Iedereen is er over eens dat de toeslagen affaire van alle kanten stinkt en dat er steeds meer vuiligheid boven tafel komt. Ambtenaren die regels verzinnen, naar hun hand zetten en drukker met duiken dan eerlijk toegeven dat ze ver buiten hun boekje zijn gegaan.

En het was er niet een, maar hele belasting volksstammen, op een enkele klokkenluider na die dan ook direct op een zijspoor werd gezet.

Blijkbaar is/was het een grote rotzooi, door velen gedragen. Dus niet een foutje van een enkeling, maar jarenlang misdragingen ten koste van de burgers. Daar zijn we het allemaal wel over eens. Maar ondanks de kleine enquête en het vele werk dat vriend Omtzigt hier aan besteedde, wat kunnen we hier nog meer van leren?

Wel heel veel. Allereerst dat van die toeslagen is echt niet uniek. Hier op Vrijspreker.nl kunt u vaak veel meer en andere machtsmisbruiken tegenkomen. Ook als u gewoon kritisch het nieuws volgt:

Naast de toeslagen, ging Defensie over de streep met afluisteren en volgen van burgers, in gevallen die apert fout waren. Ach dat was een eenmalige vergissing, ja hoor. De rijbewijzen affaire, ach dat was een eenmalige vergissing, ja hoor.  De jeugdzorg puinhoop, Ach dat was een eenmalige vergissing, ja hoor. De veel te ruime corona noodwet, Ach dat was een eenmalige vergissing, ja hoor.

En vult u maar aan.

Dat macht makkelijk misbruikt wordt en hoe meer regels hoe meer machtsmisbruik is duidelijk aangetoond, of wilt u nog meer voorbeelden? Onze reageerders geven ze graag.

Daar komt nog bij dat een overheid onbeperkte juridische verdedigingsmiddelen heeft, zeker tov de kleine man. En dat er een Ombudsman nodig is, is op zich al een bewijs dat er genoeg mensen gemangeld worden.

En hoort u ook steeds als reactie ‘dat komt nu eenmaal vanwege een democratisch gekozen overheid’? Ja zeg, is dat dan het excuus van elk misdragen?

Of zou het logischer zijn de macht en daardoor het misbruik er van, te beperken?

Wil men echt machtsmisbruik voorkomen dan moet er een kleine beperkte overheid zijn en meer rechten voor het individu. Zo niet dan kunt u net zo goed uw bekje houden en een mondkapje op doen.

Overigens ben ik van mening dat de mens beter voor zichzelf kan beslissen dan een overheid.

31 REACTIES

 1. Andere voorbeelden:

  2009: Maria van der Hoeven: wie de ‘slimme’ meter weigert, begaat een economisch delict en kan tot zes maanden gevangenis krijgen.
  2005: Invoering identificatieplicht: 2500 euro boete voor wie het niet kan tonen.

  Beide bijgesteld, maar het geeft maar aan, waar ze toe in staat zijn, als ze niet geremd worden.

 2. Kijk naar het verhoor van juriste Sandra Palmen. Zij stelde het wangedrag van de fiscus intern middels een memo bij de hoogste bazen aan de orde en werd binnen een halfjaar weggewerkt. Het memo werd pas vorige maand, na 2 jaar vragen door Omtzigt aan de commissie gestuurd met gevoelige delen wit gelakt. Palmen kreeg van Renske Leijten de opdracht om het originele mem voor te lezen dat z blijkbaar nog had; zodat iedereen kon horen hoe achterbaks de fiscus is.
  Onze overheid is in mijn ogen een criminele organisatie, met de belastingdienst als uitblinker.

 3. Ik zit net het verhoor van Peter Veld, directeur generaal van de belastingdienst, ten tijde van de misstanden bij de belastingdienst te bekijken.
  Deze meneer beweert dat het allemaal de schuld van anderen was, van de staatssecretaris tot de Minister van Sociale Zaken (Asscher) en bagatelliseert zijn eigen rol; dat laatste zegt ook ondervrager Jeroen van Wijngaarden.
  Het lijkt er op zijn minst op dat de hele belastingdienst de rijen in de top gesloten heeft om haar eigen crimineel gedrag op anderen af te schuiven. Ik vrees voor de uitkomst; niemand is verantwoordelijk en er zal geen kop vallen.
  Zoals vanouds: “ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was.”
  Ik zal mijn kinderen en hun kinderen leren dat de overheid in niets te vertrouwen is en dat ze die moeten zien als hun grootste vijand, in hun eigen belang.

 4. Het lijkt er sinds de verhoren van vandaag sterk op dat er een strijd over de maatregelen ontstond tussen de ambtelijke top van de belastingdienst en de top van het ministerie van sociale zaken. Dat burgers daardoor in grote problemen kwamen was op geen enkele manier belangrijk.
  En dan te bedenken dat die ministeries worden betaald uit belastinggeld waaraan ook de benadeelde ouders bijdroegen. De overheid is er dus helemaal niet voor de burger maar de burger is de melkkoe van de overheid.

 5. Wat is het nut van een bijdrage in het Italiaans, die nagenoeg niemand kan lezen?

 6. Momenteel het verhoor van Jaap Uijlenbroek, die dit jaar stopte als Secretaris Generaal van de Belastingdienst. Opvallend waar deze man, net als zijn collega’s “geen herinnering” aan had of “nooit had geweten”. Je zou echt het idee krijgen dat een slecht geheugen een voorwaarde is om zo’n baan te krijgen.

  Voorts vind ik het stuitend dat er bij deze lieden geen enkele compassie is met de mensen wier leven zij verwoest hebben; de wet is de wet en daar verschuilt men zich achter.
  Toch is dit meten met 2 maten, immers van mensen die zich na WO II beriepen op Befehl ist Befehl, werd dat niet geaccepteerd.

 7. Ik had toen een leraar die in de oorlog gevaren had, nu de geallieerden gewonnen hadden was hij een held had Duitsland gewonnen wat achteraf bekeken echt wel gekund had was hij een vuile verrader geweest. Hij zei toen politiek is een vuil spel, nu na 60 jaar moet ik vaststellen dat hij groot gelijk had.

 8. We hebben hier te maken met beëdigde lieden, wat inhoud dat ze altijd de waarheid zullen verkondigen, en zich altijd integer zullen opstellen. Die hele overheid en de volksvertegenwoordigers hangen van liegen en bedriegen aan elkaar, een schrale troost voor de gelovigen, ze zullen wel nooit in de hemel komen. Ik las laatst een lezing van een christen unie figuur, die wist het zo uit te leggen dat de overheid de dienares was van God en dat ze zich tendienste stelden naar de burgers toe. Ambtenaren waren engelen van God. Dus lopen er over het millioen hier rond. Sorry ik heb toch wel wat moeite er mee om b.v. Een boa als engel te zien.

 9. en hoe zit het met de vermogensbelasting. ook niet geweten dat dit zo erg is?

 10. I think that what you composed made a great deal off sense.
  However, consider this, suppose yyou were too create a awesome headline?
  I am not saying your conent isn’t solid., but what if you added a post titlpe that makes people desire more?
  I mean Toeslagen affaire, geen eenmalige uitzondering
  maar een standaard overheidsgezwel. | Vrijspreker.nl is a
  little vanilla. Youu ought tto look at Yahoo’s home page and note how they create post titles too get viewers
  interested. You might add a viddeo or a picture or two to grab people excited about everything’ve
  got to say. Just my opinion, iit could bing your posets
  a little bit more interesting.
  https://leadsleap.com/blog/how-to-promote-your-ebook-in-a-big-way/
  best custom writing
  best custom writing https://ausdroid.net/2017/04/07/huawei-confirms-original-huawei-watch-nfc-android-pay-tested/

Comments are closed.