De totale lockdown in Europese landen vormt een bedreiging voor onze welvaart en vrijheid.

De houding van de meeste Europese regeringen ten aanzien van de coronacrisis is het best verwoord door de Duitse bondskanselier Merkel. Die zei afgelopen week: “Alleen het aantal zieken telt, en wat de wetenschap daarover zegt.”

Begrijpelijk op de korte termijn, maar hoe lang is dit op zich lovenswaardige standpunt vol te houden? Als we de economie ten gronde richten, zou de schade, ook in termen van mensenlevens, uiteindelijk groter kunnen zijn dan de schade door het coronavirus.

De totale lockdown van de Europese landen brengt de economie in Europa aan de rand van een diepe afgerond. Uiteraard hebben regeringen en de ECB al omvangrijke steunpakketten aangekondigd om bedrijven en burgers te helpen. Begrijpelijk. Maar geld kun je niet eten, je kunt er je niet mee kleden, je kunt je wasmachine er niet mee repareren. Wat heb je aan geld als er niets meer is wat je er mee kunt kopen?

Want dat zal de consequentie zijn als de huidige koers van de Europese regeringen te lang wordt volgehouden.  Fabrieken en bedrijven liggen stil. Er worden geen auto’s meer gemaakt, geen meubels, geen reizen. Dit draconische beleid is een frontale aanval op de markteconomie.

Voor sommige mensen zal dat als muziek in de oren klinken. Die vrije markt, is die niet de schuld van al onze problemen? Deze mensen weten niet waar ze het over hebben. Ze zullen er nu achter komen dat de markteconomie, inclusief het vrije verkeer van goederen en personen, het fundament is van onze beschaving. Verwoest je het één, dan verwoest je het ander.

Laten we eens kijken waar we nu op afstevenen. Neem de voedselproductie. De basis van ons bestaan. Er wordt stoer gezegd dat wij in Nederland twee keer of misschien wel vier keer zoveel produceren als we consumeren. Dus hoeven we ons geen zorgen te maken. (Dankzij de boeren overigens die we nu de nek aan het omdraaien zijn.)

Ja, we produceren heel veel uien. En tomaten. Maar we importeren ook veel voedsel. Koffie, thee, wijn, rijst, pasta, allerlei soorten fruit en groente, de lijst is eindeloos. Wat gaat er gebeuren met deze handel? Neem een land dat koffie en bananen exporteert naar Nederland. Die exporteurs krijgen hiervoor betaald in euro’s. Daarvan kopen ze dan onze auto’s of wasmachines of computers. Maar als die niet meer worden gemaakt? Wat hebben ze dan aan dat geld?

Voor onze eigen voedselproducenten wordt het er ook niet eenvoudiger op. Wat als hun machines stuk gaan en ze hebben onderdelen nodig uit Duitsland? Uit China? En dan heb ik het over Nederland. Een rijk land. Wat gebeurt er in de armere landen? In Frankrijk, Italië, Spanje, Griekenland, landen die economisch al jaren in een lockdown zaten? Het toerisme is voor die landen een lifeline. Die wordt nu doorgesneden. Hun banken stonden al op omvallen. Massale werkloosheid en armoede staat hun te wachten, en uiteindelijk ons ook.

Niet iedereen beseft het, maar de internationale vrije markt is een ragfijn raderwerk waar honderden miljoenen mensen bij betrokken zijn. Zet je dat stil, dan zullen we, sneller dan iedereen denkt, terugvallen in een autarkie die bij lange na niet in staat zal zijn om de huidige bevolkingsaantallen te ondersteunen.

Ja, ongetwijfeld zullen de overheden klaar staan om opnieuw miljarden in de economie te pompen, maar het is een illusie om te denken dat je daar iets mee opschiet. Dit zal alleen maar leiden tot hyperinflatie. Er zal heel veel geld zijn, maar weinig goederen. Hamsteren is op dit moment zo dom nog niet. Helaas. Maar ook hamsteren is maar een tijdelijke oplossing.

Hoe lang kunnen we Europa op slot houden, onze economische activiteiten stil leggen, alleen om coronadoden te voorkomen? We riskeren het einde van het vrije, welvarende Europa.

In vroeger tijden zijn er ook epidemieën geweest. Die zijn uitgeraasd. Ten koste van vele slachtoffers, zeker. Maar het leven ging door. We verlangen nu van onze overheid dat ons niets meer overkomt, dat we worden beschermd van wieg tot graf.  Maar wat als de prijs van die bescherming onze eigen vernietiging betekent? Alleen de zieken tellen, zegt Merkel. Tellen de gezonden dan niet meer mee? De jeugd, die werk nodig heeft, die een toekomst wil opbouwen?

Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie sterven er elk jaar tussen de 365.000 en 650.000 mensen aan griep. In Nederland stierven 9400 mensen aan de griep in de epidemie van 2018. Toch gaat het leven door. Per jaar komen 1,35 miljoen mensen in de wereld om bij verkeersongelukken. Toch stoppen we niet al het verkeer.

De Nederlandse regering probeert in ieder geval een middenweg te zoeken tussen economische zelfmoord en de dood van vele coronapatiënten. Dat valt te prijzen. We moeten hopen dat andere landen inzien dat een totale lockdown hen economisch fataal zal worden.

Natuurlijk hebben we even tijd. Hoe lang? Wie zal het zeggen? In de tijd die we hebben moeten we alles op alles zetten om noodhospitalen te bouwen om slachtoffers te helpen. En een medicijn te vinden. Maar er komt een moment dat het normale leven weer moet worden opgepakt. Overheden moeten zo snel mogelijk duidelijkheid geven wanneer dat moment zal zijn. Die zekerheid is nodig.

Zolang er geen medicijn is betekent het dat we moeten accepteren dat er doden zullen vallen. Dat is verschrikkelijk. Maar verkeersdoden accepteren we ook. Die zijn ook verschrikkelijk. Hoe hard en onmenselijk het ook klinkt, we moeten voorkomen dat de economische ramp nog groter wordt dan de corona-ramp.

Karel Beckman is freelance journalist, auteur van De Staat Voorbij (2017) en mede-auteur, met Frank Karsten, van De Democratie Voorbij. Zijn werk is te vinden op zijn website The Friendly Society. Volg hem op Twitter (@FreedomofGovt) en Facebook.

49 REACTIES

 1. ‘In de tijd die we hebben moeten we alles op alles zetten om noodhospitalen te bouwen om slachtoffers te helpen’

  De meeste mensen die met het virus besmet raken schijnen er zonder hulp weer bovenop te komen. Soms binnen weken, soms dagen, soms worden ze alleen een beetje moet of merken helemaal niets. Resteert, een minimale minderheid: de mensen die niet over een krachtig genoeg afweermechanisme beschikken om het virus op te ruimen – ze hebben alleen maar een duwtje nodig om over de rand te vallen. Maar wat kunnen ze daar in een ziekenhuis voor doen? Ik denk dat het daar alleen maar erger wordt. Infecties, fouten, slangen in je longen die het vocht wegpompen en zuurstof naar binnen blazen, je moet er maar zin in hebben – zeker als je leven toch al op zijn eind loopt. Waarom de ellende rekken?

  Als je een verkeersongeluk krijgt kunnen ze in het ziekenhuis veel voor je doen. Ze kunnen alles weer op zijn plek zetten en je op de IC leggen zodat je lichaam kans krijgt om troepen te verzamelen voor herstel. Maar je lichaam zal het zelf moeten doen, want iets herstellen kunnen artsen niet.

  En er is geen hulp als je lichaam wordt aangevallen door virussen – je lichaam moet dat zelf oplossen. Of ben ik slecht geïnformeerd?

  Eén dingetje vergeten: het oogsten van je organen als je nog aan de beademing ligt. Dat kan niet als je in je eigen bed herstelt, of sterft.

  En voor de mensen die dus alleen een duwtje nodig hebben om over de rand te vallen moet de hele economie plat? Zijn ze gek geworden of zit er een agenda achter?

 2. Ik zal die rekensom nog een keer herhalen: 17.400.000 mensen in Nederland. De gemiddelde levensverwachting is iets minder dan 82. 17.400.000 / 82 = 212.195, doden per jaar, gemiddeld. Dat zijn er 581 per dag.

  We hebben 136 corona-doden, in bijna een maand tijd. ‘Maar daar zitten ook jonge mensen bij’ schreeuwt de MSM. Zal best. Hoeveel precies? Het is gewoon een grote opgeklopte hoax van onzin. Je moet behoorlijk vatbaar zijn voor hysterie, angst en paniek als je hier in mee gaat.

  581 per dag, maal 30 = 17.440 doden gemiddeld, afgelopen maand, waarvan 136 aan corona. En het is griepseizoen, dus de normale sterfte ligt hoger dan gemiddeld.

  In Duitsland schijnen er 20 corona-doden te zijn, op een land van 80, 90 miljoen. Hele land in lock down. Kan niet waar zijn.

  • He Geit, ben je dom ofzo? Zet anders eens even een filmpje op van een Italiaans ziekenhuis.

   • Ja, hij is dom en niet de enige hier. Net als de koekenbakkers van de overheid. Vooruit kijken is moeilijk blijkbaar.

    Je gaat in volledige lock down om duidelijk te krijgen wie er besmet zijn. Deze mensen ga je isoleren en hun contacten testen. Tegelijkertijd koop je hiermee tijd om meer IC bedden klaar te zetten, testen te kopen, etc. Dan kun je gefaseerd uit de lock down.

    Als je dat niet doet sterven er heel snel, heel veel mensen. Hoeveel mensen moeten er sterven voor dat jij het voldoende ernstig vind om in lock down te gaan? Italiaanse toestanden krijgen we nu ook in NL vanwege laks ingrijpen.

    In Singapore, Hong Kong, Taiwan en Zuid-Korea hebben ze dat goed begrepen. Maar daar hebben ze ook meer ervaring met epidemieen als SARS, MERS en de vogelgriep.

   • Filmpje uit Italië, is dat net zoiets als die gifgas-filmpjes uit Syrië? Er gaat erg veel propaganda rond, vooral via de MSM, die aanzet tot hysterie, angst en paniek – ‘Soros-filmpjes en zo. Zit het RIVM er dan zó naast?

   • Het is heel belangrijk of artsen iets voor je kunnen doen, of niet. Als er inderdaad te weinig beademing is, enz. dan heeft een lock down theoretisch misschien zin. Maar als artsen feitelijk niet echt kunnen helpen bij een virus besmetting – ik denk dat dat het geval is – en het gaat dan ook nog om het laatste duwtje over de rand – dan slaat die hele lock down nergens op. Dan kun je mensen in twee groepen verdelen: mensen die sterk genoeg zijn om van het virus te winnen, en mensen die dat niet zijn. Mensen kunnen dat in principe zonder arts doen.

    Ze beweren dus dat er te weinig intensive care plaatsen zijn, ze beweren zelfs dat er te weinig mondkapjes zijn. Als je die mondkapjes niet eens kunt regelen, dan ben je echt een prutser. Ik denk overigens dat het geen prutsers zijn maar dat we te maken hebben met een media circus voor infantiele schapen.

    Maar deze draad gaat eigenlijk over de te verwachten instorting van de productie en de gevolgen daarvan.

  • Voor iedereen met gezond verstand zou het duidelijk moeten zijn dat dit coronavirus ding inderdaad een hoax is. De angst daarvoor en voor de gevolgen is echter reëel, getuige o.a. het feit dat men massaal aan het hamsteren is geslagen. Wat ook reëel is, is dat nationale overheden massaal de kans waarnemen om leuke dingen te doen voor de menschen, dat wil zeggen de papa en mama uithangen door de onderheden te “beschermen”. In Nederland doet men dat op de bekende poldermanier, in de hoop om een al lang onderuit gehaalde meute-immuniteit te realiseren. En dat is volgens sommige onderheden en bepaalde politieke types niet genoeg, men eist meer “bescherming” zodat er nóg meer economische ellende ontstaat.

   Maar goed, in Italië heeft men blijkbaar filmpjes geproduceerd die de moeite waard zijn volgens Dave. Gezien zijn commentaar neem ik niet aan dat het gaat over mensen die wonderbaarlijk genezen, maar wellicht over sterfgevallen met onbekende oorzaak, op 3 na die alleen en uitsluitend de “coronavirus” ziekte hadden. Gemiddelde leeftijd: 79,5 jaar. Hoe men bij individuele gevallen dit o zo gevaarlijke virusch heeft aangetoond, is niet bekend. Ook niet of dit de absolute doodsoorzaak was.

   Overigens wil ik ook nog even wijzen op een principe dat dhr. Aristoteles ons heeft geleerd (voor degenen die opgelet hebben in de klas), namelijk dat een gevolg niet aantoont wat de oorzaak is. Stervende mensen op een bed zeggen niets over de oorzaak, alleen dat er mensen stervende zijn. Er kunnen meerdere oorzaken zijn. Maar dat is blijkbaar niet evident voor de meesten. Nuchter nadenken is in short supply zal ik maar zeggen.

   • Vandaag in Italie 800 doden. Spanje loopt nog wat achter met 300 doden en Nederland gaat daar ook naartoe. We lopen wat achter op het schema. Eind maart moet het uittoppen, geloof ik. Als je dat een hoax wilt noemen.

   • ‘Als je dat een hoax wilt noemen.’

    Er gaan mensen dood door de griep, of vergelijkbaar. Soms zijn dat er best veel. Maar het is een normaal verschijnsel dat zich ieder jaar in min of meerdere mate voordoet. Nog nooit zijn landen daarvoor in lock down gegaan.

  • ‘Maar daar zitten ook jonge mensen bij’

   Ze zouden toch niet jongeren opnemen met lichte klachten, ze in coma brengen, met eigenlijk maar één doel: organen oogsten? Je kunt niks uitsluiten, want de wereld is gek geworden.

   • Het virus valt mensen aan waar artsen veel aan verdienen – ze raken hun inkomsten kwijt – maar dat is het ook niet. Dit moet echt van bovenaf zijn georkestreerd en georganiseerd. Artsen die precies vertellen wat de MSM wil horen mogen op tv.

 3. Iemand enig idee t.a.v. de aantallen ouderen waarbij longontsteking als doodsoorzaak wordt genoteerd maar bij een test ook een griepje zou zijn vastgesteld? Betreft dan de jaren voor 2020

 4. Ja, hij is dom en niet de enige hier. Net als de koekenbakkers van de overheid. Vooruit kijken is moeilijk blijkbaar.

  Je gaat in volledige lock down om duidelijk te krijgen wie er besmet zijn. Deze mensen ga je isoleren en hun contacten testen. Tegelijkertijd koop je hiermee tijd om meer IC bedden klaar te zetten, testen te kopen, etc. Dan kun je gefaseerd uit de lock down.

  Als je dat niet doet sterven er heel snel, heel veel mensen. Hoeveel mensen moeten er sterven voor dat jij het voldoende ernstig vind om in lock down te gaan? Italiaanse toestanden krijgen we nu ook in NL vanwege laks ingrijpen.

  In Singapore, Hong Kong, Taiwan en Zuid-Korea hebben ze dat goed begrepen. Maar daar hebben ze ook meer ervaring met epidemieen als SARS, MERS en de vogelgriep.

 5. @DzVzTkM: misschien helpt dit: https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-18/99-of-those-who-died-from-virus-had-other-illness-italy-says

  Explosief zou ik zeggen. “99 percent of those whose died from virus had other illness, Italy says”:

  “More than 99% [!] of Italy’s coronavirus fatalities were people who suffered from previous medical conditions, according to a study by the country’s national health authority.”

  “The Rome-based institute has examined medical records of about 18% of the country’s coronavirus fatalities [so far, because it’s slow work], finding that just three victims [!!], or 0.8% of the total, had no previous pathology [disease]. Almost half of the victims suffered from at least three prior illnesses and about a fourth had either one or two previous conditions.”

  “More than 75% had high blood pressure, about 35% had diabetes and a third suffered from heart disease.”

  “The average age of those who’ve died from the virus in Italy is 79.5 [!!!]. As of March 17, 17 people under 50 had died from the disease. All of Italy’s victims under 40 have been males with serious existing medical conditions.”

  Met andere woorden: mensen overlijden en worden geturfd onder de categorie “coronaviruschslachtoffer”. De MSM is er blij mee, méér slecht nieuws en paniekschoppen. En dan is er ook nog de vraag of men wellicht hoog toische antivirale middelen heeft verstrekt, zoals ribivarin, dat het aantal rode bloedcellen vermindert en dus een gevaar vormt voor mensen met hart- en vaat ziekten. Maar dat vindt meneer Bill Gates, eugenist extraordinaire, prima.

 6. https://youtu.be/M_S9VFLoL8U ze zijn wel zeker van hun zaak…event 201..en nu een eigen kanaal. Het virus gaat u niet doden..de economische omstandigheden doen dat wel! of..nee .. het vaccin will do the job.

  • Laat ik het even verduidelijken. Mensen hoeven het niet met mij eens te zijn. Jouw geciteerde artikel is irrelevant voor hetgeen Bloomberg te melden had. Als jij zegt dat die informatie achterhaald is, dan lieg je in het beste geval, en/of bedrijft propaganda. De keuze is reuze.

   • Inderdaad, het is te laat om Italiaanse toestanden te vermijden. Dat weten we dan toch mooi wel.

    En wat nu? Zeggen dat je onvoldoende weet en het virus verder laten razen? Of dan toch maar alsnog in lock down en redden wat er te redden valt?

    Vind je dat een moeilijke keuze?

    Overigens blijven een aantal essentiele taken door gaan als voedselvoorziening. Dat spreekt vanzelf.

    Een lockdown duurt zo’n 3 werken waarna je weet wie besmet zijn en je die personen in quarantaine kunt zetten, waarna je onder continue testen gelijk Zuid-Korea, gelijdelijk aan terug naar normal kunt.

    Zo moeilijk is dat niet. Echter, hier denkt men nog dat het over een griepje gaat, of over een hoax, of in Oblomovistische lethargie vervalt, want te weinig data. Het spijt me dat ik daar niet van onder de indruk kan zijn.

  • @12345 Jammer dat je mensen die het niet met je eens zijn dom noemt. Het enige dat vast staat is dat we heel weinig weten. En dat dit nog geen pandemie is, wat het WHO en de overheden ook mogen beweren. Ze hebben de definities aangepast, wat ik als abjecte volksmennerij beschouw.

   Herinner je je SARS, HIV en Ebola wat ook global killers zouden zijn? Of de WMD scare met Irak? Moeten we dan zomaar de WHO op haar woord geloven? Of een RIVM die bewezen heeft ernaast te zitten maar die volgens mij ook maar met hun handen in het haar zitten? Of nog dommer, wie gelooft Rutte?

   De besmettingscurves zijn niet hoopgevend en het is in potentie een pandemie. Echter is het indammen iets dat alleen maar tijdelijk kan. Het barst weer los. Overwinning in China is geen overwinning, het is een tijdelijke status quo. De kans dat dit beheerst kan worden is klein. De randvoorwaarde, dat de productieketens in stand blijven, wordt genegeerd. Dit is de derde economische zelfmoordpoging van Rutte na eerder PFAS en stikstof. Helaas staat hij nu niet alleen.

   • Wat vast staat is dat jij nog niet zo goed begrijpt wat dit is; dat jij en vele anderen moeite hebben met vooruitkijken. Dat je het verschil niet ziet tussen bangmakerij en een serieus probleem. WHO en RIVM geloof ik ook niet. Ik kijk naar de landen die het virus succesvol bestrijden, niet in de laatste plaats omdat ze daar ervaring mee hebben: Singapore, HongKong, Taiwan, Zuid-Korea. Je kopieert domweg wat zij doen.

    Doe je het niet, ga je onherroeppellijk Italie achterna waar ze nu massaal sterven omdat het medische systeem overbelast is. Daar koersen we nu sowieso recht op af. Een lockdown komt al te laat.

    Kijk anders even naar Molyneux vanaf 36:30. Hij volgt alles vanaf het begin; en waarschuwt vanaf het begin.
    https://www.youtube.com/watch?v=MLenZGX5v7w

   • @12345 Je doet het opnieuw maar met andere woorden: *** Wat vast staat is dat jij nog niet zo goed begrijpt wat dit is*** Niemand weet nu wat het is. De wijze man weet wat hij allemaal niet weet, de dwaas denkt dat hij alles begrijpt.

    We weten heel weinig. De gedachte van Molyneux dat we het aantal zieken kunnen brengen onder de capaciteit van de ziekenhuizen lijkt me niet juist. Dat betekent dat we in NL max 40 k, of op een gegeven moment 80 k mensen met deze infectie tegelijkertijd kunnen hebben. Per maand. Zie voor de berekening mijn artikel “de ijdele hoop…” Dat betekent dat corona nog jarenlang onder ons heerst. Dit kan niet.

    Daarnaast is er de economische randvoorwaarde, als de voedsel ketens in elkaar klappen door een lock down gaan er heel wat meer mensen dood.

    Er is de monetaire reden, geld bijdrukken geeft kans op hyperinflatie en massale verarming.

    Voor de strategie van de landen die jij aanhaalt is het in Europa volgens mij te laat.

   • Ik loop al twee weken met een griep met de symptomen van corona. Nog steeds niet op de Intensive Care. Vanochtend wakker met verhoging en lichte hoofdpijn. Na twee potten thee is die hoofdpijn weg. Misschien vanmiddag even de tuin snoeien. Gras maaien kan niet vandaag want het is zondag.

    Als die Belgische arts mijn longen scant komt hij ongetwijfeld tot de conclusie dat ik ‘zeer zwaar ziek’ ben. Ik wil niet op de intensive care liggen, ik ga liever de tuin snoeien.

   • @Nico 14:44 pas goed op jezelf. Geiten zijn taai en onkruid vergaat niet. Toch. Soms is een paar dagen bedrust goed, thee, geroosterd brood met honing. De test voor mij is of ik bier of een borreltje kan verdragen. Op het moment dat bier en borrels me niet smaken hoor ik me erg rustig te houden.

    Je bent op een tactisch goed moment ziek geworden, jij hebt nog de keus om naar het ziekenhuis te gaan. Over een week heb je die keus mogelijk niet. Ik wil geen paniek zaaien, niemand weet volgens mij echt waar het naar toe gaat met corona. Sterkte.

   • Ik denk niet dat ze in het ziekenhuis veel voor me kunnen doen. Bovendien moet ik het gras nog maaien. Vanmiddag lekker in het zonnetje gezeten om vitamine D aan te maken. Dat zit er natuurlijk niet in als je vast zit op de ic – geen zon, geen frisse lucht. En dan kun je mineraalwater uit Lourdes met een Bovis-waarde van zeker 16.500 ook wel vergeten. Dan gaan ze al praten over het doneren van je organen.

    Mijn longcapaciteit is zodanig dat zelfs als een groot deel wegvalt ik nog steeds verder kan. Mijn immuunsysteem ruimt altijd alles zelf op.

    Blijft: de bacteriële infectie. Daarvoor ben je in het ziekenhuis op de juiste plek, om die op te lopen. Tel daar bij op: de fouten die ze maken. Ik heb nog nooit een (zich uitbreidende) infectie gehad, mijn lichaam heeft dat altijd in de kiem weten te smoren. Ik ga er vanuit dat dat deze keer niet anders zal verlopen. We gaan het meemaken.

 7. Nog wat vragen waar geen antwoorden op zijn voor zover mij bekend:

  Hoeveel virussen moet iemand hebben om er dood aan te gaan ?
  Heeft men dat vastgesteld ?
  Hoe heeft men dat vastgesteld ?

  Hoe stelt men in ieder individueel geval vast wat de doodsoorzaak is ?
  Hoeveel virussen had iemand toen hij stierf ?
  Is de doodsoorzaak uitsluitend veroorzaakt door dat virus (aantal = ?)

  Nog iets: wat is een virus ?
  Ligt die definitie vast en is die eenduidig ?

  • Mensen worden constant blootgesteld aan allerlei virussen en andere micro-organismen. Voor een goed werkend afweersysteem is dat helemaal geen probleem.

   Vaststelling – erg moeilijk tot onmogelijk, aan de hand van symptomen al veel makkelijker. Als iemand meerdere ziektes heeft, en dood gaat, wat was dan de doosoorzaak?

 8. LOCKDOWN DREIGT EUROPESE WELVAART EN VRIJHEID OM ZEEP TE HELPEN

  Er is een lock down in veel Europese landen en de VS, maar die is niet permanent. Het is de vraag in hoeverre het corona-gedoe gaat zorgen voor producten en diensten die tijdelijk niet leverbaar zijn. Dat kan heel erg worden, het kan ook heel erg meevallen.

  Ik heb in ieder geval afgelopen vrijdag al besteld wat ik in de komende zes maanden zeker nodig ga hebben voor mijn werk.

 9. Wanneer u positief test , heeft u antistoffen aangemaakt , gefeliciteerd …..u heeft de infectie overwonnen , en u bent niet meer besmettelijk.
  De gevaarlijkste periode is , besmetting en u heeft geen antistoffen , dit duurt ongeveer 5 tot 10 dagen , in dit tijdsbestek moet de ziekteverwekker zijn werk doen.

  testen heeft geen zin……of tocht wel…..roept u maar.

   • Zodra u antistoffen heeft aangemaakt is de primaire infectie doorgemaakt , dus het gevaar bestaat uit de secondaire bacteriële infectie , dat is dus het ademhalings-syndroom .
    Identiek aan het conventionele jaarlijkse influenza ritueel , met identieke risico groepen.
    Wel mogen wij onze dank uitspreken , aan het adres van het ( betrouwbare ) RVIM , omdat het heeft toegestaan dat de veestapel jarenlang legaal is volgepompt met allerhande antibiotica .
    Jep resistentie is een mooi ding , afhankelijk van de agenda die het dient.

  • Ik heb me nog nooit laten testen of ik antistoffen heb voor al die griepvirussen die ieder jaar voorbij komen. Ten eerste zal de test niet erg betrouwbaar zijn, en koop je er niets voor. Ten tweede komen de virussen volgend jaar weer terug, maar dan gemuteerd.

  • De informatie over hoe het virus te werk gaat loopt nogal uiteen. En er zit heel veel hysterische paniek- en angst zaaierij bij. Als de media hype er niet was zou ik denken dat ik gewoon een beetje grieperig ben, dat ben ik wel vaker.

   • Zo denk ik er ook over. Een paar geleden heb ik op eigen kracht een longinfectie uitgeziekt. De paardenmiddelen die ik van de huisarts kreeg hielpen niet en toen heb ik besloten om een tijd rust te nemen, goed te eten en te drinken, en dat heeft prima geholpen. De arts die mij onderzocht kwam na een onderzoek van een paar minuten tot de conclusie dat het een “virale infectie” was. Hoe die dat wist en wat voor virus bleef onduidelijk. Ik heb de indruk dat veel luchtweg-aandoeningen gemakshalve ‘corona’ worden genoemd.

 10. Elke scenario heeft zijn voor en nadelen. Ook ik denk dat Nederland helemaal niet een slechte afweging maakt Baudet spiegelt ons voor dat met een lock down we het virus nog onder controle kunnen krijgen, met deze omvang is dat een illusie. 99% procent van de mensen die overlijden zijn bejaard, in slechte conditie of in slechte gezondheid. De mens staat niet boven de natuur, dit is precies wat er ook in de natuur gebeurd. De cijfers kunnen ons afschrikken, maar de wereldbevolking is in nog geen 200 jaar van nog geen miljard naar 7 miljard mensen gegroeid. Het is maar welk perspectief je inneemt maar vanuit evolutionair opzicht zijn deze cijfers allerminst schrikbarend. In plaats van bang te zijn zouden we ook trots kunnen zijn dat we in deze tijd zoveel mensen die oud zijn en in slechte gezondheid verkeren het leven kunnen rekken. Dat is precies het probleem, we reageren op de situatie in plaats van te activeren. We dramatiseren deze pandemie teveel, eigenlijk hebben we nog met een onschuldig virus van doen, wat een wake up call zou moeten zijn voor de toekomst. Er komen in de toekomst echt nog wel gevaarlijke virussen in aantocht, nog niet zolang geleden AIDS, Ebola, SARS. Juist dit zou een goede leerschool moeten zijn voor de toekomst. Als Wilders zich zorgen maakt over het aantal ic bedden, dan zou Rutte moeten zeggen, dan tover ik er nog 10.000 bij, al moet ik de hele samenleving daarvoor mobiliseren. We kunnen niet de hele wereld redden, we kunnen wel zoveel mogelijk doen om de zwakkeren en bejaarden te helpen. Grote oorlogen zoals de WO2 hebben uitgewezen als de mens geen kant meer op kan, er geen uitweg meer is, dat men tot grote dingen in staat is, de creatieve geesten komen boven drijven. Deze noodzaak kunnen we in ons opwekken. Misschien zullen we niet alle apparatuur hebben, maar in vier weken tijd kan ik zeker in vier weken tijd nog wel 20.000 bedden met personeel realiseren als het moet. Het strijdveld is het zorgsysteem, daar moet mijn inziens de oorlog gevoerd worden en daarvoor zou je de oorlogseconomie moeten invoeren in plaats van deze stil te leggen.

  • Genoeg oudjes die het helemaal niet erg zouden vinden als de dood hen komt halen. Het leven is niet bedoeld om eeuwig te duren, we zijn maar kort op deze aarde.

 11. Ik vind het wel interessant dat ik sinds kort weet welk griepvirus mij in 1987 bijkans de kop heeft gekost , het beruchte LAB ESCAPE H1N1 , het zelfde virus dat de pandemie van 1918 heeft veroorzaakt .
  Mijn generatie (1961) heeft de basisimmuniteit voor H2N2 , dus weerloos tegen een her-verspreid ouder virus , en ik krijg het vieze gevoel dat dit een laboratorium rat is .

 12. Natuurlijk is corona wel echt probleem, maar de vraag is in hoeverre we de economie om zeep moeten helpen om dit te bestrijden en of er geen betere methoden zijn.
  Hier een goed relativerend stuk: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/relativerend-rekenen-aan-covid-19/?fbclid=IwAR0ES8GJYKvsTRIbwNYzW64h0Z3T4NfBu-EXIUrPyJ-V3FsAE7CsC-ImQ-I
  Leuk feitje: in de periode 1968-1969, raasde de Hongkong-griep over de wereld, waaraan naar schatting een miljoen mensen overleden zijn. Toch werd de wereldeconomie niet kaltgestellt.

Comments are closed.