Het Corona beleid in Brazilië heeft veel aandacht gekregen in de Nederlandse en Vlaamse pers. Voorbeelden: A B C. In dit artikel ga ik daar kort op in. En laat ik een alternatief zien. Argentinië voert een heel ander beleid dan Brazilië en dat krijgt bijna geen aandacht.

De pers meldt keer op keer dat: Brazilië is na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen land ter wereld door het coronavirus en misleidt hier haar publiek. Zie de sterftecijfers in het onderstaand staatje van een aantal landen grenzende aan Brazilië:

bron is statista

Brazilië is het land met de meeste inwoners en dus het grootste aantal doden. Als je echter kijkt naar het aantal doden per miljoen inwoners dan ziet het plaatje er heel anders uit. Peru is het zwaarst getroffen, één op de duizend inwoners is aan Corona gestorven. Dan komen Bolivia, Brazilië en Chili. Elk rond de 700 doden per miljoen inwoners. Het verhaal over hoe slecht het beleid van Bolsonaro is, komt hiermee op losse schroeven te staan. De effecten van zijn beleid zijn niet veel beter of slechter dan de meeste omringende landen. Toch blijven de media keer op keer benadrukken hoe erg het er in Brazilië aan toe gaat.

Het echt interessante verhaal wordt U niet of slechts zelden verteld. Dat is de aanpak van Argentiniē. Dat het met 450 doden per miljoen inwoners veel beter lijkt te doen dan de andere landen om haar heen. Hoe doen ze dit en wat is de prijs? Zie onderstaande video (16 minuten, ik vat de video verderop deels samen).

Argentinië ging al heel vroeg in een verregaande lockdown. En bleef daar lange tijd in. In het begin stond iedereen achter de president, er was een virusdreiging nodig om de Argentijnen te verenigen. Argentinië had echter nauwelijks geld, het zat al een paar jaar in een economische crisis en een schuldencrisis. De keerzijde van het beleid. Het pleegde met de lockdown economische zelfmoord. De economische situatie is van slecht naar absoluut rampzalig gegaan.

De Argentijnse politici weten de crisis schaamteloos uit te buiten. Het is de staat die de Argentijnen beschermt in tijden van crisis. Het zijn de rijken die met hun buitenlandse reisjes het corona virus hebben binnengebracht. Wat echter opvalt is dat de staat niet kan zorgen voor voldoende test capaciteit. Het testen om zo over te kunnen gaan tot gerichte isolatie is nauwelijks mogelijk. Daardoor stijgt het aantal corona doden de laatste tijd sterk. Veel faillissementen, veel Argentijnen met psychische problemen, en een land dat nog armer is dan voorheen. Met dreigende hyperinflatie.

De situatie is zo ernstig dat de politiesalarissen niet op tijd worden betaald en de agenten een loonsverhoging van meer dan 50 procent eisen. Als een overheid haar politieagenten niet langer betaalt dan is ze wanhopig en failliet. En kan ze ook niet langer voor de gezondheidszorg betalen.

Conclusie

De media geven Bolsonaro graag de schuld van het hoge aantal doden in Brazilië zonder de nuancering aan te brengen dat dit het land in Zuid Amerika is met de meeste inwoners. Als je gaat kijken naar het aantal doden per miljoen inwoners doet Brazilië het niet veel slechter dan de meeste buurlanden. Het alternatief, het beleid in Argentinië, is echter economische zelfmoord. Dit verhaal vertellen de media helaas niet.

6 REACTIES

 1. Inderdaad Piet

  Schapen accepteren alles, en zijn totaal weerloos

  En zo is het met de mensheid:in life there are lots of sheep, wolves/coyotes and a few sheepdogs
  What role (animal )are you going to take on
  Ik heb ze hier, letterlijk, alle 4 om mij heen op mijn (hobby/retirement)ranch
  De parallellen met de samenleving/mensheid zijn opmerkelijk

Comments are closed.