Artikel overgenomen van ademvrij.nu: Deze week is een lijvig Zwartboek naar buiten gebracht door ‘Meldpuntmondkapjes.nl’. Dit digitale landelijke meldpunt is opgericht door een aantal bezorgde ouders naar aanleiding van de verregaande maatregelen op de scholen. In zeer korte tijd stroomden schokkende en schrijnende verhalen binnen van leerlingen, ouders en onderwijsmedewerkers.

Het gaat om situaties waarbij leerkrachten leerlingen toeschreeuwen een mondkapje op te doen, waarbij de toegang tot school eenvoudigweg wordt geweigerd wanneer een leerling geen mondkapje wil dragen, tot gevallen van hyperventilatie of een zodanige hoofdpijn door het dragen van een niet-werkend mondkapje dat leerlingen zich ziek moeten melden. Ook staan er meldingen tussen waarin kinderen zeggen niet meer te willen leven.

Eerder deze maand gaf het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan dat zij de verhalen over absurde situaties en grimmige sfeer op scholen niet herkent. Om te voorkomen dat deze verhalen nog langer ongehoord en genegeerd blijven is het Zwartboek ook naar alle leden van de Tweede Kamer verzonden.

Het invoeren van de mondkapjesplicht op scholen is een zeer ingrijpende dwangmaatregel. Je zou er vanuit mogen gaan dat een dergelijke ingrijpende verplichting gebaseerd is op overtuigend wetenschappelijk bewijs en berust op een urgente medische noodzaak. Beide zijn er niet.

Meldpunt Mondkapjes Nederland signaleert dat er sprake is van een onhoudbare situatie en vraagt onmiddellijke afschaffing van de mondkapjesverplichting. Het meldpunt roept Kamerleden op in actie te komen.

“Het is belangrijk dat er sprake is van een sfeer van welzijn en welbevinden op school,” stelt het Meldpunt. “Meldpunt Mondkapjes Nederland merkt nu echter dat de sfeer verhardt, dat er excessen plaatsvinden en de fysieke en mentale
veiligheid van kinderen in het geding is.”

In het Zwartboek staan de meest opvallende meldingen die per provincie zijn binnengekregen en via de Stichting ‘Ik wil gewoon weer naar school’. Er staan zeer schokkende en schrijnende situaties tussen, zoals gevallen van hyperventilatie of een zodanige hoofdpijn door het dragen van een niet-werkend mondkapje dat leerlingen zich ziek moeten melden, en meldingen van zelfmoordgedachten.

Er is dus zowel psychisch als lichamelijk sprake van een potentieel gevaarlijke situatie op scholen, terwijl er verwacht mag worden dat er op een school een gezonde en veilige leeromgeving aanwezig is, stelt het Meldpunt. “In het belang van de gezondheid van het kind verwachten wij dat de politiek dit signaal serieus oppakt en een einde maakt aan het verplicht stellen van niet-werkende mondkapjes op scholen.”

Link naar: het Zwartboek

7 REACTIES

 1. Maar wat doe je tegen hoofdpijn en andere klachten bij werkende mondkapjes?

 2. Ik krijg ook hoofdpijn en last van benauwdheid van een mondkap (geen mondkapje want het bedekt zowat mijn hele gezicht). Ook krijg ik op de een of andere manier last van mijn keel na het dragen van een mondkap. Verder functioneer ik heel slecht met een mondkap op omdat ik niet goed recht naar beneden kan kijken. Bijvoorbeeld mijn riem vastmaken moet op de tast. Ik had liever het coronavirus dan dit gedwongen leven onder een steen met alle ongemakken. Zelfs als het coronavirus zou leiden tot mijn dood heb ik liever het coronavirus. Risico’s horen nu eenmaal bij het leven.

 3. Ik heb al die tijd gedaan wat ik zelf dacht wat goed was. Vorig jaar helemaal aan het begin een poosje met kap gelopen. Ik dacht dit is heftig ik moet snel handelen. Ook omdat ik een kwetsbaar iemand in mijn
  beurt heb. En mijn chinese leveranciers waren ook zeer bezorgd. En eentje werd opgesloten. Dus dan denk je toch dit is heel erg allemaal.

  Nu loop ik als enige zonder kap omdat ik er natuurlijk net als veel anderen achter kwam dat we keihard bedonderd worden. En was je nog niet ziek dan werd je het wel met zo’n kapje. Dus dat ding gaat nooit meer op.

  En alhoewel ik best medisch kan verantwoorden dat ik geen kap draag heeft nog nooit iemand me echt wat gevraagd.

  Ik wil daarmee zeggen. Als mensen zich ‘gewoon’ niet goed voelen bij het dragen van zo’n kap gewoon niet doen.
  Want waarschijnlijk word er bijna nooit iets gevraagd. En dan zeg je gewoon. Ik kan het niet dragen ik word er ziek van. En dan niet gaan schreeuwen over je rechten of de holocaust ofzo dan krijg je natuurlijk sowiso gedonder. En gewoon dat ontheffingskaartje meenemen. Voor het geval dat.

  Maar iets tegen je zin doen de hele tijd word je vanzelf een keer ziek van. En met algemene uitleg kom je een heel eind. Dus zo lieg je niet maar kun je toch vrij ademen:)

  Dan nog even dit
  er staat ….of een zodanige hoofdpijn door het dragen van een niet-werkend mondkapje dat leerlingen zich ziek moeten melden

  Dit wekt de indruk dat een wel-werkend mondkapje ziekmelding voorkomt. Ik denk dat die zin verkeerd geformuleerd is?
  Want straks denkt iemand in Den Haag ja dat is een goed punt. Er moeten betere wel-werkende mondkapjes komen. Dat is geloof ik niet het beoogde effect van het zwartboek.

  • Ik heb vaker op deze website gelezen dat mensen bewust geen mondkap dragen. Misschien zijn jullie woonachtig in rustige dorpen of in stille gebieden? Zelf heb ik het weleens geprobeerd om zonder mondkap ergens binnen te komen. Ik woon hartje Amsterdam. Ik word er bijna altijd op aangesproken. In de tram was ik een keer echt vergeten de mondkap op te doen (mondkap hing in pauzestand op mijn kin). Er ontstond toen heel veel rumoer achter mij. Het bleek de tramconducteur te zijn en de passagiers achter mij. Ze riepen en gebaarden allemaal dat ik mijn mondkap op moest doen. Verder kom ik vaak op Centraal Station in Amsterdam. In het gebouw zelf droeg ik nooit een mondkap. Ik werd erop aangesproken door 3 handhavers. Toen kreeg ik alleen een waarschuwing maar ik zie daar ook vaak genoeg dat er boetes worden uitgedeeld vanwege het niet dragen van een mondkap. Als ik die verplichte mondkap zou negeren dan zou ik nu failliet zijn. Ik ken slechts één winkel in Amsterdam waar in de coronaregels bij de kassa staat vermeld dat indien je geen mondkap op doet dat het personeel dat zal respecteren en niet zal vragen waarom je geen mondkap op hebt.

   • Ja dat klopt waar ik woon is bepaald geen stad. Had ook al zo’n idee dat in de steden alles moeilijker is nu. Maar kunt u dan niet gewoon zeggen ik heb een ontheffing of ik word er ziek van? Als u niet wil gaat het niet toch? Dat maakt u toch al een uitzondering?

    Zou wel fijn zijn als dat wil lukken. Want straks komen ze aanzetten met 2 mondkapjes. En vandaag hoorde ik zelfs dat 3 de nieuwe mode gaat worden.

 4. @Esther
  Ik zou misschien wel een ontheffing kunnen krijgen maar dat vind ik niet eerlijk tegenover anderen die het ook zwaar hebben vanwege een mondkap want vrijwel niemand kan met minder zuurstof hetzelfde doen. En zeg maar gewoon ‘jij’ hoor;

Comments are closed.