In 2010 vroeg ik op dit forum aandacht voor het volgende:

Wie enig inzicht wil verwerven in de rekenkundige vaardigheid van het Nederlandse volk, legge zijn familie, vrienden en collegae de volgende vier sommetjes voor:

1/2 + 1/3=

1/2 – 1/3=

1/2 x 1/3=

1/2 : 1/3=

Wat ik eerst weigerde te geloven, blijkt waar: een aanzienlijk gedeelte van de Nederlandse bevolking, academici ingegrepen, is niet in staat op alle vier de sommetjes een correct antwoord te geven.

Ik vrees, dat sinds 2010 het percentage van personen dat deze sommetjes niet op kan lossen, nog gegroeid is.

Wie bezig is met het opgeven van sommen, vrage ook eens welk getal in het midden ligt tussen vier komma negen en vier komma elf. (Spreek dit zo uit)

De antwoorden zullen u verbazen.

Hugo van Reijen

11 REACTIES

 1. Is het domheid of stoffig geworden rekenkunde? De eerste twee sommen zijn makkelijk: zesden van maken en tellen maar.

  De andere twee moet ik even pen en papier bij pakken. Was het niet “delen door een getal is vermenigvuldigen met het omgekeerde”?

  Ik heb destijds dat boekje gekocht dat je noemde. Was het niet “Rekenen is makkelijker als/dan je denkt”? Heb het nog doorgenomen ook maar moet het weer eens oppakken als ik er tijd vrij voor kan maken.

 2. het enige wat een mens kan is vermenigvuldigen en wat daarvan de uitkomst is zie je vanzelf
  wat worteltrekken is zullen ze ook nog wel weten

   • Het was eigenlijk een antwoord op deze vraag uit het artikel jhon vrage ook eens welk getal in het midden ligt tussen vier komma negen en vier ko”mma elf. “

 3. Ik heb de video (van Ratio) een paar minuten bekeken, grappig dit. Vooral die meneer die zo’n beest met een lange nek een ‘gaylord’ noemt. En als je niet weet wat een gaylord is ben je uiteraard ook dom.

  Het is natuurlijk de vraag of iemand dom is als die verleerd heeft om bepaalde sommetjes op te lossen dan ook echt dom is. Stel dat de persoon, die de sommetjes niet kan oplossen, een hersenchirurg is met een hoog percentage aan geslaagde operaties. Is die dan dom of moet die de draad weer oppakken met sommetjes maken…

  Wie zijn er echt dom? Misschien de luie volgevreten ambtenaren van Nederland. Er waart een gevaarlijke ziekte rond en het enige wat zij er aan doen is achter hun bureau zitten ruften ondanks dat zij riant betaald krijgen om iets te doen als het zover is. Maar zijn deze ambtenaren dan dom of de anderen die hen in deze positie laten zitten?

  • ME fiets, DEZE boek, ik stond er bij en keek er NA, Het is een mooie BEDOELING, it must OF been, enz enz men schrijft fonetisch, het resultaat van slecht onderwijs en intense lui en leegheid, domheid dus.

   • En dan natuurlijk het te pas en te onpas (voornamelijk onpas) gebruiken van “Zeg maar” is elke zin die gesproken wordt.

 4. Iemand die snel de correcte antwoorden weet is wiskundig goed geprogrammeerd
  wat weet je zonder aanname, het geleerde, geprogrammeerde, de tweede laag?

  YouTube. …ik ben de domste op deze planeet

Comments are closed.