Toen ik enige tijd geleden in het communistische Vietnam was, viel mij op, hoe het land zich in bepaalde opzichten gunstig van Nederland onderscheidt.

Toen ik wat geld moest wisselen, kwam ik in een kantoor waar het krioelde van de mensen die kleine en grote bedragen aan het loket wisselden zonder officiële bonnen en zonder enige legitimatie: een normale entourage zoals die tot de tachtiger jaren ook in Nederland bestond.

Overheden in een aantal landen trachten nu het gebruik van contant geld geheel uit te bannen, maar noch in Azië, noch in het Midden- Oosten , noch in Zuid-Amerika is het al zo ver. Ook in Europa bestaan er nog landen, waar niemand ervan opkijkt , als er iemand in het huis van de premier verschijnt met een koffer vol geld.

In de Europese landen waar dit niet het geval is, wordt een veelvoud van de inhoud van een dergelijke koffer jaarlijks op kosten van de consument gebruikt in de antiwitwassector. Deze sector voegt niets aan het nationaal product toe en kan beter met onmiddellijke ingang gesloten worden, omdat hij schade toebrengt aan de economie van het land.

Hugo van Reijen

3 REACTIES

  1. Nou, dat was ik alweer bijna vergeten, grenswisselkantoor op Rotterdam Cenrtraal, kon je gewoon de dollars of wat dan ook inwisselen wanneer je terug kwam van zee. Het stond er altijd vol met louche types die er vanalles wisselden en voor de ingang van de aanloopgang stonden Surinamers hun waar aan de man te brengen Hasj of wat je maar wilde. Ja dat waren nog eens tijden. De grond lag vol met papier en uitgetrapte peuken, binnen en buiten want dat sociaal geaccepteerd, dronken mensen zwalkten nog over straat zeker in het weekend en de prostituees verkochten hun waar nog open en bloot op straat op de Kaap. Ja er is veel veranderd, het was een zooitje maar je wist wel wat je er aan had en dat is veel beter dan die samengeknepen konten wereld waarin we nu leven, waar de waanzin de overhand heeft.

    • En daarbij, toen hadden we nog een gele zon omdat er nog volop gestookt werd op kolen olie, nu is de zon wit omdat alles veel schoner is geworden. Toen hadden we nog vervuild oppervlaktewater en werd zwemmen onmogelijk, dat water zou je nu bij wijze van spreken kunnen drinken. Toen hadden we nog een gat in de ozonlaag en zure regen, allemaal weg. het gaat ontzettend goed allemaal en gaat alleen maar beter. We moeten alleen die achterlijk en Brussel en andere overheden opsluiten in een inrichting want dat is het grote gevaar.

  2. Hugo, wat ik niet snap is dat je kennelijk niet in Nederland woont, vooral buiten Nederland bent en toch terug blijft komen op wat er in Nederland gaande is. Ben je niet blij dat je van Nederland af bent? Ook al is dat v.w.b. formaliteiten niet geheel? Dat was ik wel, blij, na wat emigratie wordt genoemd. Nooit spijt van gekregen.

    Als Nederland of een willekeurig ander land ‘ziek’ is en beterschap nodig heeft, dan kan dat niet ‘van binnenuit’ geregeld worden door degenen die in feite verplicht met ziektebeelden moeten blijven doorwerken. In die zin kan wetgeving beschouwd worden als demonische bezetenheid en is het aan ieder om zelf de exorcist te spelen om die duivel uit te drijven 😀 Al is dat niet het hele verhaal, want er moet nog voorkomen worden dat hetzelfde verschijnsel weer ontstaat. Zoals met een immigratie-verbod en emigratie-plicht voor waandenkbeelden. Nou… da’s bepaald niet ‘des Nederlands’. Past ook niet bij het opgekweekte ‘Europese ras’.

Comments are closed.