De eerste voorrondes van de democratische partij zijn al weer geweest. Weer een overvloed aan mooie beloftes en valse voorstellingen. Niet dat de Democraten daar het alleenrecht op hebben, de Republikeinen ihb Trump kunnen er ook wat van. Wat dat betreft is het altijd weer interessant om te zien hoe de eerlijke Libertarian Party het doet.

Maar nu speelt er een ander belangrijk aspect: ABT: Anything But Trump, is bij de van haat vervulde ‘democraten’ het tovermiddel. Het partijprogramma of de verbeteringen doen er niet zo veel meer toe, maar elke derde kreet is dat hij/zij/of…, een eind aan Trump zal gaan maken. Daarbij vallen beloftes van genationaliseerde gezondheidszorg, minder verschillen tussen arm en rijk en het tovermiddel: Modern Monetary Theory: de staat mag net zoveel geld bijdrukken zo lang de inflatie niet hoger dan 2 % wordt. Dat lijkt fantastisch en dat is het ook; maar dan in de letterlijke zin: je kunt nooit tot 2% inflatie bijdrukken, want als je geld bijdrukt komt er per definitie inflatie, zij het over een uitgestelde tijd; en als de inflatiegeest eenmaal uit de fles is, is de kans op hyperinflatie alleen maar groter, zeker met nu al steeds hogere overheidstekorten van meer dan $ 1000 miljard. Maar ach, dan zijn we al weer met de volgende verkiezingen bezig.

Door het Anti Trump stemmen, gaan de Libertariers waarschijnlijk ook minder stemmen krijgen: gezien de simpele twee deling: voor of tegen Trump, gaat men ’tactisch’ stemmen: Libertariers met een nadruk op linkse persoonlijke vrijheden, stemmen dan maar op de democraten en die Libertariers voor rechtse economische vrijheden, stemmen dan maar op Trump om te voorkomen dat de andere partij wint. ALS de Libertariers al gaan stemmen, want of je nu door de hond of door de kat gebeten wordt.