Maximaal consumeren voor zo min mogelijk geld. Black Friday moet een libertarisch feestje zijn. Of toch niet? Libertarisme staat in de eerste plaats voor vrijheid. Vrijheid van consumptie. En ook vrijheid van productie. Libertarisme schrijft je niet voor dat je levensdoel maximale consumptie is. Dat bepaal je zelf. Je kan al consumerend hedonistisch door het leven gaan. Mag je zelf weten. Je kan ook in een ton gaan wonen. Of een grot. Of je wordt een moderne nomade die in zijn bestelbus de wereld rond rijdt.

Libertarisme staat wel voor een vorm van kapitalisme. Staatseigendom is fout. Je kan met een groep mensen investeringen doen, of als groep werknemers een bedrijf opzetten. Of je doet het in je eentje als ZZP-er of eigenaar – ondernemer.

Staatseigendom is fout. Staatsinvloed op ondernemingen is fout. Geen minimum loon. Geen belasting op winst. Maar ook geen subsidie en minimum vastgestelde prijzen. En geen vergunningen. De bevolking denkt dat de overheid de burgers bescherming biedt tegen bedrijven, maar vaak is het juist andersom. Special interest wetgeving ingebracht door lobbyisten zal niet langer plaats kunnen vinden. Er zal vrijwillige certificering zijn van bijvoorbeeld artsen die een afgedwongen BIG register vervangt. Er is geen overheid die bepaalt wie medische handelingen mogen verrichten en niet. Voor een zwerende vinger ga je wellicht naar de verpleegster op de hoek die veel goedkoper is.

Hiermee neemt libertarisme afstand van het huidige kapitalisme zoals dat bijna overal bestaat. De innige samenhang tussen bedrijfsleven en staat. Resulterend in veel regelgeving. Is geen vrijheid van handel en ondernemen. Er is een vorm van crony capitalism ontstaan. Die in veel landen richting fascisme gaat. Een innige verwevenheid van politieke elite, ambtelijke elite en bedrijven. In het Duitsland van de jaren dertig moesten ondernemingen zich vooral inzetten voor het algemene belang. Voor een sterk en welvarend Duitsland. De afgelopen decennia worden ondernemingen steeds meer gedwongen het algemeen belang te dienen. En is er enorm veel regelgeving ontstaan, inclusief subsidie en boete stelsels, die dat af proberen te dwingen. De consument komt buitenspel te staan, de staat bepaalt de productie normen, veiligheidsnormen, uitstoot normen, en certificeert vaak voordat iets op de markt mag komen.

Libertarisme richt zich eerder op afwezigheid van de staat bij de productie dan dat het zich met consumptie bezig houdt. Het is mijn persoonlijke mening dat het geluk van consumptie meestal ondergeschikt is aan de voldoening die je kan halen uit persoonlijke uitdagingen. Uitdagingen als sport, maar zeker ook uitdagingen als een goede ouder zijn, of een goede zoon. Of intellectuele uitdagingen, of gewoon het bouwen van een schuurtje. Of een mooie tuin aanleggen. Scheppend bezig zijn geeft me meer voldoening. En als ik op black Friday dan goedkoop gereedschap kan aanschaffen om mijn schuurtje te bouwen, prima toch?

6 REACTIES

 1. Het is steeds weer opvallend dat een (eerder ondanks dan dankzij overheden) succesvolle economie een enorm legioen parasieten met zich meebrengt. Zoals nu in het westen met steeds meer bureaucraten die nergens waarde aan toevoegen maar hun baan te danken hebben aan het lastig vallen van andere mensen. En dat blijkbaar wel best vinden zo. Liever de zekerheid van een saaie k*tbaan met een vaste aanstelling dan het risico op een leuk leven als zelfstandige.

  Naast hen de afhankelijken, mensen die jaren lang of een heel leven in een of andere uitkering rondhangen. Die liever arm en verveeld zijn dan vijf keer per week om 7 uur op moeten staan, of een opleiding moeten volgen. Stel je voor…

  Zonder de klaplopers zou het elke dag een Black++ Friday zijn met nog veel lagere prijzen. Al lijkt de naam ‘Black Friday’ mij best racistisch. Kan dit niet beter ‘Vrijdag van Kleur’ worden genoemd?

  Laat je niet naaien door al die ‘aanbiedingen’ en check alle prijzen dubbel. Gisteren kreeg ik bijvoorbeeld een ‘aanbieding’ van een iPad in mijn mailbox. Deze was inderdaad erg scherp geprijsd. Maar alleen dat ene model was in de aanbieding. Als je meer opslag wilde of een 4G aansluiting dan was de prijs bijna het dubbele.

 2. Ik heb zelf het minimalisme omarmd: niks kopen wat je niet (direct) nodig hebt. Het begint met het maken van een plan, hoe je precies leven wilt. Ik wil gezond en prettig leven. Niet te veel hooi op de vork. Genoeg slaap, beetje werk of bezigheden, prettig wonen.

  Minimaal contact met de buren betekent ruimte en is dus duur. Alles in balans.

  Daarnaast ben ik een essentialist. Als ik het belangrijk zou vinden een Ferrari op mijn oprit te parkeren dan moet je dat vooral doen. Een dure reis, verblijf in prijzige hotels, minimalist betekent absoluut niet ‘zuinig leven’. Als ik bijvoorbeeld een nieuwe koffer nodig heb koop ik precies wat ik wil hebben, wat ik nodig heb. Maar ook niet meer dan dat.

  Alles wat te veel is, daar heb je niks aan. Alles wat te weinig is, is irritant. Het gaat allemaal om de juiste balans.

 3. Verbod cash betalingen Australië verdwijnt in de ijskast:

  https://www.youtube.com/watch?v=fn_-EZOWeP8

  Verbod op contante betalingen boven € 3.000

  Ingangsdatum: nog niet bekend

  https://ondernemersplein.kvk.nl/verbod-op-contante-betalingen-boven-3000-euro/#:~:text=Het%20kabinet%20wil%20een%20verbod,crimineel%20geld%20wit%20te%20wassen.

  Is de contante betaling is minder dan € 10.000?
  Dan hoeft u geen cliëntenonderzoek te doen en de transactie niet te melden.

  https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/aangifte_betalen_en_toezicht/toezicht/voorkomen_van_witwassen_en_terrorismefinanciering/aan-en-verkopers-van-goederen#:~:text=Bij%20betalingen%20die%20niet%20contant,de%20bankrekening%20van%20een%20cli%C3%ABnt.

  Er is dus momenteel geen limiet voor cash betalingen, hooguit een onderzoeks- en meldingsplicht.

  • Verder off topic:

   Stel ik heb een schilderij dat ik wil verkopen. Iemand biedt € 30.000,– maar wenst anoniem te blijven – niemand hoeft te weten dat hij dat schilderij heeft gekocht. Probleem: die persoon mag van de overheid niet anoniem blijven. De overheid wil alles van u weten, bij wet geregeld. Hou je je niet aan de regels dan kan je maar zo de cel in gaan. Omdat je discreet wenst te zijn.

 4. Ik denk dat consumentisme mede wordt aangewakkerd door het vele “bijdrukken” van geld (Quantitative Easing) met bijbehorende lage rentes waardoor veel leningen, en sparen levert niets op of nog erger je verliest geld.

  “Het is mijn persoonlijke mening dat het geluk van consumptie meestal ondergeschikt is aan de voldoening die je kan halen uit persoonlijke uitdagingen. ”

  Dat ervaar ik ook zo.

 5. Onze maatschappij gaat direct nog zover ndat je jezelf verplicht moet laten vaccineren?

Comments are closed.