Ik vind de keuze lastig. Haga heeft mooie betogen gehouden, maar dan krijg ik vanochtend een mail van Thierry die me afschrikt. De LP is helaas vrij onzichtbaar geweest en dat voorwaardelijke basisinkomen en die studie vouchers zitten me niet echt lekker. De PVV is een vrij stabiele factor, maar is teveel voor de verzorgingsstaat. Lastig.

De mail van Thierry van hedenochtend begint met de termen “we” en “ons”:

Vandaag is een ontzettend belangrijke dag. Vandaag bepalen we de koers voor ons land. In welk land willen wij dat onze kinderen en kleinkinderen opgroeien? Welk land willen we doorgeven aan de volgende generatie Nederlanders?

Als ik zo vaak deze termen gebruikt zie worden weet ik al dat er een collectivistisch betoog komt. Toch weet hij voor velen te scoren met een betoog tegen de massale immigratie, de overdracht van welvaart aan de Europese Unie, de uitholling van de democratie, de zinloze klimaatplannen, en de alsmaar uitdijende overheid.

De LP heeft hier haar verkiezingsprogramma staan. Er is ook een verkiezingskrant huis aan huis verspreid. Bovendien doet de LP landelijk mee in alle kiesdistricten. Alhier een kort filmpje van Robert Valentine over Corona:

Ik denk dat ik vandaag maar niet ga stemmen

20 REACTIES

 1. Net gestemd, voor het eerst sinds 12 jaar.

  Was vooral ook benieuwd of mij het stemrecht zou worden ontnomen omdat ik geen mondkapje draag. Dit was gelukkig niet het geval. Gewoon vriendelijk te woord gestaan en geholpen.

  Laat dit je dus niet tegenhouden.

  • Ze kunnen zomaar niet jou je stemrecht ontnemen. Bestaat dat eigenlijk wel?
   Ze hadden jou hooguit kunnen weg sturen en kom maar terug met een verplicht masker.

 2. Gisteren gestemd op de partij voor de vrijheid. De èchte, dus LP. Klein steuntje in de rug voor de groep die wellicht niet zo ambitieus is als Ron Paul, maar wel een duidelijke stip op de horizon heeft. Bij Fvd ben ik toch bang dat ze te makkelijk grijpen naar overheidsdwang. Dit gevaar loop je bij de LP niet

 3. Is dat niet het dillemma met stemmen? Stem Haga en je krijg lijpe Tjerrie er gratis bij. Stem Omtzigt (als je hem OK vind) en je krijgt clowns Wopke en Hugo er ongevraagd bij.

  De LP kan ik momenteel niet zo serieus nemen. Ik snap hun positie rond basisinkomen (denk ik) wel, want je kan het oude systeem niet van de ene op de andere dag afschaffen. Mocht de LP door een wonder 105 zetels halen in de tweede slaapkamer: 2/3 meerderheid plus marge ivm weglopers.

  Maar ik denk dat ze meer tot de verbeelding spreken door meer radicale standpunten in te nemen. En dan noem ik niet de kwestie rond de lijsttrekker die ambten… ehh projectmanager is. Al jarenlang. Dat past ook niet echt bij een Libertarische partij. En ‘libertair’, wat is dat eigenlijk?

  • Net zat ik wat te kijken naar de verkiezingsuitslagen op Geenstijl – live. Volgens wat men voorspelt en analyseert heeft partij Volt jarenlang onder de radar campagne gevoerd. Dat vertaalt/beloont zich nu in 4 zetels als resultaat.

   Dat lijkt met de Libertairen niet te zijn gebeurd. Dus gefeliciteerd dan maar met het opnieuw behalen van 0 (nul) zetels. Op naar de volgende verkiezingen… Tom Staal zei het al “Al 27 jaar bezig en krijgen geen flikker voor elkaar” (of andere woorden van deze strekking).

   • In de voorlop[ige uitslagen staat de LP ook de komende 4 jaar weer op 0 zetels.
    Ik ben dan ook maar 1 bericht tegen gekomen over de LP op een andere site.
    Dan doen vele nieuwe partijen het een stuk beter voor de eerste keer.
    Maar zelfs na 27 jaar zijn er nog mensen die nog nooit van de LP gehoord hebben.
    Het is dat ze hier er wel wat over vermelden, anders had ik ook niet geweten dat ze nog bestonden.

   • @Niko. Als ze 10 k plus stemmen trekken zie ik dat als een goede prestatie. Dan doen ze het veel beter dan 2012 toen er 4163 stemmen op de LP werden uitgebracht. Als ze minder dan die 4163 stemmen halen, dat zou heel slecht zijn.

   • 4136 stemmmers op zo een 13 miljoen kiezers is wel een hele magere opbrengt.
    Een plaatselijke padvinder vereniging krijgt nog meer mensen bij elkaar als ze mee zouden doen.

   • @Ratio. 10K is inderdaad ruim een verdubbeling t.o.v. 9 jaar geleden. Maar als je ziet dat zelfs ‘Silly Syl’ het in een paar jaar voor elkaar krijgt om een zetel te halen dan is het toch minder indrukwekkend. Als ik deze lijn doortrek dan haalt de LP zijn eerste kamerzetel rond het jaar 2048.

 4. Als libertarier heb je meer aan FvD dan aan de LP. FvD onderkent de façade die het bestuur in NL vormt. FvD wijst voortdurend op het feit, dat NL politici en bestuurders slechts toneelspelende baantjesjagers zijn, die met de burgers niets te maken willen hebben en er slechts voor zichzelf zitten, terwijl de NWO elite aan de touwtjes trekt.

  FvD weet, dat het Kamerwerk daarom nutteloos is. Echte discussies over de grote thema’s worden er nooit gevoerd en besluiten worden in achterkamertjes en buiten de politiek genomen, niet in de Kamer. Zij stellen, dat je beter een parallelle samenleving kan opbouwen met eigen scholen, winkels en bedrijven, sportverenigingen en woningcorporaties, etc. en zo de invloed van de corrupte overheid kan marginaliseren. FvD’s zuilenmaatschappij komt nog het dichtst in de buurt van mijn persoonlijke ideaal van het panarchisme. Ramsey Dukes legt het uit:
  https://youtu.be/gaDknbtneVo

  • Het nadeel van PVV, Ja21, Forum voor Democratie en VVD dat ze allemaal voorstanders zijn van EU en Brussel uitbreiden, politici van PVV en Forum voor Democratie zitten toch in Brussel….dus voorstanders EU zou ik zeggen, of zie ik dat verkeerd????

   • Dat is wat FvD betreft een misvatting. FvD is indertijd opgericht om met het Oekraine-referendum de bevolking voor of tegen de uitbreiding van de EU te laten kiezen. Toen de uitslag afwijzend was, maar de politiek er toch mee doorging, vond FvD het noodzakelijk om de politiek, incl. Brussel en de Tweede Kamer, verder te democratiseren. Dat kon alleen van binnenuit. Pas recent heeft FvD er voor gekozen om tevens een parallele maatschappelijke beweging op te zetten waarmee de invloed van de overheid kan worden teruggedrongen. Overigens zijn de EU=zetels nu gekaapt door de baantjesjagers van JA21, net als een groot deel van de zetels in de 1e Kamer.

 5. Oh God, wat ik hier lees. Ik had mij er niet in verdiept omdat ik wist dat het erg was.
  Maar zo erg ……..

  Robert Valentine, Projectmanager Gemeente Amsterdam, afgestudeerd VU. OMFG!!!!

  Met dit in het achterhoofd is het mogelijk dat Marianne Thieme ooit voorzitter wordt van de vereniging van Nederlandse Keurslagers.

 6. De analyse van Robert Valentin en van de LP en hun oplossingsrichting mbt corona wijkt in niets af van die van FvD. FvD stelde zelfs voor om naast het overheidsdashboard met corona doden een dashboard met nevenschade, incl. de verloren gegane QALYs (Quality Adjusted Life Years) tgv de corona maatregelen te plaatsen.

 7. Het nadeel van PVV, Ja21, Forum voor Democratie en VVD dat ze allemaal voorstanders zijn van EU en Brussel uitbreiden, politici van PVV en Forum voor Democratie zitten toch in Brussel….dus voorstanders EU zou ik zeggen, of zie ik dat verkeerd????

  • Heb ik ook eerder beweerd. Dat zie je zeker niet verkeerd.
   Als je zegt dat je ergens tegen bent, dan moet je er dus vooral niet zelf ook nog aan mee gaan doen en er dan ook nog dik aan verdienen.
   Dat klopt niet helemaal als je beweerd er tegen te zijn er van af te willen.

   • Dat is wat FvD betreft een misvatting. FvD is indertijd opgericht om met het Oekraine-referendum de bevolking voor of tegen de uitbreiding van de EU te laten kiezen. Toen de uitslag afwijzend was, maar de politiek er toch mee doorging, vond FvD het noodzakelijk om de politiek, incl. Brussel en de Tweede Kamer, verder te democratiseren. Dat kon alleen van binnenuit. Pas recent heeft FvD er voor gekozen om tevens een parallele maatschappelijke beweging op te zetten waarmee de invloed van de overheid kan worden teruggedrongen. Overigens zijn de EU=zetels nu gekaapt door de baantjesjagers van JA21, net als een groot deel van de zetels in de 1e Kamer.

   • Als we eenmaal digitaal stemmen met Digid en blockchain dan kan je ook veel vaker je mening geven over een bepaald onderwerp. Je doet al dan niet mee aan zo’n stemming als het onderwerp op jou van toepassing is of niet. En als je geen tijd hebt om je goed in te lezen en een onderwerp op de diverse fora goed uit te discussiëren dan je kan het stemmen ook aan je rechtstreeks gekozen volksvertegenwoordiger over laten. Al met al een hele verbetering tov het huidige systeem.

Comments are closed.