Stolide gedrag, gebrek aan snelheid en een schrijnend gebrek aan efficiëntie zijn vaak de kenmerken van een ambtenaar. Vaak verdenk ik zo iemand van het bezit van het diploma van de driejarige ulo (die tegenwoordig anders schijnt te heten) in Urk, het
intelligentiedieptepunt van Nederland.

Controles die langzaam verlopen, een grenzeloze minachting voor de staatsburger, wiens kostbare tijd in beslaggenomen wordt door ambtenaren die van toeten noch blazen weten, gebrek aan excuses, geen passende schadevergoeding voor verspilde tijd, het verstrekken van foute inlichtingen en overlast die de burger bezorgd wordt: het zijn evenzovele kostenposten die bovenop de prijs van het door de staatsburger geproduceerde en geleverde product komen.

Helaas kan men voor de overlast en door de overheid verspilde tijd geen rekening sturen.

Ergernis en weerstand hebben geen zin: men kan het vertoonde gedrag beter als een cabaretshow beschouwen die opgevoerd wordt door secundair analfabeten, die in het bedrijfsleven binnen 24 uur het veld zouden moeten ruimen of bij het opstarten van een coffeeshop binnen twee weken in staat van faillissement zouden verkeren.

Of aan het bovenstaande iets te doen is? Zeker: “Sluit de overheid”.

Hugo van Reijen

12 REACTIES

 1. Naast alle ergernis over traagheid. Het erge is ook de verspilling van talent, er zitten veel hoogopgeleiden bij de overheid. En bij de belastingadviseurs, de advocaten, de banken en andere financiele instellingen. Bij de lobbyisten. Bij de afdelingen compliance en legal. Die gewoon niets toevoegen qua waarde. Maar er alleen maar zijn door de overheid. Als al deze mensen eens werden ingezet waar ze wel iets toevoegen, en niet alleen maar bezig zijn met herverdelingsoperaties, als deze mensen de taart groter zouden maken, dan zouden we nu zo veel welvarender zijn, en in een schonere betere wereld leven waar veel ziektes zouden zijn uitgebannen en waar iedereen zoveel meer mogelijkheden zou hebben.

   • Dank voor de reacties. Op de (M)ULO kreeg men nog een flink vakkenpakket met bijbehorende examens volgens de Wiki. Dat was vast pittiger om te doen dan de vijfjarige HAVO nu.

    Een stokpaardje van mij is dat al die potsierlijke titels van tegenwoordig mogen worden afgeschaft. Wie een jaartje HBO met goed gevolg heeft doorlopen mag zich tegenwoordig ‘Associate’ noemen, wat dat ook betekenen mag.

    Wie zit er te wachten op een aap die de rest van zijn opleiding heeft gestaakt na het behalen van een ‘Associate’ titel? Eigenlijk mag van mij alles onder het niveau ‘doctor’ worden geschrapt. Of geef iedereen een titel, dat is vast veel leuker. “Hoi. Ik ben professor Pim, uw glazenwasser”.

  • Deze reactie geeft het beter aan dan ik het zelf benoemde.
   ULO= UItgebreid Lager Onderwijs. Dit schooltype bestaat niet meer ( althans niet onder die naam).

 2. Ministers komen, ministers gaan, wij ambtenaren blijven altijd bestaan fiederallala lala refrein……….

 3. Het dieptepunt in mijn loopbaan is dat ik bij een gemeente heb gewerkt. Achteraf. Want toen leek zoiets een mooie kans. Ik was toen nog gewoon een linkse dame en dan redeneer je echt heel anders. En staat werken bij een gemeente toch maar mooi op je CV.
  Maar ik kwam uit de zorg met een gezonde werklust en had ervaring met de impact van bezuinigingen.
  Dus dan is de overgang naar een gemeente enorm.

  De luxueuse inrichting. En het beste van het beste als het aankomt op werkplek en gezond werken.
  De hele erge uit de hoogte houding naar burgers. Maar ook naar organisaties waar ze mee samen werkten. De hele hele grote traagheid. Nooit elders meegemaakt zo langzaam. Het vele papierwerk wat geen nut had verder. Brieven drie dubbel nakijken of dan de punten en komma’s met goede spaties stonden en zulke onzin. Dat deden ook gewoon de duurder betaalde ambtenaren. Soms maakten ze ook gewoon een mooi schema o.i.d. omdat ze het maken leuk vonden ( leek het dan) en dan werd er even mee gepronkt. En dan werd er daarna volgens mij nooit meer naar omgekeken. Elke dag kwam er ook wel iemand later. Of tussendoor ergens naartoe. Dat maakte allemaal niet uit. En elke gelegenheid werd aangegrepen voor taart. Kent iedereen deze reclame nog? https://www.youtube.com/watch?v=9h_TnLRNt2w Die ervaring had ik. Na 6 maanden dan ofzo. Er werd echt groot uitgepakt. Ik had in eerste instantie geeneens door dat de taart voor mij was gekomen en de kantine daarom vol liep. En ik had verder niks bijzonders gedaan daar. Er stonden ook mensen waar ik verder nooit iets mee van doen had gehad.

  Ik zeg niet dat het perse mensen met slechte bedoelingen zijn.
  Maar langdurig voor een kwaadaardig orgaan werken lijkt me gewoon niet gezond.
  Dat brengt niet het goede in mensen naar boven. Niet dat ik voor mijzelf heb kunnen zien.
  Niet toen ik daar werkte en niet als burger aan de balie.

  Ik ben het eens met de conclusie van dit artikel:
  Sluiten die boel.
  Op alle niveaus.

  @ Ratio Je hebt daar wel een mooi punt. Doordat je dat zo zegt. Bedenk ik dat de traagheid ook gewoon verveling zou kunnen zijn. Maar misschien dat mensen met talent toch ervoor kiezen op zo’n plek te werken omdat ze een goed salaris krijgen en vele andere voordeeltjes genieten.

  • Ik was in de jaren ’80 korte tijd ambtenaar bij een gemeente. Dat ging toevallig via het uitzendbureau en ik hield het na een halfjaartje voor gezien daar ook al kon ik een vaste baan krijgen. Ook toen waren ambtenaren slome sukkels maar dat van de luxe werkplekken is van later. De kantoren waar ik mijn werk deed waren functioneel, hadden doorsnee meubilair, en waren verder niet opvallend.

   Ik ken de foto’s van later met kuddes ambtenaren die tussen het taart eten, uit het raam staren en vele koffiepauzes door, dan moeten rondhupsen op skippyballen omdat dit het teamgevoel zou versterken of zo. Dat heb ik gelukkig niet meegemaakt.

   Werken op zo’n plek is niet goed voor je mentale gezondheid en na een paar jaar kom je er niet meer weg. Ik ken verhalen over afdelingen bij (semi-) overheid waar er voor elke baan 2-4 mensen worden ingehuurd die de hele dag nauwelijks iets te doen hebben behalve de manager zich belangrijk doen voelen. En als ze dan een keer iets extra’s moeten doen, laten zij een uitzendkracht komen daarvoor.

   Er moet makkelijk 100.000.000.000 euro per jaar bezuinigd kunnen worden op al deze toppers, hun politieke vertakking en andere klaplopers. Dan wordt de wereld weer een klein stukje mooier en beter.

   • @Niko Dus ik vat samen dat het nog veel erger geworden is met de ambtenarij.
    Ik ben ook zelf weggegaan. En ik denk ook wat u zegt. Dat als je daar een paar jaar zit je er niet meer wegkomt. Je wordt daar toch mentaal ongezond van. En trouwens ook fysiek. Ik kwam echt doodmoe thuis. Terwijl ik niks had gedaan. Het licht gaat denk ik toch op een bepaalde manier uit.

    Mede daarom vertrouw ik Robert Valentijn niet. Ik zou toch nooit op een partij kunnen stemmen met een ambtenaar aan het roer. Het is gewoon niet geloofwaardig. Misschien als ik Toine Manders meer in beeld zou zien steun ik ze. Maar zoals het er nu uitziet kan ik ze niet serieus nemen.
    En dat meende ik ook te zien toen ik Valentijn op facebook volgde. Die jongen zwabbert. Het leek ook net of hij mensen doorverwees naar de VVD. Hij reageerde ook nooit als ik dan iets vroeg over dingen die hij zei die gewoon vaag waren.
    Ik vraag me af. Krijgt zo iemand nou ook al geld om gewoon op die lijst te staan ook al doet hij verder nog niks?
    Ik denk zelf dat die jongen eigenlijk helemaal niet gekozen wil worden. Hij doet dat of voor geld of voor zijn CV.

   • @Larissa

    Een ambtenaar/gemeenteraadslid die ik ooit sprak ergens vertelde dat je als “voorzitter” van iets “iets voorstelt”. Een penningmeester bijvoorbeeld niet. Daarom willen dit soort types zo graag baasje zijn van iets, dat maakt indruk bij de andere onderknuppels.

    LP + Valentijn + nieuwe programmapunten = ClownPartij. Daar zal ik ook nooit op stemmen. Eerst clowns er uit, anarchokapitalisten er weer in en dan wil ik er weer over nadenken. Zou de huidige LP subsidie krijgen? Dat kun je vast wel ergens opvragen.

   • @ Niko

    Of gewoon een hele nieuwe partij oprichten? Die bijvoorbeeld veel duidelijker maken dat ze een zelfde spoor als Ron Paul willen trekken. Ik heb er toch een beetje een hard hoofd dat de de boel nog herstelt kan worden. Er is wel heel hard gegumd en geklad. Dan kan je misschien beter op een nieuwe bladzijde gaan schetsen. Sorry voor altijd de beeldspraak. zo redeneer ik het best.

    Ik ging even kijken. Of ik iets kon vinden van die subsidies.
    Hier staat dat ze niks krijgen omdat ze niet in de kamer zitten.
    https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/democratie/vraag-en-antwoord/ontvangen-politieke-partijen-giften-en-subsidies

    Ik zag hier wel een overzicht in spreadsheet wat de partijen aan giften krijgen. Van 2017 dan.
    Ik begrijp alleen niet dat de kamerleden daar zelf ook op staan.
    Supporten die mensen dan hun eigen partij? Ik zeg niet dat die mensen hun geld niet uit mogen geven waar ze aan willen. Maar de eigen partij geld geven lijkt me wel krom. Want over giften betaal je geen belasting. Maar hun inkomen komt wel uit belasting gelden. Als ze hun ‘salaris’ aan zulke dingen gaan besteden. Is dat inkomen toch gewoon veel te hoog?

Comments are closed.