscentrales met output https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_elektriciteitscentrales_in_Nederland.

   • Sorry, ben nu met mezelf in discussie. Ter verduidelijking. Ik zie niet in waarom we een energie transitie moeten uitvoeren. De man made global warming kan noch worden bewezen, noch worden verworpen door wetenschappers. Dat is volgens mij een feit. Teveel variabelen, teveel onderlinge interacties tussen variabelen, teveel meet onnauwkeurigheden. Dus ga geen probleem oplossen dat er niet is. Maar los svp wel het probleem op dat er wel is. De te grote en te dominante overheid. Onderneem daar stappen, kleine stappen in den beginne, maar onderneem daar svp stappen. Vraag voor meer eigen verantwoordelijkheid.

 3. Energie… wat er om je heen van origine is, is kennelijk niet genoeg. Zonnetje en maantje, sprokkelhout… Wat er dan gaat gebeuren is de bijl of zaagtanden in een boom. De pikhouweel of boor in de grond. Hee… verdomd als het niet waar is, dat lijkt wel de ‘behandeling’ voor een individuele psyche. Om die bruikbaar te maken, over de innerlijke energie van een ander te kunnen beschikken. “Ik ben laks, lui maar ondertussen wel ‘voldoende’ agressief, en ‘dus’ mag jij voor mij werken’. O.a. militair overwicht is een variant op het thema van politiek overwicht. Zet de tanden er maar in, of laat die erin zetten (technologisch overwicht) en je ‘krijgt’ wat je wilt. Mooi toch? Of niet?

  Helaas produceert grond niet direct een vulkaanuitbarsting. Bij een psyche is er een soort vertragings-effect voor die komt. Ondertussen kunnen natuurkrachten mooie contacten zijn. Tenzij er sprake is van (pogingen tot) misbruik, via mishandeling. Qua beeldvorming is bliksem wel interessant. Liever bliksem-afleiders installeren dan bliksem opvangen, voor een inspirerende behandeling. Da’s toch ook energie?

  Helaas is er over energie meer te zeggen dan wenselijk. Omdat gaten veroorzakende en vervuilende ‘vuile energie’ tot norm is gesteld. Dat kan anders, schoner, maar woog kennelijk niet mee voor de vaststelling van (wettelijke) normen. Niet eeuwen geleden, ook niet in het heden. Waar je mee omgaat wordt je mee besmet? Als je je handen vuil moet maken, dan ga je ze toch wassen om jezelf op te luchten in plaats van trots te zijn op vuile handen? Als je rondkijkt in wapenkamers, dan zou je aan het laatste gaan denken. Ergens zijn beeldvorming en redeneringen de bocht uitgevlogen. Hoppa, met z’n allen ‘fijn’ een dwaalweg bewandelen.

 4. De moderne technologisch geavanceerde variant van wapenkamers zijn ‘control rooms’. Mama, papa, kijk eens wat er gebeurt als ik deze knop indruk? Is dat niet prachtig?

 5. De hele atoom splitsing etc. is een Duitse uitvinding, de hele zaak werd overgeladen op de Atlantische Oceaan van af een Duitse U boot, op een Amerikaanse Torpedobootjager, geregeld door Martin Borman, dat hele Manhatten gelul is een verzonnen verhaal, als zovele anderen !

 6. Het punt is dat veel van wat er gezegd wordt als een soort bliksemafleider, hallucinerend rookgordijn of fopspeen moet dienen. Energiecentrale, windmolen, zijn dat eigenlijk niet in de kern varianten op hetzelfde thema? Als je dat soort verhalen als symboolpolitiek zou zien?

  Zo bezien: Een energiecentrale zou je in database termen als een One to Many relatie neerzetten, of andersom een Many to One relatie (partial function). Vergelijkbaar met “God voor ons allen” en aangezien er geregeerd wordt bij de Gratie Gods andersom “God zij met ons”. Simpeler: Een monarch of regering als kernreactor die op anderen reageert en/of anderen die op een monarch of regering reageren?

  Veel wordt als goed bedoeld neergezet, maar is een verslaving of draait daarop uit. Energieverslaving, geldverslaving, verslaving aan medewerkers, via ‘goed geregeld’ naar verslavende ego projecten, noem maar op. In vredestijd waren herenboeren verslaafd aan boerenknechten, hoge heren aan huishoudsters, in oorlogstijd aan soldaten en verpleegsters. In het groot was de monarch misschien als een kernreactor, in het klein waren boerenknechten, huishoudsters, soldaten en verpleegsters ‘mini-reactoren’ die wel handig waren om over te kunnen beschikken. Vanwege het gecreëerde verschil tussen denkers en doeners, productieven en profiteurs. Met opzichters als ‘hybrides’. Of als ‘windmolens’ die de al dan niet frisse wind van hun heer verspreidden en desnoods hard bliezen.

  Als je (kern)energie feitelijk schoon wilt zien, dan moet je beseffen dat ieder in de kern hetzelfde is. Dan moet je geen waanideeën construeren via verknipte inspiratie vanuuit de natuur. Dan moet je niet gaan denken dat een vrouw een soort penisverlenging is voor de man, wat geforceerd kan worden door gaten te creëren die gevuld ‘moeten’ worden. Want ja, als je een anderen iets verbiedt, dan ‘moet’ dat ontstane gat weer gevuld worden door degenen die het wettelijke recht hebben gekregen om dat te doen. Praatjes vullen geen gaatjes, maar creëren die wel. Maar laten we eerlijk zijn, anderen zijn er niet om voor jou de rol van reactor te spelen. Vrede kan via onderwerping afgedwongen worden, dat is al eeuwen gaande, maar op die manier wordt de rusttoestand gesaboteerd die nodig is voor feitelijk schone (kern)energie. Nu wordt beweerd dat schone kernenergie alleen op gang gebracht kan worden door er wat vuile energie tegenaan te gooien, maar dat is een aperte leugen. Althans, dat ziet op het ‘produceren’ van kernreacties. Niet op kernenergie die niet per sé een reactie hoeft te zijn.

  Al met al zijn degenen die ten koste van anderen verwend moeten worden, en wetenschappers, druk bezig om rookgordijnen rond te strooien. Nog steeds. Er wordt angstvallig en krampachtig vermeden gewoon eerlijk en open te stellen dat ieder in de kern hetzelfde is en dat wat vanuit die kern kan groeien veel voor ieder (kern)gezonder gevolgen kan krijgen dan situaties die maakbaar zijn. Dit is geen politiek of filosofisch praatje, maar meer iets wat in genees- en opvoedkunst thuishoort. Maar als een olifant in een kamer verborgen moet blijven. Omdat ‘geproduceerde’ verslaafden zo graag hun zin willen hebben. Met dank aan de ontzielende leiding van geestelijken, wetenschappers en wat dies meer zij.

  Wordt er door iemand op mogelijkheden gewezen, dan betekent het nog niet dat het verstandig is om die te benutten!

 7. Tijdens een wandeling bedacht ik me weer eens dat o.a. kernenergie voldoende simpele beelden nodig heeft om wat meer inzicht te kweken.

  Stel jezelf een erwt voor als een nucleus betekent ‘kern’), een kernmacht. Met een origineel bestemmingplan, reproduceren richting volgende erwten. Voor sommigen is dat kennelijk niet goed genoeg, die hebben een ander bestemmingsplan in gedachten: Erwtensoep. Om die erwten daarvoor geschikt te maken, worden ze gespleten (split-erwten). Nog wat vermalen vlees en zo erbij en smullen maar.

  Dit is een mooi praatplaatje voor het produceren van een ander soort splt-erwt. Je scheidt denken van doen, waardoor denkers en doeners ontstaan die je beide mooi kan gebruiken. Als je dan toch bezig bent, dan scheidt je de kern van een leven (man vrouw) in gescheiden loopbanen.

  Maar…. voorbeeld doet volgen en zijn er weer anderen die vinden dat er best wel een generatiekloof gecreëerd mag worden. Wel zo handig, als voorbereiding op de toekomst, ergens in een erwtensoepje. En zo komen er steeds meer splitters en gespletenen. In psychologie heet dat schizofrenie (‘gespleten geest’). Voor wie van logisch denken houdt, compartiment-denken. Het is als een kern-splijtingsproces, een kettingreactie. Waarmee de psycho-analist Wilhelm Reich kwam op het ‘schizoïde karaktertype’ dat altijd maar in angst leeft voor (verder) uiteenvallen. Want ja, die splijtingen blijven maar doorgaan hé? Telkens weer een volgende. Wat ook lucratief wordt gemaakt, want de kern-splijting van een huwelijk betekent dat er weer wat verkocht kan worden en winst gemaakt kan worden. De eens dood is de anders brood en zo.

  Aan het einde van het liedje ontstaan er niet alleen verslaafden aan allerlei varianten op het thema erwtensoep, waarvoor de nucleus (levens-kern) geschonden en gespleten ‘moet’ worden, maar ook gedrag wat je ziet bij lobotomie, het ‘netjes’ scheiden van de linker- en rechter hersenhelft van hersenen (vergelijkbaar met de individuele psyche). Apathisch, grillig of agressief en zo. Maar ja, dit is wel hoe het volgens verslaafden hoort te zijn! En ondertussen… is kern-gezond verworden tot de ‘afwijking’ die bestreden ‘moet’ worden. Door allerlei schendingen van de erwt, nucleus of hoe je een kern ook wilt neerzetten, zijn allerlei waanideeën ontstaan die als norm worden neergezet.

  Zo bezien zijn energiecentrales een interessante uiting van symboolpolitiek, hoe sommigen hun leven voor anderen moeten opbranden, hoe anderen hun leven moeten verspillen door op hun omgeving te reageren (energie-producenten) en hoe anderen daarvan profiteren (energie-consumenten). Is dat vooruitgang of georganiseerde geestesziekte? Het zou mooi zijn als er niet langer gelald wordt als een alcoholist, of gekletst als drugsverslaafde. Je weet het, dat soort figuren denken dat ze nog best wel helder kunnen denken terwijl dat minder of niet het geval is.

 8. Om het schizoïde karaktertype dat Wilhelm Reich omschreef iets nauwkeuriger neer te zetten: Een gefragmenteerde geest leeft in chronische angst voor uiteenvallen en vecht daar tegen. Een gecreëerd probleem eigenlijk, want als je denken fragmenteert of compartimentaliseert, dan weet je dat die constructie bescherming ‘nodig’ heeft.

  De genees-methodiek die Wilhelm Reich voorstelde komt erop neer: Op zoek gaan naar de Bron (originele (innerlijke) natuur) en leren hoe die wenst dat je functioneert, voor meer zelf-verzekering. En als je dat jezelf gunt, moet je dat ook anderen gunnen.

  Eerder stelde ik dat wij op de korrel genomen zijn om de grond in gestampt te worden, waarna we er aan de Zuidpool uit zijn gekomen, als een ballonvaarder onder de aarde bungelen en ik nu het werk van koningen en keizers flambeer. Dat was niet rot bedoeld, want allerlei beeldvorming is in de kern gebrekkig, veroorzaakt gebrekkige toestanden. Wat van kwaad tot erger gaat.

  Einstein stelde dat een niveau van denken dat problemen veroorzaakt onvoldoende is om die problemen op te lossen. Met een knipoog kun je dan stellen dat keizers (koning der koningen) niet in staat bleken problemen van koningen op te lossen, waarmee dan een nieuwe functie ‘keizer der keizers’ in beeld komt. Van waaruit vervolgens kern-gezonde beelden verzonden kunnen worden die stellen dat ieder in de kern hetzelfde is. Althans, van origine. Opmerlijkerwijs kom je er dan op uit dat je oorsprong (de vrucht van gemeenschap) tevens je doel is (gemeenschap voor vruchten). Maar dan wel anders dan traditioneel en in de moderne tijd vurig beweerd wordt! Een methode om vergiftigde, verknipte, vervuilde, verwrongen manieren van denken terug te draaien? Of daar nu echt zo’n nieuwe functie voor nodig is, is een ander verhaal. Het grootste obstakel is immers de hardnekkigheid en stijfkoppigheid van degenen die menen over anderen te mogen beslissen en hen op een – in feite – dwaalweg te mogen leiden.

 9. Generatie 4 reactoren hebben geen afval probleem, sterker nog ze kunnen het probleem van de oude centrales oplossen! Inherent veilig, geen CO2 probleem (als je daarin gelooft) , goedkope energie en oplossen afvalprobleem. win – win -win -win. Maar mag niet van de irrationele tree huggers.

  In Gen IV nuclear technology, waste from present reactors becomes fuel. The Gen IV energy generation process also gets rid of any waste faster than would normally happen, and at the end very little waste remains.

  • Le Lanque Anglais est pas forcement Europeën, so s.v.p. ecrire votres messages dans un lanque Europeën,
   Le Republique Francais est encore le seul pays dans le Europe qui produire son energie electric, par le moyen des centrales Atomic, le prix du KW. Eure est le moité du prix payé an Allemagne, la nouvelle centrale est un toute autres systeme que l”ancien, pour le moment un secret ! au causse de nos aimi Anglais M16 et USA CIA,
   bonne soiré !

Comments are closed.