Uit de serie global cooling krantenkoppen deze editie van NRC Handelsblad 30 november 1974:

bronvermelding: “Verwachting Voor de komende honderd jaar: kouder dan normaal Het klimaat begint tegen te zitten”. “NRC Handelsblad”. Rotterdam, 1974/11/30 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 16-11-2019, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000032909:mpeg21:p017

link artikel

link pagina

Nawoord Ratio: gelukkig zag men een halve eeuw geleden nog af van klimaatbeleid.

 

20 REACTIES

 1. Dit onderscheid wordt duidelijk met opzet aan de kant gezet, klimaat – vervuiling !
  Klimaat is iets waar wij als kleine bewoners niets aan kunnen veranderen !
  Vervuiling heeft te maken met gezond verstand, en dit is momenteel ver te zoeken !
  Met principieele voornemens leiden tot niets als men niet weet wat een principe inhoud !
  Als je de spiegel van de Nederlandse samenleving bekijkt, De Telegraaf valt er niets te concluderen !
  Trump vecht met de zelfde lieden, families die de Russische October revolutie hebben gefinancieerd !

 2. Als je naar de cartoon in dat artikel kijkt, dan zou je denken dat als er maar genoeg elementen in de strijd worden geworpen je ‘in control’ bent over ‘climate control’. Zou dat echt zo zijn? Komt over als een religieus verhaal over God die engeltjes op wolken en duiveltjes op aarde positioneert om daar iets te doen wat gewenste gevolgen zou moeten krijgen. Hoe geloofwaardig is dat? Als een recept lijkt te werken, hoe zit het dan met bijwerkingen?

 3. Heb nog een nieuw woord bedacht, klimaatontmoediging wat dan weer mooi samenvalt met klimaatmoedeloosheid dan gevolgd door het aantal maagzweren ontstaan door extreme spanningen inzake zoveel domheid en waanzin welke door al dit domme gezwets, ons dagelijks door de strot geduwd, veroorzaakt zijn en worden. Stikstof, Pfas en duurzaam zijn ook van die voorbeelden en dan alle promotie over die lieve hoogopgeleide “vluchtelingen ook iets wat je dagelijks door de strot geduwd wordt of je nu wel of geen tv kijkt.

 4. Ik hou mijn mond dicht en denk er het mijne van, door mijn strot drukken is er niet bij, maagzweren voorkom je door op je nuchtere maag een soeplepel bio olijf olie tot je te nemen !
  Ieder mens is niet het zelfde de mensen met weinig IQ raken volkomen vanslag van al dat gemanipuleer, de media is het orgaan, van het kwaad dat is toch duidelijk !
  En dan de vluchtelingen, the Soros famelie, na een verblijfs vergunning en de daarbij horende uitkering, op vacantie in het land van herkomst.
  Dat de hard werkende Nederlanders niet krijgen wat ze verdienen en nodig hebben, komt door het uitdelen van””HUN”” geld door de overheid, 900 000 dogma aanhangers, 5 maal per dag bidden nu per roeptoers, en 455 Moskeeën, dat heet assimilatie, groet !

  • “mensen met weinig IQ raken volkomen vanslag van al dat gemanipuleer”? Dat is nogal een uitspraak vind je ook niet? Het gemiddelde IQ ligt hier op 100 maar in de praktijk is dat eerder 85, dat zijn dan heel veel domme mensen en die mogen van jou dus ziek gemaakt worden want ach, het zijn de harde werkers maar en die zijn gezakt voor een bedacht testje dus niks waard. Maar goed dat jij zo’n hoog IQ hebt, daarmee besteed je je dagen goed met regeren op allerlei websites in de hoop gehoord te worden.

   • Nou ik ben juist heel erg begaan met het lot, van de armen verworpenen der aarde, ja ze zakken af qua intelligentie, jammer maar misschien beter voor ze, alles te weten maakt niet gelukkig, ja voor mijn leeftijd ben ik nog al actief, ook in de practijk doe ik wel iets, maar ’t is te gek dat ik me tegen over jouw gazitten te verontschuldigen, leef in een wereld die voor jouw en vele anderen nooit bereikt zal worden, maar daarom kijk ik niet neder op de gewone man, verre van dat !

 5. Eerst was de verwachting kouder dan “normaal”. Wat is normaal? Toen werd de kreet “climate change” en nu zijn we aangeland bij “opwarming”. Duidt de verandering van etiket op voortschrijdend inzicht? Of weet men het niet? Maar een ding staat vast zonder goede diagnose is het lastig een passende kuur te vinden. Toch zal de politiek iets moeten doen. Doet de politiek niets en gaat het fout wordt het de politiek kwalijk genomen dat ze niets gedaan heeft. Grijpt de politiek is, kun je de politiek tenminste niet verwijten dat ze niets gedaan heeft. Pakt het goed uit, kan de vlag uit. Je zult echter nooit met zekerheid kunnen zeggen of het goed uitgepakt heeft ten gevolge van dat ingrijpen. Je weet niet wat er gebeurd zou zijn als er niet ingegrepen zou zijn. Als ik politicus was, wist ik het wel. Ik zou ingrijpen en aan de kamer vragen mijn honorarium te verhogen gezien de grote verantwoordelijkheid.

  • Bertuz: Da’s een mooie uitspraak: “Zonder goede diagnose is het lastig een passende kuur te vinden”. Een variant op het thema “Als je de verkeerde vraag stelt doen de antwoorden er niet toe”. Een misschien voor de hand liggende vraag: “Moet een diagnose een systeemdiagnose zijn, of een individuele diagnose?” Als in “Hoe kan een individu in een door anderen geconstrueerde omgeving geplaatst worden en functioneren” of juist andersom “Past een door anderen geconstrueerde omgeving in het leven van een individu, zonder daar [lichamelijke of psychische] schade te veroorzaken?”

   Me denkt dat het vertstandiger is om van de individuele psyche uit te gaan, de bron van alles wat economische, financiële, juridische, militaire of politieke problemen wordt genoemd. Waar ook het zelf-herstellende vermogen huist. Zo’n perspectief wordt ontweken door anderen wel of niet als individu te erkennen, wel of niet te erkennen dat in die ander een psyche huist. Of het laatste alleen voor een deel. Met als gevolg dat levensvormen met elkaar concurreren en strijden. Andersom kun je door zelf-kennis te kweken mensen-kennis veroorzaken en andersom. En door dieren-kennis te kweken mensen-kennis veroorzaken en andersom. Dan krijg je een helderder zicht op wat gezond of juist schadelijk uitwerkt, qua lichaam en psyche. En voor de omgeving daarvan.

   Bij de vraag “moet de politiek iets doen?” wordt de aandacht afgeleid van wat een individu moet doen. Zoals leren. Zichzelf herstellen. Zichzelf richten, misschien naar andere denkbeelden.
   Een interessante vraag, gezien vanuit individueel perspectief: “Herken ik bepaalde eigenschappen en vermogens die ik in me heb ook in anderen, in welk groeistadium dan ook?” (spiegelen). Dat zou immers niet leiden tot con-currentie, maar tot (‘nieuw’ woord) com-currentie. Twee ‘stromen’ die het qua richting met elkaar kunnen com-municeren.

   Een variant op het thema spiegelen is de vraag “Mis ik bepaalde eigenschappen en vermogens die ik in me heb in anderen?” (projectie). Dat schurende kan concurrentie en strijd veroorzaken. Je heb mij via deze website zien projecteren doordat ik gewend ben zoveel als mogelijk individueel zelfstandig te zijn, dat mis in anderen, en zie dat anderen tot junks zijn gemaakt van werkgevers of werknemers. Maar liever zou ik spiegelen, in de betekenis van diezelfde wens in anderen herkennen. Dan heb je iets om over te praten, elkaar te helpen.

   Via deze website heb ik ook gewezen op wat ik ‘de religie van het IQ’ noemde. Wie lastig is gevallen met eisen v.w.b. IQ gaat daar anderen mee lastig vallen (projectie). Terwijl IQ beslist niet het hele verhaal is. Iemand met lager IQ heeft misschien meer moeite om iets te leren, maar is daardoor nog niet minder-waardig. Evenmin als iemand met meer IQ waardiger zou zijn.

   Tot zover wat stof tot nadenken. Me denkt dat de krachten die politiek aansturen er goed aan doen om hier eens op te mediteren (doordenken). Als centralisatie tot meer problemen leidt dan voordien bestonden, dan is decentralisatie een methode om daar vanaf te komen. Hoewel dat niet het hele verhaal is.

   • Tuurlijk is IQ geen verworvenheid, maar bedoeld als gift, om die uit te dragen !
    Persoonlijk geloof ik meer in de Intuitie, maar één met eeg groot en diep voorland,
    want Intuitie groeid, bloeid en geeft vruchten !
    Een mooie goed geevolueerde intuïtie te samen met een ontplooid IQ brengt wijsheid voort ! ja zo is het nu éénmaal, groet !

   • Intuïtie kan IQ in een bepaalde richting leiden.
    Intuïtie = inner tuition = innerlijke trainer.
    De laatste voor vragen als ‘welke kennis in jezelf wil je al dan niet verzamelen en/of gebruiken en met welk doel?’ Hangt af van denkbeelden zoals toekomstbeelden (SQ). Daar kunnen met wat IQ redeneringen uit volgen. Wat EQ (communicatieve vaardigheden) is dan ook wel praktisch.

   • Om misverstanden te voorkomen: SQ zie ik als het vermogen om jezelf iets voor te kunnen stellen, IQ het vermogen om dat te kunnen beredeneren, EQ als het vermogen om twee belevingswerelden met elkaar in contact te kunnen brengen. Liefst soepeltjes.

  • Nu er zijn wel zeker, gegevens over het klimaat bekend, die van bijvoorbeeld de archeologen, die over lange midden en heel oude tijden gegevens feiten beschikken, laatste bulletin, ging over de Sahara, +/- 100 000 jaar geleden een paradijselijk gebied, water planten groei en veel dieren, men wil alles in een menselijke generatie proppen, maar gezien de tijd dat wij op deze planeet bivakkeren !
   Nu is een land klein of groot, besturen – leiden, iets heel anders als dit politieke geflik flooi, ik stel voor een groep intégre verstandige mensen, die gecontroleerd door referenda, tegen vergoeding het land besturen, en de politiek politiek laten, houd ze bezig, en wij zijn er van af, politiek is gemanipuleerde zwendel, spel om de knikkers, in wezen niets te maken met het land besturen !

 6. Geachte vrijspreker deze post is geheel offtopic en eigenlijk gaat het niemand wat aan want who cares?

  Maar geheel onverwachts zag ik een stukje van het acht uur hoernaal en daar hadden ze het even over het “kerstliedje” …wie schrijft er nog een of welke vind je de leukste..enz,enz,enz…..opvulling enzo lijkt me zo, maar er is meer……

  Mijn gedachte ging in ene naar “Rudolph the Jewish Reindeer”: https://www.bitchute.com/video/L5p4jZIaw6KC/ ….

  • Interessante kandidaat Doc. Als ik even in de rol van mede-dokter spring en daar een diagnose op los laat, dan mis ik rassenscheiding. Of misschien beter, gecreëerde rassen. Dit met een knipoog, voor de goede orde. Je zou kunnen zeggen dat een door de kerstman gebruikt rendier qua gedrag op een ander ras lijkt dan een (nog) niet gevangen rendier.

   Doorgekoppeld naar het kerstverhaal, dan was de Jezus die toen geboren werd toch wel van een ander ras dan andere joden. Wat zijn in deze casus raskenmerken? Jezus vond door geleerden uitgevaardigde wetgeving inferieur, het gedrag van specialisten in wetgeving corrupt, de uitwerking daarvan schadelijk. Dat leverde prachtige vlammende schimpredes op jegens degenen die geil waren van wetgeving. Jezus zette hen te kakken. Aan de andere kant van de streep was het ‘opgekweekte ras’ van geleerden zodanig niet blij met Jezus dat de boel nogal escaleerde. Bij kruisiging schijnt de dood door verstikking in te treden. Minder humaan dan gewoon een zwaard hanteren.

   Inhoudelijk over de kandidaat die je noemde: Het kan best gezond zijn om de aandacht in een andere richting te leiden, vanuit een ander perspectief te kijken. “Rudolph the Jewish Reindeer” doet dat. Gezien (cultureel) klimaat een soort draaiende wind die verfrissend uitwerkt misschien. Als die wind altijd maar uit dezelfde hoek waait, of dezelfde twee hoeken (zoals links of rechts) is dat meer saai dan verfrissend denkt me. Gezien stofhoekjes en zo. Hoe krijg je die schoon? ?

  • Actuele illustratie over cultureel klimaat-verziekende verschijnselen, recht uit de verhalendoos over Jezus. Politiek om kwetsbaren uit te vreten. Of zelfs om kwetsbaarheden te creëren. ‘The art of healing’ is iets anders dan ’the art of war’.

   “Wee u, geleerden, gij huichelaars, want u eet de huizen der weduwen op, terwijl u voor de schijn lange gebeden [toespraken á la ‘zo zal het zijn’] uitspreekt. Daarom zult u zwaarder oordeel ontvangen.”
   (Bron: Matthëus 23:14 )

   Praktisch: De woning van een oma van me, te Leeuwarden, mw. Cremer, werd ooit door een bestuurder toegeëigend om de instandhouding en uitbouw van een voorziening te financieren. Dat was nog in de ‘goede, oude tijd’ waarin de wil van een bestuurder zo ongeveer wet was. De opbrengst is in een zwart gat verdwenen, ter meerdere eer en glorie van…

 7. Ohm Namo narai !

  Over; De dag des oordeels is in aantocht.

  Essentieel !

  Sinds de 2e Sumatra tsunami wordt er geen uitstel meer verleend.
  De boeken worden opgemaakt..
  Deze keer geen ellenlange opsomming van datums en feiten maar..

  2 Sumatra tsunami’s en 3x te laat in Ternate . . .

  Prettige feestdagen en alvast de beste wensen!
  Sri sri Magnitude / Tsunami Giri Babba
  AardbevingsGroninger,
  enz. enz. enz.

Comments are closed.