Stefan Gleason van Money Metals Exchange: Het enorme stimuleringspakket dat de Federal Reserve en het Amerikaanse Ministerie van Financiën vorige maand hebben uitgevoerd doet vele Amerikanen smaken naar meer ….. en politieke intriges om nieuwe manieren om aanvullende biljoenen geld uit te delen.

De meeste belastingbetalers hebben intussen hun $1,200 “stimulerings” betaling ontvangen. Deze eenmalige betaling zal echter weinig doen om de lange termijn financiële gezondheid van de 26 miljoen (en in aantal toenemende) van hen die recent hun baan hebben verloren.

En het zal zeker geen oplossing zijn voor alle kleine bedrijfseigenaars die gevoelloos als “niet essentieel” werden beschouwd en die tijdens deze pandemie moesten sluiten.

Een enquête door WalletHub wees uit dat 84% van de Amerikanen een nieuwe stimuleringscheck willen ontvangen.

Het principe van het ontvangen van gratis geld is uiteraard aantrekkelijk, zeker gedurende tijden van extreme economische onzekerheid.

Helaas zijn er geen gratis lunches. Iedere ondersteuning van de overheid heeft zijn prijs die door de één of de ander hoe dan ook moet worden betaald.

Een groep van jonge linkse dames uit het Congress – “the Squad” zoals President Donald Trump hun noemt – wil de huidige crisis gebruiken om een algemeen basis inkomen door te voeren

Squad members Rashida Tlaib en Pramila Jayapal hebben onlangs een persbericht doen uitgaan om de zogenaamde “Automatic BOOST to Communities Act” onder de aandacht te brengen

Dit voorstel van the Squad zou volgens het persbericht iedere persoon in Amerika voorzien van een $2,000 koopkracht impuls door een debit card uit te delen, als noodzakelijke maatregel gedurende de COVID-19 crisis, gevolgd door maandelijks terugkerende betalingen van $1,000 gedurende het jaar na het einde van de crisis.

Het voorstel vraagt ook om de digitale financiële structuur te bevorderen voor het nieuwe debit card systeem, en om te gaan naar een digitaal publiek geld systeem, dat wil zeggen een contactloze centraal traceerbare elektronische dollar.

Waar moeten de biljoenen benodigde extra dollars vandaan komen om deze betalingen te doen in een situatie waarin de federale overheid naar verwachting naar een record begrotingstekort van meer dan drieduizend miljard dollar gaat? Tlaib and Jayapal  denken dat ze het antwoord hebben: geef het Ministerie van Financiën de opdracht om munten van een biljoen dollar te slaan.

Dit is geen bizarre extrapolatie van wat ze voorstellen. Ze bedoelen letterlijk dat hun maandelijkse “BOOST” betalingen direct gefinancierd worden door de schatkist zonder dat er schuld ontstaat door twee munten van 1 biljoen te slaan en eventueel meer indien nodig.

Vanuit een gezonde geldpolitiek mag dit dan absurd klinken, maar dat wil niet zeggen dat het slimme marketing is. The Squad kan dit meerdere biljoenen kostende programma als budgetneutraal presenteren.

En er hoeven op dit moment geen belastingen te worden verhoogd om ervoor te betalen. The Federal Reserve draagt de kosten door deze 1 biljoen dollar platina munten op te kopen en de schatkist te crediteren met de biljoenen.

Uiteindelijk zullen alle houders van Amerikaanse Federal Reserve papieren (dollars) de kosten van dit bedrog dragen. En voor zover de gegarandeerde automatische betalingen het zoeken naar werk ontmoedigen, zal de economische productiviteit afnemen en dus de druk opvoeren naar verdere devaluatie van de valuta.

Wellicht moeten de “Squad” leden de Zimbabwaanse casus bestuderen met zijn desastreuze experiment met multi biljoenen bankbiljetten.

In plaats van het scheppen van waarde voor het land, heeft Zimbabwe’s hyperinflatie geld systeem onder de laatste jaren van de marxist Robert Mugabe geleid tot een enorme verarming – ondanks dat op papier iedere Zimbabwaan biljoenair was geworden.

Amerika mag dan in werkelijkheid nog wel ver verwijderd zijn van het ondergaan van Zimbabwe-stijl hyperinflatie. Maar in principe worden de fiscale en monetaire politiek steeds meer Zimbabwaans.

De Federal Reserve geeft nu openlijk toe dat het monetaire systeem is gebaseerd op een ongelimiteerde geldschepping.

Het toont haar bereidheid om de gelddrukpers met roekeloze overgave te laten draaien om alles op te pompen, van bankrekeningen tot junk bonds.

De Fed President uit Minneapolis, Neel Kashkari’s, gaf tijdens zijn optreden op 22 maart in het programma “60 Minutes” met Scott Pelley nogal helder de Zimbabwaanse mentaliteit van de centrale bank aan:

Pelley: Is het mogelijk om alles dat de Fed de afgelopen week heeft gedaan te beschouwen als het systeem te overspoelen met geld?

Kashkari: Ja, precies dat.

Pelley: En er is geen limiet?

Kashkari: Er is geen limiet om dat te doen.

Pelley: De Fed gaat gewoon geld bijdrukken?

Kashkari: Dat is precies wat het Congres ons heeft gezegd dat we moeten doen. Ze hebben ons hiertoe gemachtigd

De berichtvoerders van de Fed houden niet langer de schijn op dat de Fed binnen een beperkt duaal mandaat opereert “onafhankelijk” van de politiek. Als het Congress de Federal Reserve vertelt om obligaties, hypotheken, aandelen, of munten van een biljoen dollar, dan doet de Fed dit.

Hoe ongezonder het Amerikaanse monetaire systeem wordt, hoe belangrijker het is voor beleggers om de bescherming te zoeken van klinkende munt in de vorm van goud en zilver. Het geldmetaal kan niet worden ondergraven door een ongelimiteerde geldpers.

En wat dat betreft, dit geldt ook voor platina. Een gemiddelde platina munt wordt niet opeens 1 biljoen dollar waard gedurende het volgende stimuleringspakket. De platina Eagle munten beschikbaar voor het publiek hebben een arbitraire nominale waarde van slechts honderd dollar.

Niettemin, platina kan meer aandacht trekken als een bijzonder ondergewaardeerd metaal dat een ongelimiteerd opwaarts potentieel heeft tegenover de dollar

Stefan Gleason

Stefan Gleason is President of Money Metals Exchange, the national precious metals company named 2015 “Dealer of the Year” in the United States by an independent global ratings group. A graduate of the University of Florida, Gleason is a seasoned business leader, investor, political strategist, and grassroots activist. Gleason has frequently appeared on national television networks such as CNN, FoxNews, and CNBC, and his writings have appeared in hundreds of publications such as the Wall Street Journal, Detroit News, Washington Times, and National Review