Rutte op 13 maart aan het woord: De overheidsfinanciën staan er op dit moment dermate goed voor dat er genoeg financiële ruimte is om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen, zegt premier Mark Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. “We hebben de staatsschuld teruggebracht tot een bepaald niveau. Daarmee kunnen we op onze begroting een eerste dreun van 80 tot 90 miljard euro opvangen”, zei Rutte. bron

Op 11 maart stond de AEX op 484, op 12 maart stond de index op 432. Op 13 maart kwam Rutte met deze uitspraak. Een maand daarvoor stond de index nog op 629. Mijn vraag aan U. Spreekt Rutte voor de afwisseling een keer de waarheid? Kan Nederland 90 miljard lenen en aan de eisen van het stabiliteitspact voldoen?

Voor het antwoord hebben we zowel de miljoenen nota nodig als de EU begrotingsregels. Volgens de EU begrotingsregels mag de staatsschuld maximaal 60 procent van de nationale economie bedragen. Hieronder pagina 28 van de miljoenennota 2020. Kijk naar de onderste rijen.

We zien hierboven dat het BBP naar verwachting zou groeien van 808 miljard naar 833 miljard door een combinatie van inflatie en economische groei. Dit heb ik hieronder nagerekend en ik kom in kolom B zelfs tot een toegestane toename van de staatsschuld van ongeveer 100 miljard. U kunt het allemaal zelf narekenen aan de hand van pagina 28 van de miljoenennota 2020.

Als zoals de EU op 6 mei voorspelde de NL economie in 2020 7 procent krimpt dan is de volgens de definities van de EU beschikbare leenruimte niet 90 miljard zoals Rutte beweert maar slechts 61 miljard. We hebben nu al 30 miljard minder leenruimte dan Rutte in maart beweerde. Rutte moest beseffen dat er veel minder leenruimte was dan die 90 miljard.

Het gaat hard. De 90 60 miljard is al voor een groot deel uitgegeven dan wel toegewezen als budget. Voor de eerste steunpakket ronde werd een bedrag van 10 tot 20 miljard voorzien, de tweede ronde gaat 13 miljard kosten. Als Nederland aan de 60 procent schuldgrens wenst vast te houden (hoeft niet van de EU) dan is er nog slechts 27 tot 37 miljard beschikbaar.

Voor de goede orde, de 21 miljard die Nederland netto gaat bijdragen aan het next generation EU fonds is buiten beschouwing gelaten omdat dit via borgstellingen verloopt welke niet bij de schuld worden opgeteld. Pas als het fout gaat is dit opvraagbaar. Gelukkig gaan Spanje en Italië net als de Grieken alles terugbetalen.

Conclusie: Rutte rekende zich rijker dan hij was, foutje van 30 miljard. Hij moest een grote krimp voorzien en deed dat niet. Voor iedereen die denkt dat er nog 90 miljard te verdelen valt, dat klopt niet, het is nog slechts 27 tot 37 miljard als men zich aan de eigen begrotingsregels houdt.

19 REACTIES

 1. 6,8% krimp volgens https://www.statista.com/statistics/1102546/coronavirus-european-gdp-growth/
  in 2021 5% groei. Die 0.2% (7% vs. 6.8% krimp) vertaalt zich in 1 miljard méér “ruimte”.

  Die 6.8% is wat de centrale planners zelf ook prognosticeren: https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/economy-finance/ip125_en.pdf (mei 2020)
  Op p.106 staan de gegevens voor NL
  Op p.107 is te lezen dat het tekort in 2020 62% bedraagt. Men gaat blijkbaar voor alle landen uit van een V-shape recovery, en dat zou voor NL betekenen dat het tekort in 2021 terug gebracht wordt naar 58%.

  Voor 2020 verwacht men dus blijkbaar een extra bedrag van 16 miljard t.o.v. de hoge hoed cijfers van Rutte, alhoewel de aanname is gebaseerd op twee verschillende cijfers betr. % schuld t.o.v. GDP:

  EMU schuld volgens miljoenennota:
  2019/2020/2021 49.2 47.7 46.9
  GGGD volgens EU document:
  2019/2020/2021 48.6 62.1 57.6
  Hanteert men in NL andere criteria m.b.t. het bepalen van de staatsschuld vs. GDP ?
  Waar komt dat verschil van 0.6 vandaan in 2019 ?
  Wat betekent dat voor de “ruimte” (…) in 2020 ?
  62.1%= 16 miljard meer dan 60% (2.1% van 763) maar wellicht is 62.1% eerder 62.1-(49.2-48.6)=61.5% en dan zou er slechts 1.5% van 763 = 11.4 miljard meer zijn ten opzichte van de 60%.
  Neemt men in Brussel aan dat de 60% van Rutte niet haalbaar is en hij daar 11 miljard overheen schiet ? Dat wil nog niet zeggen dat hij in maart gejokt heeft; het rapport is van mei 2020.

  Interesting.

 2. Dank voor het artikel Ratio.

  Altijd goed om die jongens in de gaten te houden.

  Even kijken door de bril van het aantal huishoudens in Nederland van totaal 7,9 miljoen. Die leencapaciteit van 90 miljard euro betekent een extra schuld van 11.392 euro per huishouden.

  Met die 90 miljard euro eraan toegevoegd loopt de totale overheidsschuld op tot 487 miljard euro = 61.645 euro per huishouden.

  Als volk zou je toch verwachten dat een overheid zich bezighoudt met bruggen bouwen en wegen aanleggen, maar vooral geen schulden maken. Niet in Nederland, met die geschiedenisleraar.

  • In Nederland worden bruggen en wegen door bedrijven gebouwd. Slechts de eenvoudige zaken, zoals eeuwenlang ouwehoeren en touwtrekken in commissies van diverse beleidsgebieden en competentieniveaus, het onteigenen van grond, het verstrekken van vergunningen etc. wordt door (medewerkers van) de overheid uitgevoerd. En ook daar zouden ze zich niet mee moeten bemoeien.

   • Ik beweer niet dat de overheid bruggen en wegen bouwt, Van Dobben. Daarom gebruik ik het woord ‘bezighoudt’.

    Prima wanneer u mijn bericht als opstapje gebruikt om uw (begrijpelijke) frustratie met ons te delen en effe stoom af te blazen. Gaat het iets beter nu? 🙂

   • Je beweerde wel dat de overheid bruggen en wegen bouwt Voight want het staat er gewoon. Je wil je eigen vergissing nu afwentelen op van Dobben met wederom een heel denigrerende reactie met “gaat het wat beter nu” het geeft wederom aan wat voor iemand je bent.

   • @Willem.

    Wederom, u heeft problemen met begrijpend lezen!

    Ik knal met de deur in huis en kom meteen ter zaken; uw trauma (Nico) en obsessie (Voight-Kampff).

    Ik reik u mijn helpende hand en geef u meteen twee shocktherapiesessies, met als doel om u van uw trauma en obsessie af te helpen.

    Vandaag de therapeutische sessie m.b.t. uw traumatische ervaring met reageerder Nico. Daar komt-ie:
    Zangeres : Nico.
    Nummer : Wrap Your Troubles in Dreams.
    Opdracht : Draai het nummer een paar keer.
    Mantra : ‘Sorry Nico voor mijn gebrek aan zelfbeheersing en onvermogen een dialoog aan te gaan’.
    Link: https://www.youtube.com/watch?v=qaeWYkICyyI&list=RDEMYEeAhogc6SXDE0xSSa-JlA&index=17

    Disclaimer: ik besef dat ik geen diagnose mag stellen omdat ik geen psychiater ben. Echter, psychologie is m.i. een vorm van relativeren, omdat het geen exacte wetenschap is.

    Succes.

  • @Vocht Kramp

   Heb je ook nog wat zinvols te melden ?
   Hypothetische vraag.

   • Op uw niveau heb ik inderdaad wat zinvols te melden.

    “… overheid zich bezighoudt met”: dit betekent niet, zoals u beweert dat de overheid zelf bruggen en wegen bouwt, maar dat de overheid dit organiseert met het proces van budget vrijmaken, project aanbesteden, afnemen en in gebruik stellen. Hebbes?

    Woorden hebben een betekenis, Van Dobben.

    Ook … “ouwehoeren” is infantiel taalgebruik en duidt op beperkte woordenschat.

    Weet u, ik ben uw nieuwe vriend Willem aan het helpen bij de verwerking van een traumatische ervaring. Schijnbaar heeft u ook te maken met wat onverwerkt verleden met de overheid. Indien u daar prijs op stelt dan begeleid ik u ook wel even? Kleine moeite.

    “De kroketten in het restaurant zijn aan de kleine kant”, Van Dobben.

   • @Van Dobben.

    U: “Heb je ook nog wat zinvols te melden ?”

    Reactie: Nee, daarom ben ik hier, om te leren zeg maar!

    Maar ik heb wel een aantal vragen in relatie tot het libertarisme. Vind u dat ook goed?

    Daar komen ze:
    1. Hoe gaat u om bij eventueel verplichtte vaccinatie in relatie tot het NAP?
    2. Heeft u een omslagpunt bij het principe van NAP en bij welke gebeurtenis ligt dat dan?
    3. Bent u van mening dat vrijheid wordt gegenereerd door vrijheid of door organisatie?

    Alvast bedankt.

 3. Voor al die zuid europese landen die NL onvoldoende compassie en solidariteit verwijten. Er wordt volgens Silvia 20,7 miljard van het NL BBP overgedragen en wel in een jaar dat de NL economie met 7 procent krimpt. @Voight-Kampff. kom er svp in, hoeveel is 20,7 miljard per huishouden? Het is ongeveer 1200 per Nederlander.

  • At your service: 20,7 miljard euro = 2.620 euro extra schuld per huishouden.

   Bij een afbetalingsregeling van 1 jaar, dient ieder gezin 218 euro per maand over te maken naar de overheid. Dit bedrag is zonder rente, dat is dan weer heel erg fijn.

   Nu we het toch over de overheid hebben; de diensten die de middenstand gratis levert aan de overheid, zoals BTW vorderingen/afdrachten en check van corona maatregelen in de horeca is nog daar aan toe. Maar het gegeven dat je hiermee als trotse ondernemer in de positie van ambtenaar wordt gedrukt, is een gekmakende gedachte.

   • “de diensten die de middenstand gratis levert aan de overheid, zoals BTW vorderingen/afdrachten en check van corona maatregelen in de horeca is nog daar aan toe.”

    Dat is dwangarbeid (want als je het weigert dan krijg je een pistool in je nek) en druist (dus) in tegen het NAP. Je kunt ook niet kiezen voor een alternatieve overheid wat natuurlijk vreemd is, want je weet wat er gebeurt als je maar één supermarkt hebt: je wordt bedonderd.

  • Tja, Andre. Daar sta je dan met het NAP in je ziel, de grondwet in je hand en met een pistool tegen je hoofd. Beroep op het recht van afscheiding zou een goede uitweg zijn voor een NAP’er. Helaas bestaat deze uitwijkmogelijkheid niet.

 4. Ingezonden plaatje over Rutte waarvan ik ondanks enige twijfel toch de link plaats.

  https://pbs.twimg.com/media/EaeUp9FXYAISUIo?format=jpg&name=large

  Rutte is vervangbaar. Persoonlijke aanvallen op Rutte voegen niets toe omdat in de coulissen van de macht tal van vervangers staan te trappelen. Rutte is zeer bekwaam gebleken mbt in het bij elkaar houden van een regeringscoalitie. Hij is zeker niet dom. Eerder zeer intelligent. Hij heeft de Haagsche apenrots beklommen. En heerst. Zijn eventuele val brengt geen verlossing, want hij zal door een andere apenrots beklimmer worden vervangen. Die ook Machiavelli heeft gelezen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Machiavellisme_(politiek)

  • Eens w.b. uw beschrijving van werking van macht. Maar, ik ben van mening dat Rutte de hond is en niet de herder. M.a.w. goed gecast, maar in wezen een domme manager, met psychopatische trekjes, die met een opdracht op pad is gestuurd. En dat doet-ie inderdaad heel erg goed. Met de charme die psychopaten eigen is. Hij blaft niet, maar glimlacht veel. En dat werkt goed. Over effectiviteit en doelmatigheid hoef je de herders niets te leren.

 5. Het zou opmerkelijk zijn geweest als hij de waarheid had gesproken.
  De man doet niks anders als liegen en bedriegen.

Comments are closed.