Na “de puinhopen van 8 jaar paars” is nu “de ravage van tien jaar Rutte” verschenen. Paul Frentrop en Thierry Baudet hebben een toegankelijk boekje geschreven. En dat is een compliment. Lastige thema’s in gewone taal behandelen is een kunst die niet iedereen gegeven is.

De opzet is logisch, de eerste hoofdstukken geven het kader weer, dan 3 hoofdstukken een beschrijving van het kwaad (Rutte), en vervolgens verlossing, de visie op de toekomst.

Nederland staat op een kruispunt. De visie van de bestaande kartelpartijen bestaat uit klimaat, EU en immigratie. Dit voert Nederland naar de afgrond. Rutte heeft ons overgeleverd aan bureaucraten, technocraten en eurocraten. De kosten zijn enorm. honderden miljarden voor de migranten, aardgasbaten hebben de multi culturele samenleving gefinancierd. Slochteren is straks gesloten en de komende decennia kost dit experiment wederom honderden miljarden. De klimaat transitie gaat tot 2050 duizend miljard kosten.

Soevereiniteit en referenda moeten de politiek redden. De economie redden vergt uit de euro stappen, en stoppen met immigratie. Minder overheid, minder socialisme. Minder regels. Maar wel regelgeving die zorgt dat bedrijven een nationaliteit hebben. Bij cultuur wordt uitgegaan van een zekere maakbaarheid, terug naar menselijke maat in de stedenbouw, en afzweren van bepaalde moderne principes. En het stoppen van de zelfhaat ten opzichte van de eigen cultuur.

Kooptip ♥♥♥♥

De media behandelen te vaak het FvD alsof het een besmettelijke ziekte is. De gevestigde partijen proberen het forum te isoleren als ware het Corona. Iedereen die zijn eigen mening wil vormen over het FvD dient dit boekje te kopen. Pas op, u kunt besmet worden. Het is bij BOL overigens al voor 15 euro te koop.

Oordeel

Veel respect voor de zoektocht naar oorzaken van het niet functioneren van ons staatsbestel. En dat deze deels is gelegen in de invoering van het algemeen kiesrecht in 1917. De auteurs komen echter niet tot de conclusie dat het algemene kiesrecht voert naar socialisme. En gaan onvoldoende in op het informele staatsrecht dat is ontstaan.

Het boek slaagt erin een ideologische kloof te scheppen met zowel een doemscenario alsmede een verlossingsalternatief. Dit is wat succesvolle kleine partijen moeten doen om te groeien, verdelen. Een tegenstelling scheppen. En zichzelf als verlossing presenteren. Politici die oproepen tot verbinding liegen. Politici die oproepen tot nationale eenheid willen dat het hele land zich aan hun onderwerpt. Want zij zijn het symbool van die nationale eenheid. De termen ‘wij” en “ons” zijn te vaak synoniemen voor “luister naar mij” en “doe wat ik zeg”. Deze termen zijn weggelegd voor de grote partijen. Voor het kartel. Voor Rutte.

De puinhopen van 10 jaar Rutte worden uitstekend beschreven. Het doemscenario komt uitstekend uit de verf.

Het verlossingsscenario daarentegen komt onvoldoende uit de verf. Het concept verkiezingsprogramma van het FvD is een stuk duidelijker. NEXIT, uit de euro, uit het EVRM. Bij de laatst drie hoofdstukken ontbreekt enthousiasme. De verwachte climax blijft uit. Geen schetterende trompetten. Maar zacht klinkende triangels. Het zijn te beschouwelijke hoofdstukken, bij de cultuur neemt een vergelijkende tabel over traditionele versus moderne stedenbouw maar liefst drie en een halve pagina in beslag. In de laatste hoofdstukken moet je niet informeren maar inspireren. Gemiste kans.

Ik mis ook een hoofdstuk dat je “stelp het bloeden” kan noemen. Hoe beperkt Nederland zo snel en effectief mogelijk de negatieve gevolgen van de migratie, EU en klimaatpolitiek. Hoe en met welke maatregelen. Dat is de eerste stap die gezet moet worden. Dat is de randvoorwaarde. Dat is realiteit en hoe men dat denkt te bereiken is veel interessanter dan stedenbouwkundig gewauwel.

Na dit hoofdstuk zouden de registers open getrokken moeten worden. “Hoe maken we Nederland weer leuk”. Een Nederland zonder het zuur en het gif van maakbaarheids denkende idioten. Die ons vertellen hoe we ons politiek correct moeten gedragen. Een Nederland waar je weer je eigen boontjes kan doppen, waar woonruimte betaalbaar is, een land met een eigen harde munt, een veel kleinere overheid. Kleinschalig waar mogelijk. Kleinere scholen, kleinere ziekenhuizen, geen zorgfabrieken met intensieve bejaardenhouderij. Menselijke maat in gebouwen en organisaties. Betaalbare zorg en zekerheid voor hen die dat nodig hebben. Veel ruimere kansen en mogelijkheden voor hen die kansen willen pakken. Veel minder regelgeving. Succes mag lonen. Waar mogelijk marktwerking in plaats van bekostigingsmodellen en managers en bureaucraten. Waar boeren welkom zijn. Een Nederland waar Nederlanders zich weer thuis voelen.

Conclusie

Verwacht geen libertarisch boek. Als ik dit vanuit libertarisch oogpunt had besproken zou het een veel minder positief verhaal geworden zijn. Ik heb voor de verandering een klassiek liberale jas aangetrokken om dit boek te beoordelen. Het is mijn mening dat men in de laatste drie hoofdstukken heel veel kansen laat liggen. De eerdere hoofdstukken maken dat echter goed.

 

7 REACTIES

  • Wel grappig Jhon dat in Nederland het licht niet uit ging.
   Trouwens ook met de uittreding van Engeland is dat land gewoon Engeland gebleven en is niet gezonken.

 1. is het boekje ook voor een paar euro digitaal te krijgen? Zonder eigen eReader van Bol.com?

  Het Forum voor Democratie had het potentieel om een brede rechts/conservatieve volkspartij te worden. Niet mijn ding maar een verademing vergeleken met woke wappies als Klaver, Kaag, Rutte, Asser en vergelijkbare opportunisten.

  Dat Thierry er een puinhoop rondom zijn persoon van heeft gemaakt is denk ik niet de schuld van de media. Die hebben alleen zijn zelf gemaakte puinhopen in de schijnwerpers gezet.

  Menselijke maat lijkt mij sowieso een goede benadering. Een soort van MKB aanpak van het land als geheel. Dat is in elk geval een mooie eerste stap naar iets anders.

  • “Die hebben alleen zijn zelf gemaakte puinhopen”

   Wellicht heeft hij wat ongevraagde hulp gekregen om die te creëren…. is misschien beter dan een 9mm in de rug…

   • Het door dik en dun steunen van zijn billenmaat met nazi-sympathieen deed hij toch echt zelf. Nog steeds. Met de huidige puinhopen als gevolg. FvD is mijn club niet maar ik zie liever het Forum (zoals het was) 33 zetels hebben dan de pedofamilie van Rutte.

 2. Ja joh, de politiek, een andere partij kiezen, geeft een andere uitkomst. Slaap zacht, het maakt niet uit wat je kiest want het zijn slechts ordervolgers. De werkelijke macht ligt bij personen en organisaties waarop je niet kunt stemmen……wereldwijd.

Comments are closed.