Vrijspreker: Met crypto currency bezit je niets. Waarom is er toch zoveel vraag naar? 

Opperdienaar: Het lijkt er op dat mensen steeds liever de echte eigenaar zijn van “niets” dan de pseudo eigenaar van “iets”. Stel je bent de trotse ‘eigenaar’ van een zaak die thee verkoopt. Dan bepaalt de overheid opeens dat je horeca bent ‘Omdat de thee in een meeneembeker zat, warm was en met een schuimlaag, zou het direct kunnen worden gedronken.’

‘De eigenaresse maakte bezwaar en stapte ook naar de voorzieningenrechter. Ze zei dat het niet om horeca-activiteiten gaat, maar om detailhandel. Haar zaak is een “thee concept store”. In de winkel zijn geen zitplaatsen. De bubble tea is volgens haar niet voor directe consumptie, maar eerder te vergelijken met een maaltijdsalade die wordt meegenomen om ergens anders op te eten.’

Lees de details hier

De ondernemer won, maar het blijkt wel dat een onderneming bezitten in Nederland iets is dat goed gaat tot dat de heerschers bepalen dat het afgelopen is. Ondernemers denken “iets” te bezitten, maar eigenlijk was het al ‘niets’.

Vrijspreker: Ergens zijn de productiemiddelen al over gegaan naar de staat geheel volgens Marx. Maar het is niet precies duidelijk wanneer. 

Opperdienaar:Tja eigendommen. Is je goud etf, iets of niets? Je huis, beschouw je min of meer als je eigendom als het een koophuis is. Libertariërs zullen zeggen dat omdat je er belasting over moet betalen, je het al huurt van de staat. De meeste mensen zullen het echter als eigendom zien.

Wat te denken van dit stel dat $560000 neertelde voor een huis in Californië en terwijl de vorige eigenaar er niet uit wil. De overheid verdedigt de vorige eigenaar.

Het is wel zo dat veel hodlers ooit niets voor iets willen verruilen, misschien als er betere tijden voor iets komen. Maar betere tijden voor iets, betekent tegelijkertijd dat niets bezitten, niet meer nodig is

Goud is “bijna niets” een metaal op weg naar niets. Een vrij onbruikbaar metaal dat te zwaar is om een boot of vliegtuig mee te maken en te slap voor een treinrails. Misschien dat het daarom ook zo waardevol is in tijden van onteigening. Dit klompje glimmend metaal is zo onbruikbaar, dat ze het je nooit zullen afnemen. Onbruikbaar, maar tenminste wel helemaal van jouw.

Je eigendommen slinken naar niets als de overheid langskomt.

Vrijspreker: Dus als de overheid alles inpikt waar je iets mee kunt, is speculeren in de meest onbruikbare zaken een aanrader?

Operdienaar: Inderdaad, hoe onbruikbaarder hoe beter, omdat wij geen argumenten kunnen bedenken waarom we het zouden moeten inpikken.

 

 

 

16 REACTIES

 1. Je bent slechts volledig eigenaar van iets als niemand anders een claim op je eigendom kan leggen. Is er een overheid die je vermogen met 1 tot 1,5 procent belast dan is je vermogen slechts je voorwaardelijke eigendom want de overheid kan de heffing ook naar 10 of 20 procent doen stijgen. Idem je huis. Er is een organisatie, de staat, die zich een deel van het vruchtgebruik toe eigent. Je moet betalen om te voorkomen dat de staat je nog meer afneemt.

  De komende jaren neemt de vlucht naar zwart geld waarschijnlijk sterk toe, want zwart geld en zwart vermogen zijn het enige dat echt van jou is.

  • En dat zwarte vermogen zal denk ik ook klein in omvang moeten zijn. Eenvoudig mee te nemen naar een andere jurisdictie. Vandaar dat goud ideaal was. Maar je zou kunnen zeggen dat bitcoin nog kleiner is.

   • Wie weet ontdekt men weer zeldzame postzegels. Deze hebben de hoogste gewicht versus waarde verhouding, muv crypto’s uiteraard.

   • De bitcoin is zo klein dat je hem zelfs met de sterkste microscoop niet kunt zien, hij bestaat namelijk niet fysiek. De oplettende lezer weet dat crypto’s zinloos zijn zodra men de stekker uit het internet of electriciteitsnet haalt.
    Postzegels gaan never nooit niet een betalingsmiddel worden. In essentie is het een kleine vorm van fiat geld. Zeldzaamheid op zich is geen criterium.
    Goud en zilver is het beste en enige wat in aanmerking komt, veel mensen haten dat idee, maar wen er maar aan.

   • @een ander. Het grootste nadeel van zeldzame postzegels zijn de transactiekosten om ze weer liquide te maken.

   • “het grootste nadeel” ?????

    Niet dat ze makkelijk te vervalsen zijn, en het niet mogelijk is voor niet-filatelisten om dat te onderscheiden, of dat ze makkelijk beschadigen, of de waarde vast te stellen?

    Wat heeft Vrijspreker tegen goud en zilver, wat sinds de oudheid al als betaalmiddel gebruikt wordt?
    Iedereen met een weegschaal en schuifmaat kan een echte gouden munt van een valse onderscheiden. De waarde staat vast, het beschadigt niet en wordt niet door de elementen aangetast.
    Maar volgens de bezoekers hier betekent dat, dit in tegenstelling tot andere grondstoffen, geen intrinsieke waarde heeft, of zelfs helemaal waardeloos is.

 2. “Goud is “bijna niets” een metaal op weg naar niets. Een vrij onbruikbaar metaal dat te zwaar is om een boot of vliegtuig mee te maken en te slap voor een treinrails. ”

  Weer dat gebazel dat goud niets waard is of geen intrinsieke waarde heeft wat je steeds weer op Vrijspreker aantreft van de redactie maar ook van de reageerders.
  Als het waardeloos is, waarom hamsteren centrale banken het ? Als “Dit klompje glimmend metaal is zo onbruikbaar, dat ze het je nooit zullen afnemen.” waar is vanwaar de Gold confiscation act uit 1933?
  Het is waardeloos omdat het unieke eigenschappen bezit als metaal?

  60% van het gedolven goud wordt gebruikt voor de industrie en juwelen, maar “onbruikbaar” want je kunt er “geen boot of vliegtuig” mee maken en ook geen treinrails? Dat roepen is net zo onzinnig als dat ijzer niets waard is want de prijs is te laag en het roest en je kunt er geen kies mee vullen?

  Het zou leuk zijn om wat feitelijks te lezen over goud, dit artikel kan zo het NRC in.

  • Intrinsieke waarde bestaat niet omdat waarde subjectief is. Het bestaat in het hoofd van de waardeerder, maar niet in het object zelf.
   Je kunt wel wat met goud, maar niet zo veel als met staal. Het geleid electriciteit goed. En het glimt mooi, maar een katalysator maak je er niet mee, dan het je weer platinum nodig.

   • Ok het bestaat niet, maar bij gebrek aan argumenten moeten de mensen hier zich dus aan woordspelletjes vergrijpen…. staal kan goud niet vervangen in contacten voor electronica, en vraag eens aan je vrouw of ze niet liever stalen juwelen heeft als gouden.

 3. Basis van alle geld is vertrouwen. Als er geen vertrouwen meer is in valuta, crypto’s coins, postzegels, goud, zilver etc., is het niets meer waard.
  Laten we op elkaar vertrouwen in plaats van op geld. Want uiteindelijk is de kennis , kunde en het talent van jezelf en van anderen wat werkelijk waarde geeft aan geld.
  Bijvoorbeeld: Als niemand een auto zou kunnen bouwen, dan kun je een auto zelfs met al het geld in de wereld niet kopen. Het menselijk liefde, vernuft, kennis, kunde en talent staan aan de basis van alles wat waarde heeft in deze wereld.

 4. “Basis van alle geld is vertrouwen. Als er geen vertrouwen meer is in valuta, crypto’s coins, postzegels, goud, zilver etc., is het niets meer waard.”

  Gaat niet op voor goud en zilver. Het zijn grondstoffen die letterlijk voor alles gebruikt kunnen worden (indien goud weinig tot niets waard zou zijn, zoals de mensen je op deze site proberen te laten geloven, zouden mensen alsnog deurknoppen en kranen en dergelijke er van willen hebben)
  Mensen houd op de realiteit te ontkennen!

Comments are closed.