In 1882 verhoogde premier Trikoupis de belastingen met 12 procent, maar er kwam geen sluitend budget uit voort; de uitgaven bedroegen 80 miljoen drachmen versus inkomstenvan 68 miljoen.

In 1885 was het tekort gestegen tot 60 miljoen.

Tussen 1879 en 1890 sloot Griekenland zes leningen af ten bedrage van 639 miljoen. De leningen werden in de markt gezet met ­­­­ korting van 25 à 30 procent en brachten 459 miljoen op.

In 1893 stond het land op de rand van een faillissement.

Trikoupis verlaagde daarop de interest op de leningen met 70 procent.

Ik zou door kunnen gaan te vertellen over de monetaire geschiedenis van Griekenland, maar zal mij beperken tot de leningen die de tempel van Delphi ver voor Christus verstrekte aan een aantal Peloponnesische steden. Van terugbetaling kwam niets terecht.

Nederlandse politici zijn niet bij de les: zelfs zij niet, die een klassieke opleiding hebben genoten.

 

Hugo van Reijen

10 REACTIES

 1. Nederlandse politici hoeven er niet persoonlijk voor op te draaien.
  Zij hebben straks een mooi baantje in de wacht gesleept.
  Wie kent eerdere ministers nog die hetzelfde deden, en waar zijn ze nu?
  Andermans geld is makkelijk uitdelen.
  Na hen de zondvloed.

 2. Ik denk dat de Nederlandse politici weldegelijk bij de les zijn. Maar gewoon geen enkele interesse hebben in de belangen van de Nederlandse “nutteloze kut-burger”. Daarom gaan zij binnenkort de Nederlandse pensioenreserves weggeven aan uitvreters in Frankrijk, Duitsland, Griekenland, enz. Uiteraard in naam van ‘de solidariteit’.

 3. Men moet geld weer gaan zien als tijdelijk ruilmiddel, het heeft immers geen waarde wanneer je het niet uitgeeft.

  • Arbeid sla je op in geld. Zoals energie in een accu. Maar het komt pas tot zijn recht bij de inzet ervan. Dat wel.

   • Dus arbeid is printbaar zonder tegenprestatie, fiduciair fiat frutsels ook nog inflatoir welke je gedwongen word mee te betalen ..en zo leer ik elke dag meer over sprookjes en geloofzoekers. Je energie word gestolen door vampiers ..

  • @peter. Dat klopt. Vandaar ook de term fiduciair. Je(/de maatschappij) wordt wel geacht de arbeid alsnog te leveren. Wordt die arbeid niet geleverd, ontstaan problemen.

   • Als je geld leent bij de bank voor je huis of een auto krijg je als het ware al betaalt voor arbeid die je nog moet leveren. Je zadelt jezelf met deze last op. Soms doen derden dat. En dat voelt vervelend en onrechtvaardig. En is dat soms/vaak/altijd ook. Toen Bos die €100.000,- garandeerde hoopte hij een bankrun te voorkomen. Geld is op vertrouwen gebaseerd. Goud op wantrouwen.

Comments are closed.