Waar ik heel moe van wordt zijn mensen die bij elk probleem roepen dat het komt omdat we zo bezuinigen op de overheid. Zonder dat ze ooit controleren of dat echt zo is.
Bij elke misstand in de Verenigde Staten beweren ze ook altijd dat dat komt door de kleine overheid in Amerika. “Het kapitalisme” weet u wel. Sinds 1776 geen krant meer gelezen, denk ik dan.
Nu geven ze ook alweer de schuld voor het falende coronabeleid in de VS aan de “terugtredende” overheid. Daniel J. Mitchell heeft er een goede column over.
Deze grafiek die Mitchell laat zien zegt genoeg:
In Europa van hetzelfde laken een pak, volgens officiële cijfers van Eurostat is er geen sprake van een terugtredende overheid in Europa.
Bron: Government finance statistics — Summary tables — volume 2/2019 Het complete rapport is hier te vinden.
Dit is ook een veelzeggend plaatje over ontwikkeling in VS:
Bron: Mihai Macovei, Mises.Org
Macovei trekt heldere conclusie: “Rising inequality and Slowing Productivity Have a Common Driver: Government Intervention”
Waarom komt Piketty daar nou nooit een keer op?
PS Ja, u ziet het goed: de VS heeft 180.000 pagina’s aan “federal regulations” (stand 2015). Dit is los van alle wetgeving die door het Amerikaanse parlement en de Staten is ingevoerd! Het gaat alleen om regels die zijn uitgevaardigd door federale instanties. Mooi uitgebeeld in dit plaatje:
Bron: Mercatus Center George Mason University (stand 2015)
Krijg bij het zien van die grafieken altijd het idee dat hoe hoger en steiler ze oplopen des te harder wij er af vallen.
Hoe meer overheid (suitgaven) hoe meer ongelijkheid
en
Hoe meer overheid (suitgaven) hoe groter de problemen.
Ze lossen geen problemen op, ze maken ze alleen maar groter. Zie corona.
Neen, de overheid trekt zich inderdaad niet terug. Ik heb jaren bij een bedrijf gewerkt waar ze de staatsalmanak hadden. Als er weer een nieuwe versie uitkwam, legde we de bundel op de weegschaal. Het document werd ieder jaar zwaarder. De kans dat de overheid zich (vrijwillig) terugtrekt, acht ik klein. Vraag maar eens een subsidie aan. De ambtenaar zal je helpen bij de verkrijging ervan. Want als er geld overblijft, wordt het potje gekort. Het geld moet op. En hij heeft er belang bij, want het betreft zijn baan. En het sowieso vreemd dat er voor alles en nog wat subsidie te vergeven valt. Ooit was ik bij een groot bedrijf op bezoek. Dat bedrijf deed mee aan een gesubsidieerd project. De primaire knowhow ontwikkelde dat bedrijf wel in eigen beheer. Was veiliger. De secundaire mocht wel via gesubsidieerde kanalen lopen. Was niet erg als dat op straat kwam te liggen. En de overheid maar denken dat je met subsidie een kenniseconomie opbouwt. Breek mij de bek niet open.
De overheid is bijna heilig. Ik kwam regelmatig in de DDR. Voor zaken. In NL werd de DDR bijkans op handen gedragen. Maar er naar toe gaan, vonden velen toch griezelig. Dat ik dat durfde. Als je dan op recepties een leuk verhaal vertelde over je avonturen in de DDR werd je verhaal afgedaan met de opmerking dat je een exponent van het grootkapitaal was.
Sorry; legde = legden
Comments are closed.