Er zijn een aantal zaken die in de MSM niet zoveel aandacht krijgen. Ik probeer ze hier te behandelen.

Een pandemie maakt niet langer miljoenen doden

De WHO heeft de definitie van een pandemie veranderd. Voorheen was er een groot aantal doden voor nodig, zeg meer dan 1 mln. Dat is ook waarom de meeste mensen nog zo bang zijn voor een pandemie. Volgens de nieuwe definitie van pandemie maakt het aantal slachtoffers niet uit. Als een zeer besmettelijke nieuwe ziekte op meerdere continenten uitbreekt is het een pandemie. Voor een pandemie kan je dus tegenwoordig je schouders ophalen. Er is sprake van begripsinflatie die zorgt voor een wereldwijde angstgolf. Bij de Mexicaanse griep, een pandemie volgens de nieuwe definitie, stierven minder dan 14 duizend mensen. De wereld was in paniek maar het aantal doden was te verwaarlozen. Zeker ten opzichte van het standaard aantal doden van een griepseizoen. Er is nu NOG geen sprake van een pandemie volgens de klassieke definitie. Hoeveel doden corona kan maken is niet bekend. De wereld is in paniek. Ja corona is een griep met de potentie om veel slachtoffers te maken. Maar het is geen klassieke pandemie en het is maar de vraag of het dat zal / zou worden.

Wuhan is geen succes, Taiwan is geen succes, beperkingen blijven

Wuhan is een tijdelijk succes, een gewapende vrede. Totdat er een vaccin of geneesmiddel wordt gevonden. Wuhan danst vanaf heden op de snede van het zwaard. Als corona zo eng is als de media ons doen geloven. Net als Taiwan. En net als Nederland als de maatregelen succes hebben. Als corona ergens op de wereld een blijvertje is, en niet muteert naar een minder dodelijke variant, dan is iedere regio die net als Wuhan corona door een lock down heeft ingedamd, een gewillige prooi. Een populatie met miljoenen mensen die geen antilichamen hebben. Dit betekent dat de bevolking continu gemonitord moet worden op eventuele nieuwe besmettingen. Er blijven bepaalde beperkingen van kracht. Iedereen die verhoging krijgt moet worden onderzocht en eventueel in quarantaine. Het is de vraag of het tijdperk van vrij reizen nog kan terugkeren. Wellicht gaan we terug naar vakantie vieren in ons eigen land. Overleeft het intercontinentale massatoerisme? Het is maar de vraag. Als corona inderdaad zo erg is.

We kunnen kudde immuniteit in een paar maanden bereiken

Onzin. Als we op korte termijn duizend IC bedden kunnen vrijmaken voor corona patiënten en 1 op de 100 patiënten heeft een IC bed nodig, en de gemiddelde bezettingsduur van een IC bed is 2 weken dan kunnen er maximaal honderd maal duizend maal twee is twee honderd duizend patiënten in Nederland zijn zonder dat de capaciteit wordt overschreden. Tweehonderdduizend patiënten per maand betekent vijfenveertig maanden voordat er negen miljoen mensen de ziekte hebben gehad en er sprake kan zijn van kudde immuniteit. Ook bij het massaal opschalen van de medische capaciteit duurt het nog een jaar of langer. IC verpleegkundigen pluk je niet zomaar van de bomen.

Terzijde. Een knelpunt lijkt thans het opvangen van genezende patiënten die niet langer in het ziekenhuis hoeven te vertoeven te zijn. Patiënten die nog wel behoefte hebben aan thuiszorg of verpleeghuisopname. Ik heb een signaal opgevangen dat dit proces vele dagen duurt, waarin het ziekenhuisbed nodeloos bezet blijft. We moeten anderhalve meter afstand houden, maar vallen hier soms straks nodeloze slachtoffers door de medische bureaucratie?

Er is sprake van een ongekend psychologisch en sociologisch experiment

De mens is een sociaal groepsdier. En heeft behoefte aan sociale contacten. Telefoon, internet en skypen zijn maar slappe aftreksels van de echte sociale contacten. De beperkende maatregelen kunnen een ongekende invloed hebben op de psychische gesteldheid van veel Nederlanders. Voor sommigen zal de schade blijvend zijn. De ernstigste straf in een gevangenis is isolatie. Veel mensen kunnen niet zonder feestjes, zonder visite, zonder etentjes, zonder groepssport, zonder café, zonder interacties. Het RIVM zou er verstandig aan doen om de monitoring van de schade aan de geestelijke gezondheid mee te nemen en dit af te wegen tegen de baten voor de somatische zorg. De lente is normaal gesproken een tijd van lentekriebels, van hoop, nieuw leven, nieuwe contacten. Dit jaar is het een tijd van angst en isolatie.

Regeren is het afwegen van belangen

Een regering dient te komen tot een belangen afweging. Rutte III blinkt uit in het negeren van de economische component. Bij PFAS kozen ze een rigide ambtelijke benadering. Met als gevolg dat het land op slot ging. En men volkstuinen en akkers met een te hoge grenswaarde niet mocht omvormen tot een bedrijfsterrein. Met als gevolg dat de gebieden met te hoge PFAS waardes gewoon onderdeel bleven van de voedselketen en veel meer mogelijke schade toebrachten dan in het scenario dat ze werden bebouwd met bedrijfshuisvesting. Net zo rigide en contra productief was Rutte III met het stikstof dossier. Met als toppunt de schijnmaatregel van de verlaging van de maximum snelheid. Rutte III kan geen belangen afwegen. Rutte III beseft niet dat er ook bij het corona dossier economische wetmatigheden gelden die je niet kan negeren. Een economie is net als een ecosysteem. Je kan niet zomaar de vogels weghalen en geloven dat het ecosysteem blijft functioneren. Rutte III denkt dat dit wel kan, en dat zogenaamde niet essentiële onderdelen kunnen worden stopgezet. De economische effecten van de beperkende maatregelen kunnen als ze te lang duren net zo dodelijk, zo niet dodelijker blijken dan de kwaal.

Als er 90 miljard wordt uitgegeven dan betekent dit dat de overheid meer dan honderdduizend doden verwacht zonder corona beleid?

Het is een beetje cru om een prijs op een levensjaar te zetten voor de bepaling van het uitvoeren van medische handelingen. Maar het gebeurt wel. Nu al. Stel dat een gewonnen levensjaar een maximale prijs heeft van honderdduizend euro. (hier een artikel dat stelt dat het 80 k is). Als er 90 miljard wordt vrijgemaakt voor corona en men gaat uit van deze prijs, dan zijn tegen een tarief van honderdduizend euro per levensjaar negenhonderdduizend levensjaren te winnen. De meeste dodelijke slachtoffers van corona hebben door hun gevorderde leeftijd en vele kwalen nog maar een beperkte levensverwachting. Laten we zeggen dat ze gemiddeld minder dan 7 jaar te leven hebben. Dit betekent dat er meer dan honderddertig duizend doden moeten worden voorkomen wil het bedrag van 90 miljard volgens de huidige calculaties van de waarde van een levensjaar met voldoende kwaliteit gerechtvaardigd zijn.

Wat RIVM niet vertelt

Je hebt een paar belangrijke berekeningen met betrekking tot corona. Voor flattening the curve is de IC capaciteit mede bepalend. Hier horen we weinig over. En al helemaal niet wat het maximale aantal mensen dat ziek mag worden om de curve voldoende plat te krijgen. (in mijn berekening in dit artikel zijn dat er tweehonderdduizend). Als deze cijfers worden vrijgegeven beseft men opeens dat corona wel eens vele jaren beperkende maatregelen kan vragen.

Deze berekeningen en de aannames daarachter horen openbaar te zijn. Gelukkig heeft het RIVM vandaag eindelijk gedeeltelijk openheid van zaken gegeven.

Weerstand is kennelijk niet belangrijk

De RIVM corona webpagina’s worden steeds uitgebreider. Wat echter niet vermeld wordt is het belang van weerstand. Er wordt wel verteld dat kwetsbare personen extra risico lopen. Het tegengestelde, bouw conditie en weerstand op, vergeten ze te vermelden. Slik je vitamines, met name vitamine C. En ga naar buiten, ga wandelen, joggen, fietsen of wat dan ook. Voor de bejaarden die binnen willen blijven, geef tips voor oefeningen die ze binnen kunnen doen. Corona blijft waarschijnlijk nog een tijdje onder ons, en als het zo dodelijk is, is het wellicht goed toch wat aandacht aan je gezondheid te besteden. Te slanke mensen zouden wat spek op de botten kunnen eten, te dikke kunnen wat afvallen. En iedereen kan wat meer gaan bewegen.

Stop de energietransitie

Politiek is keuzes maken, prioriteiten stellen. Als corona zo’n grote bedreiging is, en er worden tientallen miljarden aan uitgegeven, is het zaak de andere grote strijd, die tegen global warming, tijdelijk te staken. Je kan maar 1 strijd tegelijkertijd voeren. Op twee fronten effectief strijd te voeren is een illusie.

De impuls je tijdens een crisis te onderwerpen

Tijdens een crisis zoeken mensen iemand om achteraan te lopen. Deze crisis wordt zo groot geacht dat men zelfs achter Rutte cum suis aanloopt. Ook al weet iedereen dat Rutte als het belangrijk wordt vaak liegt. Best wel bizar hoeveel vrijheden in korte tijd zijn ingetrokken. Ik had niet gedacht dat dit zo snel kon gaan.

27 REACTIES

 1. Ik heb al griep gehad met de symptomen van corona. En ik ben niet de enige. Als je de corona-griep hebt gehad kun je het niet meer krijgen en ook niet meer doorgeven. Het zou fijn zijn als voor de mensen die het virus al gehad hebben de maatregelen zouden worden opgeheven. Maar dat gaat niet gebeuren natuurlijk, want ze hebben ongetwijfeld een doel met deze georganiseerde crisis.

  • En de meesten blijven maar geloven in een virus als veroorzaker. Wel zo makkelijk om daar de schuld te leggen in plaats van waar hij hoort: toxiciteit van de omgeving en gesteldheid van jezelf.

   Wakker worden.

   • @niet verwarde man. Je hebt tot op zekere hoogte volgens mij invloed of je corona krijgt of niet. Er is echter ook een (deels genetisch bepaalde) kans factor. Heb je aanleg voor bepaalde ziektes, dan ben je extra vatbaar.

    Daarnaast, in een zieke wereld waar collectivisme de maatstaf is, zullen met name vrijheidslievende individuen extra gevoelig zijn voor deze collectivistische omgevingstoxiciteit. Moet je dan voor een grotere kans om te overleven maar collectivist worden?

   • @Ratio

    Corona is geen ziekte. Het is een mindfuck.

    “Maar hoe zit dat dan met al die zieken die ik zie ?”
    Simpel. Gevolgen vertellen ons niet wat de oorzaak is. Aristoteles.

    En dan nog iets. Je kent Urbanus wel neem ik aan. Die heeft een sketch. Boertje strooit geel poeder. Vraagt hij waarvoor dat is. Zegt boertje “tegen de olifanten”. Zegt Urbanus “maar allez er zijn hier helemaal geen olifanten”. Zegt boertje “goed poeder hé ?”.

 2. Er is een tijd om geboren te worden en een tijd om te sterven. Het lijkt erop dat nogal wat mensen moeite hebben met dat gegeven.

  • Als mensen daar teveel aan zouden denken zou er niets meer uit hun handen komen, want we gaan toch dood dus wat heeft het voor zin allemaal. Ja dat is ook wel zo maar het zijn de momenten, dat is het enige wat leven is en/of de moeite waard maakt ook al is het allemaal voor een groot deel ellende, verdriet en pijn. Toch klampt een ieder zich vast aan dit leven, misschien weten ze onbewust wat er na de fysieke dood is en hebben ze daar totaal geen zin in. 🙂

   • Vanaf je geboorte weet ja al dat je dood gaat droeftoeter.
    Zinloos geneuzel dus

 3. Wat echte cijfers over besmettelijkheid:
  As you might imagine, before they knew it was a problem, the epidemic raged on the ship, with infected crew members cooking and cleaning for the guests, people all eating together, close living quarters, lots of social interaction, and a generally older population. Seems like a perfect situation for an overwhelming majority of the passengers to become infected.

  And despite that, some 83% (82.7% – 83.9%) of the passengers never got the disease at all … why?

  Veer lerder:
  https://wattsupwiththat.com/2020/03/16/diamond-princess-mysteries/

  • Ik ga er vanuit dat het net zo besmettelijk is als een normale griep. Iedereen gaat het krijgen – dit jaar of volgend jaar – en voor de meesten is dat waarschijnlijk geen probleem.

 4. De meldkamer 112 wordt overspoeld met telefoontjes over meldingen van groepen met meer dan 2 personen. We willen je graag verzoeken hiervoor niet 112 te bellen.

 5. en wat nu met de niet aan corona gerelateerde benodigde ic bedden?
  hup je bed uit ga maar ergens anders dood of sorry wij kunnen, u de eerste 3 maande niet helpen.
  ja, nee, inderdaad …, genoteerd ,hoor ik niets meer van u…, ja inderdaad dan valt u in de statistieken onder het kopje wonderen.

 6. Over of een mensenleven in geld is uit te drukken? Op https://jaaphanekamp.com/ las ik daar leuke artikelen over. Daar wordt gesteld dat een levensjaar 75.000 euro waard is. Er wordt ook kritisch gekeken naar het nut van overheidsmaatregelen, zeker als er geen meetbare doelen zijn (zoals bv. met klimaataanpak). Je kunt 90 miljard euro investeren om 7 jaar toe te voegen aan het leven van 130.000 bejaarden, maar de keerzijde is dat je die 90 miljard dus niet ergens anders kunt investeren. Daarbij wordt dat geld afgepakt van belastingbetalers die daardoor minder budget hebben om dagelijks verse groente te kopen, een sportschool abonnement te betalen en bijvoorbeeld te laat naar medisch specialisten gaan (wegens: te duur). Het zou handig zijn om ook die keerzijde (de ongewenste neveneffecten) te berekenen. Wellicht help je 130.000 bejaarden, maar zorg je er tegelijkertijd voor dat honderdduizenden bijstandsmoeders niet meer kunnen sporten en/of gezond eten voor hun kroost kunnen betalen.

 7. Het probleem met je sommetje is dat de zieken niet netjes gespreid naar het ziekenhuis gaan. Ze komen met een heleboel te gelijk, zie Italie. Bovendien is het nog helemaal niet zeker dat je immuun bent voor Corona als je het een keer gehad hebt. Zoals je zegt muteert een virus, maar je weet niet waarin het muteert. Ben je daar ook immuun tegen?

  Er valt daarom veel te zeggen voor een lockdown, omdat je daarmee tijd koopt. Tijd om de zorg op te schalen, tijd om heel veel testen te kopen/maken, tijd om meer te weten te komen over het virus. Juist om de economische en sociale schade te beperken had dit veel eerder moeten gebeuren. En juist uit angst voor economische schade is dat uitgesteld.

  Het RIVM heeft trouwens haar incompetent ie bewezen en kan al weggesaneerd worden.

  • Het beste wat jij kunt nemen tegen de corona crisis is vette vis.
   ’s goed voor je hersenen.

 8. Ik eet kilo’s vette vis. Vandaar dat ik zulke verstandige dingen zeg.

 9. Bijdeze feiten en cijfers van de griep in Nederland van begin 2018: https://www.snpg.nl/wp-content/uploads/2018/10/infographic-RIVM-Griep-in-beeld-winter-2017-18.pdf

  Elk sterfgeval is te betreuren. Toch zijn de Corona-gerelateerde aantallen in ons land tot nu toe niet te vergelijken met de bijna 9500 sterfgevallen als gevolg van de 12 weken durende griepepidemie van begin 2018. Merkwaardig genoeg is die ‘killerepidemie’ in betrekkelijke stilte aan ons voorbij gegaan.

  We zitten nu op 547 dat is bij lange na nog geen 9500 dus wat is er aan de hand?

  • die everything bubble word ontlucht…..en door naar de technocratie…

 10. Zojuist het journaal  gezien?
  In zuid afrika met geweer in de aanslag bescherming tegen dodelijke corona besmetting.   
  Ook nederland met gewapende politie op de duintop om ons te bescherming tegen dodelijke coronabesmeting.  Hoe droevig is ons land geworden ??.

 11. Er zitten een aantal interessante beschouwingen in dit artikel. Alleen … dat vaccin he. Het geloof in big pharma reist als een parasiet weer mee.

  Waarom wordt er niet beter gekeken naar Hydroxyclorochin zoals prof. dr. Didier Raoult dat toepast! Dan heb je ook geen overmatige bezetting van IC bedden nodig, althans niet zozeer anders dan normaal gesproken waar mensen overlijden aan co-morbiditeiten.

  De maatregelen die genomen zijn gaan zwaar voorbij aan basale mensenrechten.

  Nederland reageerde veel te laat, en trok te laat de diverse bedrijfcolommen bij de discussie over hoe hierop te reageren.

  Waarom kan iedereen gewoon lekker shoppen bij de supermarkt, terwijl alle karretjes zonder handschoenen en schoonmaken kunnen worden rondgeschoven, terwijl andere winkels mandatoor dicht moeten?

  Voordeel:
  Er wordt nu thuisgewerkt, ook in gevallen waar dat eerder niet als gewenst werd beschouwd. En ipv mandatore 5/5 per week thuis had dit prima met meer fysieke afstand 1 of 2 keer per week kunnen zijn.

  En ….nu we hier zijn, hoe waarderen we onze lokale economie?

Comments are closed.