Vrijspreker: U was wat opgevallen rond de reactie op ‘preppers’. mensen die zich voorbereiden om een noodsituatie. Wat is die reactie?

Opperdienaar: Dit gaat al terug naar de bijbelse mythologie. Neem Noach. Hij begon op het land een boot te bouwen omdat hij een grote overstroming verwachtte omdat de aarde vol onrecht en verderf was. Het verhaal gaat dat hij uitgelachen en weggehoond werd (al staat daar nergens iets over genoemd in de bijbel). Het is echter niet verwonderlijk dat een Prepper een dergelijke reactie krijgt. Preppers vandaag de dag worden ook uitgelachen. ie rare snuiters die met goud, guns en blikvoer in de bossen gaan leven. Het is van alle tijden. Maar het is niet alleen hoon omdat er een steekje bij ze los zit. Ik heb ook wel eens moeten lachen om de Frans Rutten die van 1973 tot 1990 secretaris-generaal van het Ministerie van Economische Zaken[2] was. Op 11 april 2002 zou volgens hem de wereld vergaan, althans de eindtijd zou zich definitief aankondigen. De bus volgelingen die in Noord Spanje tevergeefs stonden te wachten op Maria, keerde teleurgesteld terug. Lachen deed ik wel, maar ik voelde geen agressie. Zijn rare denkbeelden hadden alleen een effect op mij toen hij nog top econoom was bij economische zaken, niet toen hij met een bus naar Spanje reed.

Die agressie zit echter meestal wel bij de hoon. De angst dat de prepper misschien gelijk heeft, vertaalt zich in agressie. Alsof het noodlot af te wenden valt zolang maar niemand er op voorbereid is.

Vrijspreker: Libertariërs hebben ook wel eens een boodschap dat de samenleving niet op een duurzaam pad zit met een groeiende parasitaire sector en een slinkende productieve sector. 

Opperdienaar: Inderdaad en de reactie is ook gelijk. Het idee dat we ellende over ons afroepen, boezemt ze zo’n angst in dat hoongelach niet voldoende is. De prepper moet zijn voorbereidingen ongedaan maken en toegeven dat er geen vuiltje aan de lucht is. Liever een onlogische theorie accepteren, dan de logische theorie dat ongebreideld geld drukken en schulden maken een keer mis gaat. Alsof je de realiteit weg kunt haten en honen door de boodschapper te dwingen iets anders te zeggen.

Waarschijnlijk gebeurde iets dergelijks bij Ignaz Semmelweis. Hij beweerde dat doktoren, door hun handen niet te wassen de dood afriepen over de bevallende vrouwen. Hij werd ook weggehoond en eindigde in een gesticht. Het was ondenkbaar dat een geneesheer iets slechts over iemand kon afroepen, dus moest de dissident gedwongen worden zijn mening te herzien.

Vrijspreker: Zoals zo vaak doet de waarheid er niet toe.

Opperdienaar: Inderdaad dat denken libertariërs vaak,dat de waarheid mensen overtuigt. Het omgekeerde is ook het geval. Als er een massahysterie is over een vermeende aanstaande ramp (global warming en de nieuwe zondvloed), is het niet de bedoeling dat je dat ontmaskert. Je moet altijd binnen de kudde blijven denken, ook als die fout zit. Anders volgt agressie. Omdat ze zelf ook in de kudde zijn beland door agressie.

Voor het Coronavirus zal dit niet anders zijn. Als de kudde gerustgesteld wil worden, moet je deze niet iets engs vertellen, als ze in paniek willen raken, moet je ze niet gerust stellen. Als ze hun vrijheid willen verliezen in kampen of door verplichtte vaccinaties, moet je daar niet tegenin gaan. Agressie zal je lot zijn.

5 REACTIES

  1. Een prepper zijn kan de komende maanden wel eens een goed idee blijken. Want als het Corona virus zo erg is als het lijkt, dan wordt het feest in de steden straks, ook hier. Daar staat dan weer tegenover dat een prepper in zijn hutje op de hei te weinig in contact komt met andere mensen om een goed getraind immuunsysteem te hebben.

    De Chinese dokter die als eerste het gevaar van het Coronavirus inzag werd als opruier opgepakt. Nu is die dood en de Communisten hadden beter naar hem kunen luisteren. Nu gaan ze ook dood…

    • We gaan allemaal dood vroeger of later en belazerd werden en worden we toch wel.

  2. Belazerd worden we zeker. Door de corinavirusadepten. Onder de duim houden die meute. Niets geleerd van Hitler en Stalin. Wie waren dat precies ?
    Mondkapje op en doorwerken, kreng. Laat het denken maar over aan mensen die er toe doen.

Comments are closed.