Willem Buising (Den Haag, 1964), zelfstandig ondernemer, al 25 jaar getrouwd met Manon en vader van twee kinderen, staat als zevende (7) kandidaat op de kieslijst van de LP. Hij woont in Rijswijk, heeft in 1994 samen met een zakenpartner zijn eigen onderneming in online-marketing-, communicatie- en webdevelopment opgezet: Grip Online (grip.nl). Grip Online helpt bedrijven om “online koploper te worden“. Gezien het feit dat het bedrijf behoorlijk goed loopt zal dat ook wel kloppen. “Ik zeg: je moet je hart volgen en dan verdien je heus je geld wel ermee“.

Waar staat de overheid in de weg?
Nou, je moet niet denken dat de overheid moedwillig in de weg staat, maar het systeem is zo dat je er bij uitkomt. Laatst wilden we een nieuw bedrijf beginnen, maar waar je allemaal tegen oploopt voordat je kunt beginnen! Regels, voorwaarden, opleidingen die je moet hebben gevolgd, eisen waaraan je moet voldoen, door die rijstebrijberg moet je heen als je als ondernemer iets leuks wil doen. Het overheidscircus is bijna grenzeloos verstopt.

Willem is sinds 2018 lid van het bestuur van de LP en laat regelmatig zijn mening horen op Youtube, waarvoor hij samen met zijn goede vriend Jeroen Weber, ook bestuurslid van de LP(!), videootjes met een kwinkslag en een pointe maakt onder het merk “Willem en Weber“.
Hij weet niet meer precies wanneer hij zijn haren kwijtgeraakt is, en kan ook niet echt verklaren waar zijn heerlijk Rotterdams accent vandaan komt. Zijn midlifecrisis heeft-ie goed achter zich gelaten, rijdt nog wel graag zijn cabriolet. Het beste met goede vrienden. Wijn ontbreekt niet in zijn huishouden.

Aangesproken op de Nederlandse politiek: “Bij de LP heeft bijna niemand “bestuurservaring”. Politiek is in Nederland geen politiek meer maar “bestuur”. Waar zijn de discussies gebleven? Waar zijn de verschillende invalshoeken? Waar gaat het nog hard op hard? Allemaal zijn ze alleen nog maar erop gericht zo breed mogelijke coalities te vormen en dit land te “besturen”!”

Hoe moet het anders?
niet alle regels op voorhand stellen, simpele voorwaarden. De overheid moet voor veiligheid staan, het aantal regels kun je door 10 delen en je moet vooral  die berg regels afschaffen waarmee ambtenaren zich juridisch indekken. Geef mensen de ruimte. Ik ga uit van een positief mensbeeld. Als je op een congres van om het even welke linkse partij komt, zitten ze allemaal nors te kijken. Allemaal zijn ze ergens boos op. Niet bij de LP, daar lachen we. Om samen te werken hebben we geen klassenstrijd nodig, voor samenwerking heb je vriendschap nodig“.

Ben je nooit boos?
Nou ja, als je die wanordelijke boel van toeslagen ziet, dat is niet te geloven. Dat is een wéreld van plusjes en minnetjes die uitgaat van het idee dat mensen er misbruik van maken. Daarom vind ik dat standpunt van de LP over het voorwaardelijk basisinkomen zo goed. We hebben het doorgerekend: één: het is goedkoper; twee: je haalt een lelijke afhankelijkheid van de ambtenarij eruit en drie: er is veel meer ruimte om uit het gat te komen

Hoe is je humeur vandaag?
Goed, met chagrijn kom je nergens

Wat is je grootste zwakheid?
Eigenwijsheid, ik vind dat ik gelijk heb, komt omdat ik als ondernemer veel zelf bepaal

Wat is je grootste sterkte?
Creativiteit met humor. Niet alleen maar serieus zijn, ik probeer dingen luchtig en praktisch te houden

Wat is je passie?
Ik kan dingen die wat emotioneel liggen goed zakelijk maken zodat je er iets mee kan

Je motto?
Met een lach kom je verder dan met een traan, beter wijn drinken dan azijn

En je passie?
Dat weet je al, cabrio rijden met een goede vriend naast me.

Wie is je voorbeeld?
Nee, zoiets heb ik niet, maar er zijn wel interessante mensen, zoals vroeger Hans Wiegel. Maar niet dat ik er één heb waarvan ik zeg “zo wil ik worden”

Wat is je vroegste herinnering?
Toen ik 4 jaar was heb ik samen met een vriend een melkbusje gekaapt en ben ermee weggereden. Zo moeilijk was dat niet. Een elektrisch ding. Gewoon de knop indrukken. Maar die melkboer, die holde ons wel lijkbleek achterna en heeft ons er uit gehaald

Wat is je idee van politiek?
Politiek is teveel “bestuur” geworden. Er zijn geen verhitte discussies meer, er is angst om en plein public voor je overtuiging uit te komen, maar dat zou wel veel meer betrokkenheid opleveren

Waar ben je over 10 jaar?
Dan vertegenwoordig ik de kiezers van de LP in de Eerste of Tweede Kamer. Ja, dat is serieus, geen wishful thinking!”

Wat is je lievelingseten?
Heel veel”
Ha!
“Dat bedoel ik als heel veel verschillend eten ;-). Ik hou van uitgebreide maaltijden, liefst een avond lang, met wijn erbij

Welk restaurant kun je aanbevelen?
“”Allemansgeest”, je weet wel, tussen Voorschoten en Leiden

Welke muziek hoor je graag?
Net als eten: heel divers. Als het maar goed is, zoals “the Doors”. Ik kan ook heel blij worden van avant garde Jazz, maar ook van House muziek

Wat vind je een fijn boek?
Boeken van Roger Zelazny, het gaat daarin over een imaginaire wereld, de strijd tussen orde en chaos, en hoe allerlei krachten proberen de orde te bewaren. De verhalen laten zien dat de chaos ook bij het leven hoort”

Waar geloof je in?
Tevredenheid is een rem op de creativiteit. Je moet toch altijd iets willen. Dat heeft de eerste mensen indertijd uit de bomen gehaald

Waar maak je wel eens stennis over?
Over de verzorgingsstaat, dat is een wassen neus. Als je ooit verzorging nodig hebt gebeurt het niet. Dat zie je nu heel goed in de Coronapandemie. Gebrek aan personeel, tekort aan bedden als gevolg van het structureel sluiten van ziekenhuizen in de afgelopen jaren. En een ander ding, heel direct: Fiets gestolen, je ziet de fiets op Marktplaats, vraagt de politie mee te komen naar de verkoper maar die “mag niet mee”, want dat zou dan op uitlokking kunnen lijken. Je krijgt geen enkele steun van de politie: die is er niet voor jou, maar voor de overheid. Gezapigheid loont niet, je ogen gaan pas open als er echt iets is

Wat kun je vergeven?
Bijna alles, ik ben niet haatdragend

Waar zou je in een tijdreis naartoe willen?
Naar voren! Ik zou wel duizend jaar naar voren willen, kijken hoe het in 3021 is”

Wie zou je graag leren kennen?
Jean-Michel Jarre. En Trump, ik zou hem wel eens naar zijn motieven willen vragen”

Wat verbindt je met de LP?
De libertaire overtuiging en de vriendschap die daarbij hoort. Bij de Stemwijzer kwam de LP bij mij op de eerste plaats. Het gedachtegoed klopt precies. En we hebben succes. De sfeer is jong en ongedwongen.

Hoe zie je Nederland over 10 jaar?
Het kan allerlei kanten opgaan. Er is over tien jaar misschien een veelheid van partijen en ik hoop meer debat. Grote partijen gaan uit elkaar vallen, er zal meer beslist worden op gedeelde meningen dan op partijlijn, veel democratischer, er zal geen groot centraal bestuursmonster meer zijn“.

11 REACTIES

 1. Op zich vind ik niet zo vreemd dat ze niet mee doen.
  Ik heb er hier nu 2x een vraag over gesteld en geen enkele reactie of antwoord op gehad.
  En als ik het goed heb zit ik hier toch onder de LP stemmers.
  Maar helaas de behoefte om ook maar 1 vraag te beantwoorden is niet erg groot onder de kiezers.
  Dan hoef ik er ook verder niet meer over na te denken of het misschien een optie is.
  Vraag een kiezer van een andere partij een vraag, en je wordt overdonderd aan info.
  Als je graag wilt dat mensen er op stemmen, dan is een beetje reclame maken toch wel het minste wat je voor een partij kan over hebben als kiezer.
  Misschien is dat ook iets om over na te denken als je wilt dat ze een beetje groeien.

  • Ik heb de indruk dat de LP zelf ook weinig interesse heeft om vragen van potentiele kiezers te beantwoorden. Dat heb ik ze nog niet zien doen hier, behalve een wat warrig overkomende reactie op een vraag van mij een poosje geleden. Door iemand die ik niet herkende als LP.

   Ze kunnen deze vragen beter wel beantwoorden. Want anders pissen ze weer 20.000 euro ‘borg’ weg. Of vinden ze dat niet erg?

   Als gelegenheidskiezer in 2012 kan ik je niet vertellen waarom je op deze versie van de LP zou moeten stemmen. Ik snap ‘Libertair’ niet. Het lijkt teveel op ‘Elitair’. Hebben ze daar wel goed over nagedacht?

   • Het eerste waar je inderdaad aan denkt is, is dat het een partij voor kakkers is.
    Dan krijg je ook nooit een antwoord op een vraag, je hoort er namelijk niet bij.
    Misschien vanwege de naam.
    Maar ze zijn de enige niet.
    In alle jaren dat de PVV bestaat is het mijn nog niet gelukt om ook maar 1 nieuwsbrief te krijgen.
    En een vraag stellen, ongeacht waar die over gaat, worden helemaal nooit beantwoord.
    Dan ga je je inderdaad vragen waarom je dan wel de moeite heb genomen door op ze te stemmen.
    Vertrouwen moet altijd van 2 kanten komen.

   • Dat vermoedde ik al.

    Ik denk dan maar dat als de LP-kandidaten zichzelf te chic vinden om plebs als ons te woord te staan, dan hebben zij waarschijnlijk ook geen interesse in onze stem op 17 maart.

   • Dus ik lees wat jullie zeggen.Het is jammer dat de LP niet de moeite heeft genomen in gesprek te gaan met rasechte libertariers zoals je ze hier nog vindt. Dat vond ik eerder ook al.

    Ik denk zelf eigenlijk dat veel mensen van de LP geeneens goed weten wat libertarisme nou echt is. Ik zie hier op VS echt wel een aantal reageerders die goed spoor kunnen trekken waar de mensen van de LP goed de punt aan hadden kunnen slijpen.
    En anders hadden zij tenminste de moeite kunnen nemen met wat meer persoonlijke tint hier kennis te komen maken. IPV met een Libelle achtig vragenlijstje te komen.

    Ik heb zelf het idee dat de LP gewoon een gezellig en select clubje is. Waar een eigen filosofie is ontwikkeld met libertarisme slechts als toevallig ingredient waar ze wel iets mee konden ook.
    Een kijk op zaken die niet al te veel getoetst moet worden aan werkelijke principes.
    Maar des te meer aan de wens van de markt. Dus zo maken ze een afslag naar linkse gezelligheid.
    Zou het niet kloppen wat ik zeg dan hadden ze ook wel voorgesteld Toine Manders als erelid aan te houden die dan de boel op scherp had kunnen houden. (oid)

    Gisteren twijfelde ik even of ik van mijn principe af zou stappen en op Krol zou stemmen. Want die man is pro wiet. En laat ik dat nou ook zijn. En meestal met moties is hij helder en stemt hij goed. En volgens mij staat hij dicht bij de mensen ook. Zo heeft hij dus Wernard van de stichting mediwiet ontvangen. En hij heeft natuurlijk ook vragen gesteld over Build Back Better.
    Dus zo sluit ik nog niet uit of toch zou gaan stemmen. Maar niet op LP. Zou toch het idee hebben dat mijn filosofie, die van de vrijheid, gebruikt zou worden als deurmat.

    Dan zou ik dus eerder een partij overwegen die mijn filosofie niet voorstaat maar wel een paar goeie punten op zijn programma heeft die mij aanspreken.

 2. @Esther
  Dat “Libelle achtig vragenlijstje” heb ik niet eens uitgelezen. Weinig politieke inhoud maar wel gekeuvel over lievelingsgerechten, wijntjes en andere bijzaken. Als ik op deze manier niet gewonnen ben voor de ‘libertaire’ zaak dan zal het wel nooit gebeuren.

  De LP lijkt zowel in naam als inhoudelijk afscheid te hebben genomen van het libertarisme. Is een VVD-light geworden. En voegt hiermee de zoveelste smaak overheid toe aan de grote grijze pudding op 17 maart. Alleen een kenner proeft het verschil. Ik wil geen pudding, maar biefstuk. Van de barbecue.

  Maar misschien scoren zij wel 10 zetels dankzij een gehaaide ‘social media’ campagne en kan de LP samen met Rutte en Groenlinks een coalitie vormen.

  @Bert
  In dit artikel staat een leuke quote van de ene kakker over de andere (Jort K.):
  https://www.parool.nl/amsterdam/mark-baanders-slijptol-flesjes-wijn-van-7-euro-lust-ik-niet~b28aeb81/

  • Wat een zelf kennis heeft die gozer zeg.
   Hij beschrijft het perfect wat een kakker is.
   Maar Jort Kelder valt daar dus niet onder, volgens hem.

Comments are closed.