Groenlinks wil Sinterklaas spelen door 18 jarigen 10kE te geven. Te betalen door de rijken uiteraard. Die hebben geen recht op bescherming van hun eigendom. De rijken zijn altijd een makkelijke doelgroep.  Ze zijn per definitie in de minderheid dus democratie is meestal niet in hun voordeel (en reden dat ze tegengas geven door te lobbyen, wat dan ook weer gezien wordt als doortrapt, terwijl het eigenlijk meer zelfverdediging is tegen mob rule) en rijk zijn heeft in het door en door socialistische VerNeeDDRland sowieso al een verdacht luchtje. 

Dat is dus de groep die we zouden moeten haten. Omdat rijken de reden zijn dat je leven zuigt volgens de linkse kerk.  Maar in werkelijkheid zit de vork iets anders in de steel.

Stelt u zich bijvoorbeeld eens voor hoeveel het u in tijd en geld zou kosten om een ​​broodrooster helemaal opnieuw te bouwen: de werking ervan leren, bauxieterts verwerven en het verfijnen om aluminiumoxide te verkrijgen, alle andere materialen verzamelen, de nodige kapitaal goederen verkrijgen om de verschillende onderdelen te maken etc.  Toen Thomas Thwaites in 2008 probeerde om een broodrooster te bouwen en alle benodigde materialen zelf verzamelde, kostte het hem negen maanden en reizen naar verschillende landen. Toen hij de broodrooster aanzette, smolt hij na vijf seconden.

Stel je de ‘opportunity costs’ voor om hier negen maanden aan te besteden – om nog maar te zwijgen van de enorme geldbedragen die ermee gemoeid zijn.  Tienduizenden Euros? Ondertussen kost een broodrooster bij de Blokker 15E. Het verschil tussen de twee is hoe de rijken u ten goede komen. Of bedenk hoeveel het u zou kosten om een ​​wereldwijd netwerk op te bouwen waarmee u in één of twee dagen een product thuisbezorgd kunt krijgen. Nou, dat hoeft niet. Iemand anders deed het al. Nogmaals, u profiteert van de rijkdom van iemand anders.

Wat betreft “ongelijkheid”, we hoeven niet eens naar de statistieken te kijken. Gewoon een beetje gezond verstand. Er is in ieder geval minder ongelijkheid dan 300 jaar geleden. Driehonderd jaar geleden was entertainment bijvoorbeeld erg duur en niet in voldoende hoeveelheden beschikbaar om voor de massa toegankelijk te zijn. Je zou naar het theater of de concertzaal moeten gaan. Tegenwoordig kan iedereen de beste theatrale of muziekuitvoeringen thuis genieten – in een huis met voorzieningen waar niemand 300 jaar geleden van had kunnen dromen.

Bill Gates heeft een mooie auto. Jij hebt een auto. Hij rijdt comfortabeler dan jij. Maar jullie rijden allebei. Terwijl, zoals Ludwig von Mises uitlegde, vroeger de rijken in een rijtuig reisden, terwijl de armen te voet reisden. Bill Gates heeft een privéjet, maar jij hebt ook de mogelijkheid (tenzij corona, maar daar heeft Gates binnenkort een vaccin voor, of we hem dat in dank moeten afnemen is een ander onderwerp) om overal naartoe te vliegen. 

Nu verbaast het me niet dat mensen infantiele opvattingen hebben over ‘de rijken’, of dat ze denken dat een miljardair letterlijk in een geldpakhuis a la Dagobert Duck zwemt. Ze worden niet bepaald gebombardeerd met de juiste inzichten. Met dank aan onze economisch ongeletterde media.  Maar zonder de juiste economische kennis is het heel goed mogelijk om de beschaving en welvaart te verwoesten, terwijl je jezelf ziet als een wilde weldoener en Goedheiligman. 

Originele artikel

Hijseenberg,  Oktober 2020

33 REACTIES

 1. Ja, in een vrije markt zou ik je ongenuanceerd gelijk geven.
  Of we in onze corporatistische samenleving figuren die met de overheid in bed liggen, zomaar blindweg moeten bejubelen is natuurlijk de vraag.

  • Helemaal eens. In het originele artikel wordt deze kanttekening ook gemaakt. Ik heb dit kortheidshalve weggelaten.

 2. Euthanaseren middels een vaccin en daarna de poen pakken via sterfbelasting, is veel simpeler. Hyperinflatie doet daarna de rest.

  En waarom geld schenken (belastingvrij?) bij 18 jaar. Waarom niet gelijk bij geboorte, dergelijke neukpremie zal zeer bevorderlijk werken bij verdwaalde vreemdelingen. Sinterklaver en heel links fascistisch DH denken nog te bescheiden en in hokjes, laat de sociopaat verder uit de kast, kom eindelijk uit de Epstein kelder en botviert u allen op degene die de eigen broek ophouden en hebben gescoord.

 3. “Gewoon een beetje gezond verstand” Stelt u zich bijvoorbeeld eens voor hoeveel het u zou kosten als u de werkelijke economische kosten moest betalen voor uw auto, televisie, kleding …etc zonder dat de “rijken” grondstoffen plunderen en kinderen laten werken in naai ateliers en kobalt mijnen ! zo wordt je rijk.

  • de werkelijke economische kosten worden alleen duidelijk in een echte vrije markt waar eenieders eigendomsrechten worden gerespecteerd. Kinderarbeid is een argument wat allang debunked is. Een beetje QED wat betreft stelling dat de juiste economische inzichten niet bepaald gemeengoed zijn. Kinderarbeid verdwijnt vanzelf (zoals het deed in het Westen, al ruim voor er wetgeving terzake werd ingevoerd) als de welvaart toeneemt en die neemt toe door voornoemde randvoorwaarden. Verder is het gevaarlijk om de wilde weldoener uit te hangen in die landen want doorgaans is kinderarbeid de enige manier (behoudens prostitutie) voor de familie om eten op tafel te krijgen. Het ontnemen van opties is meestal niet erg behulpzaam.

   • Uw makkelijk willen hebben inclusief rechtvaardiging is de horroreconomie voor de meerderheid van de mensen die op aarde verkeren. Hoeveel mensen leven er in dit ..rijke.. Nederland op of nabij de armoede en toeslagen bestaan. Nee, beter geen geopolitiek gezwets dat arbeid vrij maakt, het is overerven van een financiële positie en titels.

    Kinderarbeid is en blijft uitbuiting..altijd! Maar wat maakt ’t mij eigenlijk uit wanneer alles ruikt naar een beerput en verstopt zit achter beschavingsvernis het blijft.. https://youtu.be/PoLLgzdPkss de toekomst…de covidmiljardair.

  • U mist het springende punt. Als de rijken schuldig zijn, zijn de consumenten dat ook, evenals de overheid en de ouders. Dat rijken rijk zijn, is geen criterium. Daar gaat het stuk over. Niemand, maar dan ook niemand is voor uitbuiting. Ook zou u zelf wat kunnen doen. Bijvoorbeeld geld geven.

 4. Sorry hoor maar mag ik even kotsen?
  Wat wil je nu eigenlijk zeggen? Dat je het terecht vindt dat rijken (wie dat ook zijn) maar gewoon GL moeten subsidiëren?
  Wanneer ben je rijk? Bij € 40.000,- inkomen of bij 60.000,- of misschien bij 100.000,- ? Of als je wat geërfd hebt? Bij Klaver is iedereen rijk die meer binnenbrengt dan hij wil, maar dat is geen vergelijking want Jesse heeft nog nooit een betaalde baan gehad waarbij hij echt moest werken; politiek is geen baan.

  En als we dan toch afgeroomd moeten worden raad ik iedereen boven de grens van Klaver aan om je inkomen terug te brengen tot die grens door relevant part time te gaan werken.
  Als je in 2 dagen kunt verdienen wat Jesse in 1 week binnenbrengt, waarom zou je je dan nog langer inspannen. Kennis en kunde heeft zijn prijs.

  • Voor mij is het adagium: Vertrouw geen enkele politicus!
   Politici of machthebbers doen nooit wat ze beloven, hebben altijd een dubbele agenda en beschouwen gewone mensen als slaven die ze naar believen “legaal” kunnen inzetten.

 5. Ik vind Jesse Kleuter wel grappig. Geef hem vooral alle ruimte om dit soort dingen te zeggen en nog veeeeel meer. Laat hem maar helemaal los gaan. Dan zien wij de aard van GroenLinks zonder filter.

  Zeiken op de rijken vind ik meestal een slecht idee. Maar op een hoop rijkdom valt af te dingen. Veel mensen worden rijk dankzij politieke gunsten, de overheid als klant tegen belachelijke prijzen, subsidies, belastingdeals, banen met absurde salarissen en andere cadeautjes. Het zou fijn zijn als het speelveld voor iedereen gelijk is.

  Wat zou de marktwaarde zijn, en de functieomschrijving, van een type als Femke Halsema? Volgens mij is zij nog ongeschikt om de daklozenkrant te verkopen.

 6. ook Jesse heeft buiten de waard “covid19″gerekend.
  Cynisch maar waar van “klaver” alleen kun je niet leven

 7. Wat ik zeer vervelend vind aan rijke mensen is dat zij vaak zeer arrogant zijn. Ze laten graag merken dat ze beter zijn dan de niet-rijken. Dat begint al op jonge leeftijd. Rijkeluiskindjes die niet om willen gaan met klasgenoten die vb geen merkkleding dragen.
  Het feit dat mensen arrogant zijn is geen reden om ze te beroven, en ik heb veel respect voor ondernemers. Maar moet die arrogantie nou echt ? Ik heb vaak geen goed gevoel wanneer ik contact gehad heb met rijke en succesvolle mensen. Ik mijd ze dan ook liever. Iemand enige ervaring/tips hieromtrent ? Hoe omgaan met arrogante rijke mensen ? waarom zijn ze zo ?

  • @markgiebens

   Misschien geeft dit artikel enigzins antwoord op uw vraag. https://www.hetmeestgevaarlijkebijgeloof.nl/de-elitarier/

   Het enige voordeel wat ik zie in het hebben van ruim geld of je zaken op orde hebben (voor zover de corrupte centrale banken en overheden dat nog toelaten) je niet telkenmale op de kop hoeft te laten spugen, door wie dan ook, (enigszins) onafhankelijk bent en in gevallen vrijer kunt denken en doen. Je krijgt als ‘rijke’ daardoor al gauw een stigma van arrogant en asociaal opgeplakt?

   • Leuk arikel, Lust for Life, maar dit handelt over hooggeschoolde mensen. DIe zijn niet noodzakelijk rijk. Mijn vraag ging over arrogantie van rijken , hooggeschoold of niet.

  • ” if you are so smart, why aint you rich?” Misschien draaien rijken het om, ik ben rijk dus zal wel slim zijn. Er is vast wel een correlatie met slim en rijk maar het gaat niet altijd op natuurlijk. Mijn eigen ervaring met iemand die rijk is, is dat hij niemand meer nodig heeft. Aandacht van vrouwen koopt hij. Dus hij is bot en vervelend tegen iedereen, als dat hem zo uitkomt. Soms kan hij ook wel eens spontaan aardig zijn. Dat is het mooie van een voluntaristische samenleving/vrije markt, daar moet je een beetje aardig zijn tegen elkaar anders krijg je geen hulp, geen baan, kun je je spullen/services niet slijten etc. Zodra je gevrijwaard wordt van de consequenties van naar gedrag, door rijk te zijn of bijvoorbeeld doordat de overheid je toch wel een uitkering verstrekt, wordt dat gedrag gestimuleerd.

   • Ik ben nog nooit iemand met een uitkering tegengekomen, die arrogant is. Altijd waren dat rijke mensen of mensen
    met een of andere machtspositie . Ik begrijp zeer goed dat de vrije markt mensen stimuleert om vriendelijk te zijn
    (anders geen job, geen verkoop van produkten, …) Daarom blijf ik het vreemd vinden dat rijke mensen vaak arrogant zijn.

    Ik heb bewondering voor de produkten en diensten die ze aan de maatschappij leveren, maar ik blijf ze mijden.

   • @markgiebens “Ik ben nog nooit iemand met een uitkering tegengekomen, die arrogant is.” Ik wel, genoeg van dit soort lieden zelfs. Lui, verwend en arrogant of in elk geval gedrag dat ik als zodanig kwalificeer. Alleen maar willen werken als zij dat ene ideale baantje kunnen krijgen en dan (soms) alleen nog als de potentiele werkgever het bij ze thuis komt brengen.

  • Ik ken een handjevol rijke mensen. De een is arrogant, de ander niet. Ik kan er niet over generaliseren. Maar rijk of arm, als ondernemer schop ik arrogante klanten er uit. Hoewel ik een beetje arrogantie wel hebben kan. Ik ben zelf ook niet zo timide. Maar lomp onbeschoft gedrag pik ik van niemand. Jammer van de misgelopen omzet maar mijn gemoedsrust is ook wat waard.

  • @markgiebens

   Leuk arikel, Lust for Life, maar dit handelt over hooggeschoolde mensen. DIe zijn niet noodzakelijk rijk. Mijn vraag ging over arrogantie van rijken , hooggeschoold of niet

   Mijn gedachte is of uitzonderlijke creativiteit, slimheid, lef, eigenwaarde, eigendunk, hoogmoed, egoïsme, zelfingenomenheid, zelfopoffering en/of uiteindelijk ook arrogantie de broodnodige ingrediënten zijn om rijk te worden. Zou rijkdom leiden tot arrogantie of arrogantie tot rijkdom?

   • @markgiebens

    Leuk arikel, Lust for Life, maar dit handelt over hooggeschoolde mensen. DIe zijn niet noodzakelijk rijk. Mijn vraag ging over arrogantie van rijken , hooggeschoold of niet

    Mijn gedachte is of uitzonderlijke creativiteit, slimheid, lef, eigenwaarde, eigendunk, hoogmoed, egoïsme, zelfingenomenheid, zelfopoffering en/of uiteindelijk ook arrogantie de broodnodige ingrediënten zijn om rijk te worden. Zou rijkdom leiden tot arrogantie of arrogantie tot rijkdom?

   • Erger en meer te vrezen dan arrogante rijken, zijn angstige en bevende rijken en armen die de broek vol knallen met dunne stront vanwege het onwrikbare geloof in een onzichtbare dikke duim vijand die luistert naar de naam “corona” en van de politiek eist dat ze maatregelen treft om deze onzichtbare vijand met alle middelen te bestrijden.

    Deze als rietstengels trillende stumpers, deze angstige kneus mensjes gaan akkoord dat de politiek daarom mensen opsluit, (1.5 meter) uit elkaar drijft en ondernemers verplicht de zaak te sluiten en daarmee de complete economie en het maatschappelijke en sociale verkeer tot de grond toe afbreekt.

    Dan doe mij maar een arrogante klootzak die misschien niets vreest en schijt heeft aan de overheid en politiek, maar vooral hartelijk lachend door de zwendel en leugens van corona prikt. Noem het de “positieve arrogante klootzakken”.

 8. Toch vreemd dat een doodnormale reactie op een bijdrage van Larissa is verwijderd.
  Kennelijk mag je hier niet je mening geven als die niet in het straatje van de moderator past. de naam Vrijspreker is een gotspe.

  • @Ciao Bella. Het spamfilter was van slag en je reactie is niet verwijderd. De standaard instelling van het spamfilter is veranderd naar vooraf goedkeuren door moderator voor plaatsing. Weet even niet hoe dat te wijzigen. Spamfilter uitgezet en de hangende reacties, waaronder die van jou, zijn handmatig doorgezet.

 9. @Ciao Bella 10-10-20 at 06:46
  Voor mij is het adagium: Vertrouw geen enkele politicus!
  Politici of machthebbers doen nooit wat ze beloven, hebben altijd een dubbele agenda en beschouwen gewone mensen als slaven die ze naar believen “legaal” kunnen inzetten.

  Ter onderbouwing het volgende: https://tpo.nl/2020/10/10/briefje-van-jan-aan-pieter-omtzigt-6/
  Ik heb dit item eerder aan politieke partijen gestuurd en gevraagd om een reactie; nada, noppes. De politiek heeft lak aan burgers en gaat niet in op terechte vragen. Daarom mogen wij de politiek ook negeren.

  • Was het maar zo simpel. We worden aan alle kanten beroofd en lastig gevallen door die lui en er is niets aan te doen (behalve emigreren naar een andere belastingboerderij)

   “Just because you do not take an interest in politics doesn’t mean politics won’t take an interest in you. ”
   ― Pericles

   • Ik heb tijdens mijn reizen voor werk bezoeken gebracht aan totalitaire staten, bijv. China, Rusland en Saoedi Arabië.
    Veel mensen gesproken die me vertelden hoe ze hun bestaan in het systeem toch zinvol en strijdbaar hielden. Zij waren het niet met het systeem eens; het stiekem saboteren van kleine en soms grote dingen hield het verzet levend.
    Ik zie aankomen dat dat ook ons toekomstbeeld is in de komende jaren.

   • jawel er is wel wat aan te doen. niet emigreren, maar enkel verhuizen. water voedsel en onderdak regelen. en voila, daar heb je vrijheid. water regel je door dicht bij water te vertoeven, voedsel regel je door te zaaien en “in het wild” te verzamelen. onderdak regel je door met papier te schuiven of te gaan bouwen.

    het is zo simpel

   • @Ciao Bella

    “Veel mensen gesproken die me vertelden hoe ze hun bestaan in het systeem toch zinvol en strijdbaar hielden”….
    “Ik zie aankomen dat dat ook ons toekomstbeeld is in de komende jaren.”

    Een puriteins, calvinistisch nsb land is strijdbaar tegen de eigen bevolking, waarbij 80 procent van geestelijk beperkt Nederland oprecht gelooft in een verschrikkelijk killer virus en een gif/kankerspuit de oplossing biedt. Daar gaan wij deze (wereld)oorlog niet mee winnen.

    Sven Hulleman, het ‘vriendje’ van links-rechtse Jort Kelder (‘vriendje’ van Rutte), met quote: “EEN OORLOG REEDS VERLOREN”, is een onverslaanbare kop.

  • En dan verwachten ze dat je braaf doet wat zij zeggen? Dacht het niet; ik tenminste niet.
   Als “risico” voor corona wordt van mij verwacht dat ik thuis blijf zodat jongeren hun gang kunnen gaan met feesten. Heb ik mooi tijd voor het stellen van lastige vragen aan de overheid en het indienen van klachten tegen die overheid. En dat kan erg leuk worden als ze de wettelijke beantwoordingstermijn overschrijden.

Comments are closed.