Vorige week lanceerde software ingenieur John Cantrell een chatapp genaamd Juggernaut. Het is volledig gebouwd bovenop de schaallaag van Bitcoin, het Lightning Netwerk, en biedt end-to-end gecodeerde peer-to-peer berichten.

In sommige opzichten biedt Juggernaut een veiligere en primitievere versie van de op Ethereum gebaseerde Status-berichtenapp of de bitcoin-vriendelijke mobiele app Sphinx Chat. Maar alles heeft zijn voor en tegen en Juggernaut geeft prioriteit aan privacy.

Hoewel het zich nu in een vroege bètafase bevindt, zei Cantrell dat het idee was geïnspireerd door censuurproblemen zoals die we nu zien tijdens de coronaviruscrisis. Van WeChat en Facebook die berichten over de pandemie verwijderden tot Google die een Idaho-kerkapp opschortte wegens vermeende schending tot het nieuwe evenementenbeleid van Google Play. Nog een voorbeeld: Bitcoin-advocaat Knut Svanholm zei dat Amazon hem dwong een korte vermelding van het coronavirus te verwijderen uit zijn in eigen beheer uitgegeven boek dat hij via Kindle verspreidt.

Het lijkt erop dat we hard op weg zijn naar een soort wereld waar de overheid naar wens communicatiekanalen kan sluiten. Cantrell. “Als ik een service met een API wil gebruiken om bijvoorbeeld e-mails of sms-berichten of vrijwel elke API te verzenden, moet ik een account bij die website maken en mijn creditcard of bankrekening gebruiken.”

Deze berichten-app is niet afhankelijk van een commerciële server. In plaats daarvan draait de app op een Lightning-knooppunt, van zelfgemaakte Raspberry Pi-apparaten tot Casa-modellen, zodat bitcoiners rechtstreeks berichten tussen knooppunten kunnen verzenden door hun openbare knooppuntsleutels zoals gebruikersnamen te gebruiken.

Deze primitieve bèta stelt gebruikers in staat om kanalen te openen met een kleine hoeveelheid bitcoin, die heen en weer kan worden gestuurd zonder daadwerkelijk betaling te vereisen, of kleine routerings- en transactiekosten aan het netwerk te betalen als de gebruiker geen direct kanaal gebruikt. Hoe dan ook, het zou minder dan een dollar kosten om miljoenen privéberichten te verzenden zonder afhankelijk te zijn van een externe dienst.

“In deze voor LSAT of microbetalingen geschikte API’s,” zei Cantrell, verwijzend naar hoe Juggernaut de LSAT-standaard van Lightning Lab gebruikt, “biedt het wereldwijde toegang tot bijna elke dienst. Dat is de grote visie hier. Hoe laten we iemand gebruik maken van welke dienst dan ook zonder de traditionele route te hoeven volgen.”

Censuur is niet strikt een pandemisch probleem. De staat is constant bezig om de juridische bescherming van technologen en serviceproviders aan te vallen. Dat gebeurde en zal doorgaan lang nadat het coronavirus uit het geheugen is verdwenen.

De Eliminating Abusive and Rampant Neglect of Interactive Technologies (EARN IT) Act, een wetsvoorstel van de Zuid-Carolina Republikeinse senator Lindsey Graham en de Democratische senator van Connecticut Richard Blumenthal, kunnen technische bedrijven binnenkort gedwongen worden om zich te houden aan nieuwe online kinderbeschermingswetten of risicozaken voor niet-gemodereerde inhoud.

Riana Pfefferkorn, directeur surveillance and cybersecurity bij het Stanford Centre for Internet and Society, noemde de EARN IT Act een “trojaans paard om end-to-end encryptie te verbieden”, gesteund door president Donald Trump.

Eugen Rochko, oprichter van het gedecentraliseerde sociale netwerk Mastodon, gelooft dat wetten zoals de EARN IT Act de technische monopolies verder kunnen verankeren. Aan de andere kant zei hij dat gedecentraliseerde platforms nog steeds kunnen modereren zonder censuur door de overheid.

“Een voordeel is dat er meer gematigdheid is”, zei Rochko over basisnetwerken. “Het andere voordeel is dat de moderatie flexibeler is voor de wereldwijde behoeften omdat er geen vooraf gedefinieerde set van regels is die vanuit een specifiek belang komt.”

Vanuit het perspectief van Juggernaut’s Cantrell voelde het creëren van een privacytool voor meer gedecentraliseerde sociale berichten als een “revolutionair” moment. Ook is het  een radicaal andere manier om bitcoin-software te gebruiken. Het Lightning Network kan voor alles worden gebruikt, van een ‘niet te stoppen pokerroom’ tot complexe softwarediensten, zei hij.

‘De berichten worden doorgestuurd via het Lightning Network. Het zijn niet alleen simpele berichten, het zijn serververzoeken ”, zei Cantrell, en het toevoegen van serververzoeken kan worden geconfigureerd om een ​​breed scala aan computerfuncties te automatiseren. ‘Ik heb toegang tot een betaalde API, wereldwijde toegang en kan precies betalen voor wat ik gebruik. ”

Bron: Coindesk

1 REACTIE

Comments are closed.