2 % van onze energie komt van wind. (cijfer Nederlandse Vereniging Duurzame Energie). Terwijl nu al het hele land vol staat met die vlees-vogel-molens.

Denk je eens in als we 8% uit windenergie zouden moeten halen: 4 keer zo veel molens: bijna geen horizon meer en staan ze onderhand in elkaars luwte. “Ja maar dan gaan we ze op zee zetten’’ .

Wie weet, maar vraag het de vissers en de onderhoudsmonteurs: zee-wind energie is veel duurder in onderhoud en om het volledige net tot 2029 aan te sluiten, komt er nog eens € 7 miljard bij aan net- en transformatorkosten: u weet wel, waarom de elektriciteitsheffing de electriciteitsprijs verdubbelt. Dus betaalt u nu al twee keer zoveel als wat het echt kost. Realiseer u, dat om de netaansluitkosten van die 2% wind en 3% zon, te betalen, wij nu al 100% meer voor die netkosten op de opwekkingskosten mogen ophoesten. De Duitsers hebben meer windenergie, met als gevolg dat hun electriciteitskosten, nog hoger zijn!

Nog een interessant gegeven, mede omdat we van het gas af moeten: verdubbelt de electriciteitsbehoefte tot 2050.

Dus als je dan 8% windmolen energie wilt opwekken moet je 16 keer zo veel molens tov nu zien te bouwen. Molens die gemiddeld 15 tot 25 jaar meegaan. Dus alles wat er nu staat en de komende 5 jaar geplaatst wordt, moet in die periode ook nog eens vervangen worden. Zeg maar 18 keer zoveel molens bouwen dan er nu staan; hoezo duurzaam?

En dan blijkt ook nog dat om aan de gelovigen van waterstofeconomie te voldoen, er een tot nu toe niet geplande verhoging van de electriciteitsbehoefte van 30% is, dus dan moeten de windmolen bouwers met nog eens 5 keer zoveel molens als vandaag verblijd worden; totaal dus 23 keer zoveel molens als er nu staan (tenzij die molens 23 keer zo efficiënt worden, maar dat ziet niemand gebeuren):

En dat allemaal met apparaten die 50-70% van de tijd, niets opleveren omdat het niet goed genoeg waait.

Vergelijk de horizonvervuiling van duizenden molens, de oppervlakte benodigd op zee en land, de 30-50% beschikbaarheid en de (net)kosten, met een kerncentrale van € 8 miljard, die 80 jaar mee kan, met een beschikbaarheid van 90% op een fractie van de windmolen- en zonneparken oppervlakte.

Don Quichotte was zo gek nog niet om tegen windmolens te vechten.

6 REACTIES

 1. Het is moeilijk te begrijpen, hoe deze idiotie zo ver doorgevoerd kan worden.

 2. en wat nu als er geen wind of zon is.
  is de capaciteit van een gasturbine dan toereikend?
  ff wit zwart gezien; alle energie komt van zonnepanelen en windmolens, plotseling geen wind en zon meer. hoe lang zal het duren om de gasturbine op te starten en zitten we dus zonder stroom. idd een gasturbine laten we dan niet op de achtergrond voor nop meedraaien. u haalt me de woorden uit de mond da’s “energieverspilling” en “milieuvervuling” . Voor dat de chirurg aan de operatie gaat beginnnen zegt hij dan tegen u: om u korrekt te informeren moet ik u er op wijzen dat er omstandigheden kunnen zijn waardoor wij uw operatie niet kunnen afmaken. Helaas moet ik u om claims achter af te voorkomen u dit vooraf wel vertellen. Hebt u nog trek in de operatie vraagt de chirug aan de 1/2-verdoofde patient…. patient antwoordt….. dat niet geef mij maar een kroket .

  • Gasturbines hebben een relatief slecht rendement maar kan je wel snel opschalen. Kolenturbines zijn een ander verhaal. Veel efficienter maar veel minder snel op en af te schalen. Windenergie betekent gasturbines met een laag rendement als back up. De hieraan gerelateerde CO2 effecten worden vaak gemakshalve genegeerd in het energietransitie verhaal.

   • Zal wat worden als straks de fluid pricing ook bij de energie gaat doorzetten, u weet wel dit mogelijk gemaakt dankzij de slimme meter.
    Gedurende de nacht geen zon en als er dan ook nog geen wind is dan nog ietsjes duurder.
    Gelukkig daalt tijdens de nacht periode de temperatuur, dus ijkastje kan na 22:30 wel lager of helemaaal uit en tegen de ochtend natuurlijk met z’n allen alles weer volop aan en liefst met z’n allen tegelijk. ik hoor het u al zeggen dan ook maar tot 13:39 een hoger tarief vragen. Begrijp ik het goed, is dit dus de reden dat de zomertijd er aan-, (er)uitgaat? Even voor de duidelijkheid; de zon staat op z’n hoogst om 12:00 GMT. In NL is het dan 12:39 en in de zomer 13:39. Slimmer kunnen we het niet maken goedkoper zeker niet en of dit positief of negatief voor het millieu uitpakt doet er weinig meer toe, net als bij een (elektra) klok deze draait nooit “meer” terug. Mocht u 100% stroom opwekken m.b.v. uw pv-systeem het ordinaire backupsyteem wordt een dure zaak voor u. Fluid pricing houdt hier rekening mee…. met de gedachte niet de lusten wel de lasten. Idd een elektrische auto moet je dus niet tijdens de nacht opladen maar tijdens de dag, maar eens langs gaan bij de dealer en vragen wat zo’n backupsysteem me gaat kosten. Baat het niet schaadt het niet, toch extra $$$$$ aftikken.
    Het kan ook anders, hoe leest u hier;
    https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5097636/olieprijs-amerikaanse-olie-brent-oliemarkt-negatief-coronavirus

 3. goed artikel. Windturbines, het is ook weer zo’n “green lobby business” Rendement is slecht, en
  geen milieu aanwinst. Laatst nog weer in de Noord Eifel geweest, en er stonden weer een stuk of 5
  nieuwe in het ooit zo mooie landschap rond Simonskall waar ik vaker kom. 15 jaren geleden was er
  nog bijna geen te bekennen, nu? En een hoop vogels die al de dood vonden.
  Elektrisch is NIET milieu vriendelijker, dat wil men ons wijsmaken. Het word nog duurder dan wat we
  gewend zijn. En btw; groene stroom? Wie zegt dat je daadwerkelijk zogenaamd milieu vriendelijke
  energie uit je stopkontakt krijgt. Word ook ingekocht die “stroom” en dan van welke?
  En waarom , volgens meerdere artikelen/bronnen. heeft het grote turbinepark boven in NL waar
  energie voor duizenden huishoudens moest zijn, de Google en Microsoft gigant opgeslokt? Zouden
  zelfs geen belasting hier betalen. Maar dat is wel bekend met die bedrijven, hebben het zowat gratis
  vertoeven hier.

Comments are closed.