Nu het zinloos bestrijden van de ene onzichtbare vijand (COVID 19) ons miljarden kost, zou je haast vergeten dat het beleid rond die andere onzichtbare vijanden CO2 en stikstof ook nog steeds doorgaat om ons tot de bedelstaf te brengen.  Hier een mooie uiteenzetting over hoe de politiek en de media ons omtrent Corona met dezelfde trucjes om de tuin leiden als met CO2. 

Recent is er een flinke doorbraak bereikt in de klimaatwetenschap. De natuurkundigen William Happer en William van Wijngaarden  (H&W) hebben vastgesteld dat de huidige niveaus van opwarming door kooldioxide en waterdamp bijna volledig verzadigd zijn. In de stralingsfysica houdt de term “verzadigd” in dat het toevoegen van meer moleculen niet meer opwarming veroorzaakt. Dit betekent dat onze uitstoot door verbranding van fossiele brandstoffen voortaan weinig of geen invloed meer zal kunnen hebben op de opwarming van de aarde. We kunnen zoveel CO2 uitstoten als we willen, zonder veel effect, behalve dan het groener worden (!)  van de aarde. Dus niets hockey stick. 

Deze opmerkelijke bevinding lost een enorme onzekerheid op die de klimaatwetenschap al meer dan een eeuw bezig houdt. Hoe moet de verzadiging worden gemeten en hoe groot is de omvang met betrekking tot de primaire broeikasgassen?  Maar net als met goed nieuws over Covid (niet veel dodelijker dan de griep, nauwelijks oversterfte, etc) hoor je hier ook niets van in de media en blijft de bevolking derhalve bang gehouden en denderen politici lekker door met het uitvoeren van rampzalig en kostbaar beleid. The New Deal van FDR heeft de recessie met 10 jaar verlengd, wacht maar tot de Green New Deal over ons uitgerold wordt. 


Happer is waarschijnlijk het meest bekend als een vooraanstaand sceptisch wetenschapper. Hij was lid van de National Security Council, waar hij president Trump adviseerde. Maar zijn carrière was als stralingsfysicus van wereldklasse op de universiteit van Princeton. Zijn talrijke peer-reviewed artikelen hebben gezamenlijk meer dan 12.000 citaties van andere onderzoekers opgeleverd.

In deze studie hebben H&W de verzadigingsproblematiek tot in de kleinste details doorgenomen. Hun voordruk is getiteld “Dependence of Earth’s Thermal Radiation on Five Most Abundant Greenhouse Gases“. Ze zijn veel verder gegaan dan het werk dat tot nu toe is gedaan mbt dit complexe probleem. Ze kijken ook niet alleen naar absorptie. Hier is hoe professor Happer het zegt:

… two important points that few understand. Firstly: Thermal emission of greenhouse gases is just as important as absorption. Secondly: How the temperature of the atmosphere varies with altitude is as important as the concentration of greenhouse gases.

Het werk is buitengewoon ingewikkeld, ondanks mijn achtergrond in de chemie snap ik weinig van de berekeningen en formules, maar de conclusies zijn tamelijk duidelijk. Water en CO2 zijn wat betreft hun opwarmingscapaciteit bijna verzadigd. De andere drie broeikasgassen die ze analyseerden, ozon, lachgas en methaan,  zijn ook verzadigd, maar niet zo extreem als waterdamp en kooldioxide.

Mogelijk zitten ze er naast, ik kan het niet beoordelen, maar dit is duidelijk werk dat serieus genomen moet worden. Dit is nog niet eenvoudig, aangezien drie grote natuurkunde-tijdschriften zonder grondige redenen hebben geweigerd het te publiceren!  Klimaatalarmisme heeft kennelijk de tijdschriften besmet en men censureert nu tegengestelde bevindingen. Een tactiek ook bekend van COVID en negatieve berichten over Joe/Hunter Biden.  Of ben ik nu een complot denker? 


H&W gaan ondanks deze tegenwerking door en breiden hun analyse nu uit met onderzoek naar het effect van wolken. Alarmisten zeggen dat een gevaarlijke opwarming van de aarde  niet alleen door de toename van CO2 komt, maar ook door het gebruik van positieve feedback van waterdamp en wolken. Aangezien kooldioxide en waterdamp beide extreem verzadigd zijn, is het hoogst onwaarschijnlijk dat deze terugkoppelingen van wolken in hun eentje veel schade kunnen aanrichten, maar het vereist een zorgvuldige analyse om dit zeker te weten.  Stay tuned! 

Originele artikel

Hijseenberg,  Oktober 2020 

 

6 REACTIES

 1. Mooi dat je dit bericht plaatst! Het is inderdaad zeer ingewikkelde materie, maar sleutelbegrip is te vinden in het citaat van Happer dat je aanhaalt. Ik pak dan het werk van Arhur Rorsch erbij om te begrijpen hoe het ook alweer in elkaar steekt.
  https://www.climategate.nl/2017/09/arthur-rorsch/
  Kort gezegd dat thermodynamische equilibrium van gassen de temperatuur niet doet verhogen. Dat zou Einstein al vastgesteld hebben. Happer laat dat dan zien in de atmosfeer. Ik heb ook wel vernomen dat CO2 in die context juist bijdraagt aan transport van eneergie naar grotere hoogte en daardoor dus meer uitstraling naar het heelal geeft.

 2. Ik heb één vraag: als je CO2 in de lucht wil verlagen, waarom laat je dan al vele decennia lang allerlei landen bomen en oerbossen kappen? Waarvan iedereen weet dat ze CO2 uit de lucht opnemen?
  Houtversnippering voor energieopwekking, waar GL en D66 zo voor zijn, past hier ook in; het duurt 50 jaar voor een gekapte boom weer net zoveel CO2 opneemt als zijn voorganger.
  GL en D66 zijn uitermate hypocriet!

 3. Als de overheid werkelijk een “milieu agenda” zou hebben, hadden ze wegenbelasting op lpg naar nul gebarcht, want dat is de schoonste brandstof..maar nee die word natuurlijk de duurste
  Daarnaast is het co2 gehalte in de buitenlucht de afeglopen 30 niet veranderd, het hangt rond de 350ppm!!! iedere mongool kan dat zelf meten met een co2 meter tegenwoordig, in mijn vak gebruiken we die constant. MAW leugens leugens leugens en bedrog , zelfs door de meest gerenomeerde wetenschappers is het gelul uit de ruimte want blijkbaar hebben ze zelf nog nooit een meter in de hand gehad!!!

  • @ gekke henkie, interessant. ik heb zelf nooit zo’n meter ter hand genomen, William Happer wappert daar wel eens mee tijdens zijn presentaties, maar toont daarmee meestal aan dat mensen CO2 uitademen, want de waarde ligt in een gesloten ruimte met veel mensen veel hoger.

   meestal worden de metingen op Mauna Loa aangehaald om aan te tonen dat de CO2 concentratie nu de 400 ppm is gepasseerd. nog steeds laag (tijdens de explosie van leven in het Cambrium tijdperk was het 10 x zo hoog) maar er valt wel een trend waar te nemen. het meten op een vulkaan is overigens niet zo handig als dit artikel ook opmerkt:
   https://dvdwier.wordpress.com/2020/03/29/concentratie-co2-nader-onderzocht/

   hoe het ook zij, we mogen blij zijn dat de CO2 afname trend niet heeft doorgezet want bij 150 ppm (en daar zaten we gevaarlijk dichtbij) gaan alle planten dood. en dan heb je als mensheid best een probleem.

 4. Zodra meisjes van 17 de officiele opper-klimatosoof uithangen, weet je dat het meer gaat om politiek gelijk krijgen, dan om wetenschappelijk uit te zoeken wat er nu werkelijk aan de hand is. “How dare you” te twijfelen aan de opperpriesters van de klimaatkerk?

  Maar dat vakbladen(?) politiek bedrijven door andere onderzoeken te censureren is wel een dieptepunt. Maar goed, je kunt besluiten om deze vakbladen niet meer je geld te geven. Zijn er andere vakbladen/tijdschriften die serieus te nemen zijn?

Comments are closed.