Met de dagelijkse stroom aan horrorberichten vanuit de media lijkt het alsof het bergafwaarts gaat met de wereld en de mensheid. Maar niets is minder waar. De feiten laten in het laatste decennium vooruitgang en bloei zien. Hier zijn 6 redenen om positief te zijn in 2020:

Extreme armoede — mensen die moeten leven van minder dan $1,90 per dag—neemt af en blijft afnemen. Van 1990 tot 2015, zakte wereldwijd de extreme armoede van 36 procent naar 10 procent. In 2018 ging het verder naar beneden naar 8,6 procent. Ofwel meer dan 137.000 mensen ontsnappen aan armoede iedere dag.

Na punt 1 zal dit je niet verbazen maar in september 2018 kwam de primeur dat meer dan 50 % van de mensheid in de categorie middenklasse viel. Dat komt overeen met circa 3,8 miljard mensen. Grote voordelen hiervan zijn de bijdrage aan de wereldeconomie met betrekking tot ondernemerschap, toegenomen vraag (en aanbod) en een hogere en betere levensstandaard.

Om dit in perspectief te zetten: slechts 1,8 miljard werden als middenklasse gezien in 2009. Dat is maar 26 % van de wereldbevolking. Dus van 2009 tot 2018 groeide de middenklasse met een immense 92 %.

 

In de afgelopen 10 jaar is de gemiddelde levensverwachting in de wereld gestegen met meer dan 3 jaar. Voornamelijk door het voorkomen van kindersterfte. Het sterftecijfer onder kinderen ging van 5,6 % in 2008 naar 3,9 % in 2018.

Over een langere periode zie je duidelijk de grote verbetering. Sinds 1950 is de kindersterfte gedaald met 56 % in Tsjaad – het land met wereldwijd de slechtste cijfers. Zuid Korea bracht dit cijfer terug met 98 %.

 

Norberg geeft ook antwoord op de vraag: ‘Is dit allemaal niet ten koste van het milieu gegaan ?’ ‘Nee,’ zegt hij. “Want op een bepaald punt vervuilen ontwikkelende landen minder.’ Dat is te zien aan het afnemende cijfer van klimaatgerelateerde slachtoffers.

Het aantal doden door luchtvervuiling zakte met bijna een vijfde wereldwijd en met een kwart in China tussen 2007 en 2017. Volgens het International Database of Disasters was er een daling van 95 % sinds 1960 van het aantal klimaatslachtoffers. Het aantal doden nam met een derde af tussen 2000 en 2009 en kwam tussen 2010 en 2015 uit op 0,35 op 100.000 mensen.

Dat komt omdat er door de gestegen welvaart en kennis er betere hulp en efficiëntere voorzorgsmaatregelen kunnen worden getroffen.

Data van de World Bank laat zien dat de vooruitgang in de armste landen doorzet. Met name in de afgelopen twee decennia. De toegang tot schoon drinkwater is toegenomen net als electriciteit, hygiëne en verwarmingsmethoden. Ook hier laten de cijfers dalende armoede en kindsterfte zien.

Bureaucratie en corruptie kunnen individuen weerhouden om hun eigen bedrijf te beginnen. Ondernemerschap is één van de beste manieren om aan armoede te ontsnappen. Niet alleen is het lastig voor de ondernemer om te dealen met overvloedige red tape maar het kost hem of haar ook veel geld. Gelukkig zijn de kosten om een bedrijf te beginnen sterk gedaald, met name in ontwikkelingslanden. In lage- en middeninkomens economiën waren de gemiddelde kosten om een zaak te starten 141,76 % van het gemiddelde inkomen in 2004. In 2019 is dat gedaald naar 30,85 %.

Bron: FEE

20 REACTIES

  • Wat hebben wij überhaupt met ontwikkelingslanden te maken, die heten al 100 jaar ontwikkelingslanden en ze zijn aan de benaming te zien nog steeds niet ontwikkeld dus lijkt me sterk dat het nu opeens wel zo is. Levensverwachting is hoger, ja en? Als je weggestopt in een tehuis in je eigen pis ligt en je ziet nooit iemand meer kan je dementerend 95 worden maar dan is er geen reet meer aan.
   Armoede is wat je voor jezelf als maatstaf neemt, als je jezelf gaat vergelijken met een miljonair heb je armoe maar blijf je op jezelf en leef je je leven is er geen armoe want dan is er geen vergelijkingsmateriaal en zo zou ik nog wel uren door kunnen gaan.

   • Ik ging toch ook geen uren door, gaf enkel 2 voorbeelden van overmoed van het positieve, bevalt het je niet lees het dan niet en geef dan geen commentaar Seneca. Maar je houdt er van om een beetje te trollen, je moet toch wat he.

 1. Waarde Over-night,

  Wat probeert u nu eigenlijk te veronderstellen? Uw samenstelling van woorden maken het er niet geheel duidelijker door..

  • Je zou bijna getriggerd worden door zo’n dubbele bodem…

  • Zeker. Seneca heeft deze gevonden en afgestoft. Ik ben in deze onschuldig anders dan dat ik de low res versie die Seneca koos heb vervangen door een high resolution versie.

   Voor libertarian.nl werken we overigens nog aan een logo. Libertarian.nl gaat over op hetzelfde nieuwe template dat we voor vrijspreker gebruiken. Op libertarian.nl hebben we 5 jaar lang geen artikelen geplaatst. Maar we willen toch iets met deze site gaan doen.

   • Waarom dit plaatje niet gebruiken voor Libertarian.nl?
    Mijn zege hebben jullie.
    En kennelijk hebben zowel Seneca als jij ook wat met het plaatje dus da’s alvast 3.
    Hoevele andere plaatjes hebben meer aanhangers?

 2. Er zijn leugens, halve waarheden en statistieken !
  Geloof is het einde van intelligentie.

   • Beste Trol dat linksom rimmen vind ik niet zo… maar gefeliciteerd met uw eigen website. Vraag blijft bent u eigenaar …gezien uw zelf benoemde status mis ik hier nog het woordje drugs voor…vak een korte piek van geluk of energie maar altijd een kater.

    nauw de groeten Trol…. hoogsmachtend, peter

   • Nee ik ben de eigenaar niet. Je trolt, en dat weet je zelf heel goed. Je doet het erom omdat je het er niet mee eens bent dat Waldorf en Stetler, de andere Muppets, zijn verdwenen.

    Wen er maar aan.

   • Spiegeltje …je weet, mijn mening doet er niet toe… Baron von Munchhausen zit weer op zijn kanonskogel…wanneer de fantasie groter word dan de werkelijkheid en de spiegel uit elkaar spat..

    WTO, neo-koloniaal beleid en militaire repressie gecombineerd met roof en loonslavernij gaan geen verbetering brengen daar waar de bestaansnorm zeer laag is…maar ja…is hullies eigene schuld…tsja…..kijk maar naar de statistiek en hullies EQ….dus

   • Was het maar waar..Exit domme trollen die weinig anders te doen heeben dan onder elk artikel dagelijks hun behoefte te doen, en nu zeg ik het netjes, Ratio.

   • @graftak: snap jij waar peter het over heeft ? Ik niet.

    @peter: kun je wat meer specifiek uitleggen waar je het over hebt ? Wat bedoel je precies te zeggen ?

   • misbruik, uitnutten en opbranden, maar iets zegt mij dat je dan nog gaat blaten..dan liever dat grafkransje..kijk..das heldere taal bijna proza, mooi en altijd weer iets nieuws en verassend…nu weer iets over z’n ei..mooi!

 3. Nee,daarom is het ook tijd voor zijn eigen web-site. kan hij zijn ei kwijt.

Comments are closed.