Door Stefan Gleason, van Money Metals Exchange De Federal Reserve waarschuwt beleggers in niet mis te verstane bewoordingen dat er hogere inflatiecijfers komen. Toch hebben de markten die waarschuwing grotendeels genegeerd.

De obligatierente blijft voor alle looptijden ruim onder de 2%. De waarderingen op de aandelenmarkten blijven de optimistische vooruitzichten voor inflatie weerspiegelen. En de futures op ruwe olie suggereren een beperkte opwaartse druk op de prijzen.

Het lijkt erop dat de Fed een geloofwaardigheidsprobleem heeft.

In augustus kondigde Fed-voorzitter Jerome Powell aan dat de centrale bank zou gaan mikken op een ‘gemiddelde’ inflatie van 2%.

Ondanks de maatregelen van de Fed is de inflatie de afgelopen jaren onder de 2% gebleven. Dus om in de komende jaren een gemiddelde van 2% te bereiken, is gedurende een aanzienlijke periode een inflatie van meer dan 2% vereist.

In september bevestigde James Bullard, de president van de St. Louis Fed, de hogere inflatieverwachting. Hij zei dat de combinatie van goedkope leningen, enorme overheidstekorten en knelpunten in de bevoorrading als gevolg van de corona lockdowns een onverwachte stijging van het prijsniveau zou kunnen veroorzaken.

Miljardair hedgefondsmanager Stanley Druckenmiller is bezorgd dat de Amerikaanse dollar veel sneller koopkracht zal verliezen dan het “gemiddelde” van 2% dat de Fed momenteel rond bazuint. Druckenmiller zei onlangs dat hij verwacht dat de inflatie zal stijgen tot 5% of misschien zelfs 10%.

Het geloofwaardigheidsprobleem van de Fed zou snel kunnen omslaan van het niet realiseren van 2 procent inflatie … naar het niet in de hand kunnen houden van de inflatie

Misschien weten beleggers in goud iets dat obligatiehouders en de meeste Wall Street-analisten niet weten.

De goudmarkt steeg in augustus naar een nieuw record, voor de winstnemingen in september. De bullmarkt lijkt echter intact te zijn, wat betekent dat de volgende rally tot nog hogere hoogtepunten kan leiden.

Als goud een leidende indicator is van stijgende inflatie – d.w.z. dalend vertrouwen in de waarde en geloofwaardigheid van de Amerikaanse dollar – dan mogen beleggers verwachten dat andere goederen het voorbeeld van goud volgen.

In plaats van te genieten van eindeloos stijgende beurskoersen, kunnen de beleggers last krijgen van gestaag stijgende voedsel-, brandstof-, gezondheidszorg- en andere kosten van levensonderhoud.

Het is mogelijk dat beleggers die harde activa bezitten die in de komende maanden en jaren goud  zien volgen naar nieuwe recordhoogtes.

Zilver en platina blijven bijvoorbeeld relatief goedkoop. Ze zouden elk in waarde kunnen verdubbelen ten opzichte van hun huidige niveaus in termen van dollars en dan nog steeds goeipotentieel hebben, zowel op nominale als op reële basis.

De reactie van goud en zilver op inflatie zou spectaculair moeten zijn

Als de inflatieverwachtingen fundamenteel veranderen van twijfel of de Fed ooit haar “gemiddelde” van 2% zal halen naar de angst dat ze doorschieten, dan zouden edelmetalen spectaculair kunnen stijgen.

Ze zullen niet alleen een paar procent stijgen om een ​​geleidelijke stijging van de inflatie te weerspiegelen. Ze zullen met een veelvoud stijgen om aan de toenemende vraag van beleggers naar veilige havens te voldoen.

We zagen een voorschot op dat fenomeen in de eerste helft van het jaar ten midden van de corona lockdowns.

De bizarre vraag naar edelmetaal zorgde voor fors hogere prijzen.

Een nieuwe periode met hogere inflatie zal naar verwachting veel langer duren en een veel grotere impact hebben op de prijzen van edelmetaal.

De laatste hausse in goud en zilver prijzen vond plaats tijdens de inflatoire eind jaren zeventig. De geschiedenis herhaalt zich nooit helemaal, maar het geeft ons wel een ruwe leidraad voor wat er zou kunnen gebeuren voor beleggers die in een vergelijkbare situatie verkeren:

• Grote reële verliezen op kasgeld, obligaties en andere vastrentende instrumenten.
• Een saaie aandelenmarkt die geen gelijke tred houdt met de inflatie, op enkele geselecteerde sectoren na.
• Een spectaculaire stijging (en mogelijke een eventuele daling) van de prijzen van edelmetalen.

Ja, overspannen markten eindigen uiteindelijk slecht. Maar in het geval van harde activa zoals zilver, die al jaren onder druk staan, bevinden ze zich veel dichter bij het dieptepunt dan bij een bullmarkt top.

Zolang de Fed zich blijft inzetten om de valuta in een sneller tempo te depreciëren en spaarders te straffen met een negatieve reële rente (ze heeft gezworen haar fondsrente tot 2023 rond nul te houden), zou de belangrijkste trend voor edelmetalen HOGER moeten blijven.

Met dank aan Stefan Gleason

Stefan Gleason is President of Money Metals Exchange, the national precious metals company named 2015 “Dealer of the Year” in the United States by an independent global ratings group. A graduate of the University of Florida, Gleason is a seasoned business leader, investor, political strategist, and grassroots activist. Gleason has frequently appeared on national television networks such as CNN, FoxNews, and CNBC, and his writings have appeared in hundreds of publications such as the Wall Street Journal, Detroit News, Washington Times, and National Review.

3 REACTIES

 1. volgens de ecb
  “tot overmaat van ramp dalen de inflatie en de consumentenprijzen, een symptoom van een hele zwakke economie”

 2. https://www.silverdoctors.com/headlines/world-news/breaking-the-us-mint-is-hiking-silver-prices-will-charge-67-for-each-1-ounce-uncirculated-american-silver-eagle-coin-in-just-five-days/

  Ze verhogen de prijs van individueel in een doosje verpakte 1Oz coins dus met USD 13 (ofte 25%) van 54 naar 67. Maar interessant is dat dit zou zijn wegens gestegen kosten. Wacht even, dus de premie van USD 30 boven de zilverprijs zelf (die dient ter dekking van kosten van het munten, transporteren, opslaan, marketen, administreren en verschepen) werd met USD 13 (oftewel 43%) verhoogd wegens gestegen kosten.
  Maar euhm volgens (een andere branche van) diezelfde overheid was er toch amper inflatie?
  He, spreken ze zichzelf misschien tegen? Neen, toch?

 3. Ah, de inflatie die door het dak gaat, mogelijk hyperinflatie. Dat verhaaltje hoor ik nu al zo’n twintig jaar. Al die tijd hebben we het ultieme inflatoire doemscenario: rente laag tot negatief en grootschalige, regelmatige kwantitatieve verruiming door de centrale banken. Toegegeven, er is wat inflatie, maar zeker geen alles verzengende inflatie des doods. Hoe kan dat nou? Wel, de deflatoire tegenkrachten. Leningen die terugbetaald worden, bedrijven die failliet gaan en geen leningen terugbetalen. Dat is allemaal deflatoir. Gedurende de boom-fase wordt de kredietbubbel opgeblazen (krediet verschijnt uit het niets op de markt: inflatie); tijdens de bust-fase loopt de kredietbubbel leeg (krediet verdwijnt ook weer in het niets: deflatie). Gevolgmatig valt het wel mee met de inflatie. Ook met de deflatie. Evenmin hebben we stagflatie: overheden lenen om mee te investeren wat uiteraard geen zoden aan de dijk zet behalve een oplopende schuld en inflatie. Wat we mogelijk wel hebben is biflatie: sommige goederen worden duurder, andere worden goedkoper. Hoe dan ook, voorlopig houden de inflatoire krachten en de deflatoire krachten elkaar redelijk in evenwicht. Dat zal niet zo blijven natuurlijk. Of de balans gaat doorslaan naar de inflatoire, of de deflatoire kant, dat zal moeten blijken.

Comments are closed.