Nu Facebook, Twitter, Google en Whatsapp hun ware gezicht laten zien, is het tijd om de daad bij het woord te voegen en met je voeten te stemmen. Een exodus is al gaande bij Twitter waar concurrent Gab binnen 1 week 15 miljoen nieuwe gebruikers kreeg. Hetzelfde patroon bij Parler dat door Google en Amazon aangevallen wordt. Telegram kreeg in de afgelopen 3 dagen 25 miljoen ex-Whatsapp gebruikers erbij die vluchten voor WA nieuwe Facebook ‘privacy’ regels.

De beste alternatieven voor Google:

DuckDuckGo: DuckDuckGo is een internetzoekmachine die de nadruk legt op het beschermen van de privacy van zoekers en het vermijden van de filterballon van gepersonaliseerde zoekresultaten. In tegenstelling tot Google en andere Big Tech-zoekmachines onderscheidt DuckDuckGo zich door zijn gebruikers niet te profileren en door alle gebruikers dezelfde zoekresultaten voor een bepaalde zoekterm te tonen.

Blockscan: Het team van Blockscan heeft zich jarenlang gericht op het toegankelijk maken van gedecentraliseerde informatie voor eindgebruikers. Met Etherscan en andere ontdekkingsreizigers hebben ze dit mogelijk gemaakt voor blockchains. We maken nu ons uitstapje naar hetzelfde voor gedecentraliseerde websites. Deze versie is een eerste iteratie die begint met 3 populaire blockchain-domeinen: .eth, .crypto en .zil. Het wordt geleverd met een directory met 150 bekende websites die gebruikers kunnen verkennen.

Ekoru: Ekoru.org is een nieuwe zoekmachine die tot doel heeft onze oceanen te helpen redden door twee belangrijke problemen aan te pakken: plasticvervuiling en CO2-niveaus. De belofte is simpel. 60% van de inkomsten gaat naar partners die betrokken zijn bij het opruimen van de oceaan en herbebossing van de oceaan. Dat klopt, u leest het goed. Herbebossing. De zoekmachine voor de oceanen is gestart door de Australische expat Ati Bakush en Alison Lee, een man en vrouwenteam dat in Maleisië woont.

De beste alternatieven voor Facebook:

MeWe: MeWe, negen jaar geleden opgericht, is het snelgroeiende alternatief voor Facebook met hoge integriteit. In tegenstelling tot Facebook dat uw gegevens bijhoudt, is MeWe een sociaal netwerk van de volgende generatie zonder advertenties, zonder targeting en zonder manipulatie van nieuwsfeeds. Net als Facebook stelt het MeWe-platform zijn gebruikers in staat om tekst en afbeeldingen op hun tijdlijnen te plaatsen, de inhoud van andere leden te delen, verdwijnende berichten te verzenden en ook lid te worden en groepen te maken.
Minds: Minds noemt zichzelf een plek om “je geest te bevrijden en betaald te krijgen voor het maken van inhoud, het genereren van verkeer en het doorverwijzen van vrienden. Een plek om open gesprekken te voeren en mensen bij elkaar te brengen. “
Vero: Vero is vergelijkbaar met Facebook maar een advertentievrij en algoritmevrij platform voor sociale media.
NextDoor: In tegenstelling tot andere traditionele sociale platforms, is NextDoor de plek waar gemeenschappen samenkomen om nieuwkomers te begroeten, aanbevelingen uit te wisselen en het laatste lokale nieuws te lezen. Waar buren lokale bedrijven ondersteunen en updates krijgen van openbare instanties.
De beste alternatieven voor Twitter:
Gab: Gab is een van de beste alternatieve sociale apps voor Twitter voor degenen die de censuur van Big Tech en de vrijheid van sociale media willen bestrijden. Gab.com is een website voor sociale media die is gebaseerd op het promoten van vrije meningsuiting. Gab noemde zichzelf een platform om vrijheid van meningsuiting en individuele vrijheid te promoten. Sinds het recente verbod op Parler door Apple, Twitter en Google, zegt Gab dat het elk uur 10.000 nieuwe gebruikers krijgt. Net als Twitter heeft Gab een geweldige gebruikersinterface en waarschijnlijk een betere gebruikerservaring dan Twitter.
Parler: nu tijdelijk down Parler is een ander Twitter-achtig platform voor microblogging op sociale media dat zichzelf een niet-bevooroordeelde, op vrije meningsuiting gebaseerde entiteit noemt. Parler (van het Franse woord voor “spreken”) werd in 2018 opgericht door CEO John Matze. Het sociale platform wordt beschouwd als een van de beste alternatieven voor Twitter. Het werd op de markt gebracht als een onbevooroordeeld sociale mediaplatform met vrije meningsuiting, gericht op het beschermen van de rechten van gebruikers.
Mastodon: is een gedecentraliseerd alternatief voor Twitter. Het is in veel opzichten beter dan Twitter. Het hele sociale medianetwerk bestaat uit verschillende servers over de hele wereld, die elk een instantie hosten die geschikt is voor een bepaald publiek. Het maakt niet uit of je een techneut, een sociaal activist of zelfs een maker van inhoud voor volwassenen bent, er is een server voor je bij Mastodon. De meeste Mastodon-servers gebruiken de TootCat-gedragscode, wat betekent dat er geen ruimte is voor gewelddadig nationalisme, racisme, seksisme, xenofobie, ontkenning van de Holocaust of nazi-symboliek, enz.
Beste alternatieven voor Youtube:
DTube: Na de recente explosie van cryptocurrency kunnen we gerust zeggen dat we allemaal weten dat Blockchain de nieuwste trend in technologie is geworden. Het goede nieuws is dat DTube is gebaseerd op Blockchain en dat het een volledig gedecentraliseerd platform is dat dient als een uitstekend alternatief voor YouTube, en dat de interface ook enigszins vergelijkbaar is.
Bitchute: veel ex-klanten van Youtube zijn verkast naar Bitchute na verbanning en/of demonetisering (advertentieinkomsten geschrapt) door Youtube.
BitChute is een peer-to-peer platform voor het delen van inhoud. Makers mogen door hen geproduceerde inhoud op het platform plaatsen. Het platform is in 2017 gemaakt en kent een zeer hoge tolerantie. 
Rumble: vergelijkbaar met YouTube is Rumble een snelgroeiend videoplatform waarmee gebruikers hun video’s kunnen uploaden en hun eigen kanalen kunnen maken. In de afgelopen maanden verwelkomde Rumble een toenemend aantal ex-YouTube gebruikers en klanten.

 

Als er andere alternatieven zijn die goed bevallen, schroom niet om ze in de commentaren te zetten !

 

6 REACTIES

 1. Whatsapp alternatief: https://signal.org/
  Zoekmachine: https://startpage.com/
  LinkedIn alternatief (want van Bill ‘spuitje’ Gates): https://www.xing.com/

  Of Xing beter is kan ik niet goed beoordelen. Als netwerk vond ik het beter dan LinkedIn maar het is vooral populair in Mofrika.

  Signal, ook voor (video) bellen, vind ik prettiger om mee te werken dan Telegram maar smaken verschillen.

 2. Library Een gedecentraliseerde blockchain Als je hier filmpje plaats kunt je LBC (librarycoins) verdienen. https://lbry.com/

  use LBRY in your browser, with odysee.com

  Het heeft soms nog wel dat de video’s even “pauseren” dus misschien niet het beste alternatief maar perrsoonlijk vind ik het ontzettend veel waard dat het gedecentraliseerd is.

 3. De meeste Mastodon-servers gebruiken de TootCat-gedragscode, wat betekent dat er geen ruimte is voor gewelddadig nationalisme, racisme, seksisme, xenofobie, ontkenning van de Holocaust of nazi-symboliek, enz.

  En wie bij hen bepaalt wat “gewelddadig nationalisme, racisme, seksisme, xenofobie e.d. is?

  Mastodon is dus duidelijk geen alternatief.

Comments are closed.