Vorige week meldde Associated Press dat hacktivist Jeremy Hammond eindelijk zal worden vrijgelaten uit de federale gevangenis. Dit 7 jaar en 3 dagen vanaf zijn eerste veroordeling nadat hij het grootste deel van zijn tienjarige gevangenisstraf had uitgezeten. Jeremy Hammond is een computerprogrammeur en internetactivist / klokkenluider verbonden aan het hacktivistische netwerk Anonymous.

Jeremy werd op 15 november 2013 veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Het vonnis volgde nadat hij gepakt werd wegens het hacken van de servers van het particuliere inlichtingenbedrijf Strategic Forecasting, Inc., ook bekend als Stratfor, en het vrijgeven van miljoenen interne documenten aan WikiLeaks. Dit bracht bewijs aan het licht dat het inlichtingenadviesbureau illegale operaties had uitgevoerd en namens regeringen en bedrijven bij verschillende mensenrechtenverdedigers en activistische groeperingen had gespioneerd.

De door Jeremy vrijgegeven documenten onthulden vernietigende informatie over de activiteiten die buiten het publieke zicht werden uitgevoerd door Strategic Forecasting, dat als een soort schaduw-CIA opereert. De hoeveelheid documenten onthulden dat Stratfor-agenten samenwerkten met de Texas Department of Public Safety-agenten om te infiltreren, bewakingsoperaties uit te voeren en de activiteiten van activistische groepen zoals Occupy Wall Street en de Deep Green Resistance te ondermijnen terwijl ze hun burgerlijke vrijheden en grondwettelijke rechten schonden.

Een andere reeks e-mails, gerapporteerd door The Times Of India, legde enkele van Stratfor’s internationale operaties bloot. Waaronder die waarin ze toezicht hielden op milieuactivisten in de Indiase stad Madhya Pradesh. Dit in opdracht van Dow Chemical waartegen de activisten protesteerden als gevolg van de ramp in Bhopal.

Een verklaring van Wikileaks over de e-mails die door Hammond zijn vrijgegeven, luidde: “Ze onthullen de innerlijke werking van een bedrijf dat op de voorgrond treedt als een databedrijf maar vertrouwelijke inlichtingendiensten levert aan grote bedrijven, zoals Bhopal’s Dow Chemical Co, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon en overheidsinstanties, waaronder het Amerikaanse Department of Homeland Security, de US Marines en de US Defense Intelligence Agency. ”

Stratfor was niet het enige doelwit waarbij Jeremy deze praktijken wilde onthullen. Een aantal aanvullende doelen waren onder meer militaire computers en particuliere leveranciers van inlichtingendiensten en wetshandhavingsinstanties. De lekken omvatten privédocumenten die informatie onthulden van het alledaagse tot ronduit grootscheepse corruptie.

In een verklaring na het proces, vrijgegeven door Hammond, zei hij: “Ik deed dit omdat ik geloof dat mensen het recht hebben om te weten wat de overheid en bedrijven achter de schermen doen. Ik heb gedaan wat volgens mij juist is. ”

Jeremys juridische problemen begonnen bij zijn arrestatie in zijn huis in Chicago in maart 2012. Aanvankelijk eiste de Openbaar Aanklager een maximale straf van 40 jaar tot levenslang maar uiteindelijk namen ze genoegen met maximaal 10 jaar. Dit na zijn aanvaarding van een niet-meewerkende schikking tegen beschuldigingen van de Computer Fraud and Abuse Act voor zijn acties tegen Strategic Forecasting, Inc.

In een ironische wending werd later ook onthuld dat hij ten tijde van de Stratforhack voorstellen ontving om buitenlandse doelen te hacken van één van de leidende personen van een onderafdeling van Anonymous genaamd LulzSec. Deze contactpersoon bleek later een undercover FBI-informant te zijn.

Later in een interview met The Guardian zei Jeremy: “Het is best grappig dat ze me hier veroordelen voor het hacken van Stratfor, maar op hetzelfde moment dat ik dat deed, suggereerde een FBI-informant dat ik buitenlandse doelen moest raken. Je moet je dus afvragen hoeveel ze er echt om geven de beveiliging van websites te beschermen. ” Dit illustreert pijnlijk de enorme hypocrisie binnen de Amerikaanse regering.

In september 2019, toen het Amerikaanse ministerie van Justitie zijn beschuldigingen van spionage tegen WikiLeaks-oprichter Julian Assange vervolgde, werd Hammond tegen zijn wil overgebracht van een middelzware veiligheidsfaciliteit in Memphis naar het Bureau of Prisons in Oklahoma City. Hij werd vervolgens overgebracht naar Alexandria, Virginia om voor een Grand Jury in het Eastern District van Virginia te getuigen over zijn relatie met Assange en Wikileaks. Op de eerste dag van zijn getuigenis verklaarde Jeremy vrijmoedig voor de Grand Jury dat hij “stilte boven vrijheid” koos in plaats van zijn vrienden en principes te verraden. Vanwege zijn gebrek aan medewerking werd hij tot maart van dit jaar vastgehouden.

Zijn advocaten geven aan dat Jeremy tegen die tijd al door het Bureau of Prisons had moeten zijn vrijgelaten tot een huisarrest. Door het uitbreken van de Covid-19-pandemie waren alle bewegingen van gevangenen echter bevroren.

Op welke manier het Amerikaanse gevangeniswezen en de machinerie er achter werkt, beschrijft Hammond uitvoerig op de website freejeremy.net

Bron: Thefreethoughtproject

1 REACTIE

  1. You actually make it seem really easy with your
    presentation however I find this topic to be really something which I think I’d never
    understand. It kind of feels too complex and extremely huge for
    me. I am having a look forward in your next publish, I
    will try to get the hold of it!

Comments are closed.