Nee de titel van dit stukje is niet gericht op de politiek, hoewel?

Het gaat over de met veel bombarie gelanceerde actie van Albert Heijn. AH laat weten 130 miljoen plastic groente zakjes te vervangen door Duurzame Vers Zakjes (DVZ).

Zijn er geen belangrijker onderwerpen zoals de nieuwe banen van Omtzigt en Ollongren, de kabinets-de-formatie of het milieu? Jazeker, maar dit is bedoeld als voorbeeldje dat je zelf kritisch moet blijven nadenken, ook al krijgt het het stempeltje van goed voor het milieu en het algemeen belang. (Trouwens ook kritisch blijven nadenken over wat er op deze blog wordt geschreven!).

Die Duurzame Vers Zakjes (DVZ) ‘schelen 234.000 kg plastic per jaar, omdat ze tientallen keren gewassen kunnen worden’.

Toch even een paar vraagjes:

Hoeveel waspoeder verbruikt zo’n zakje bij het wassen?  Ook al zou het maar 0,05 gr zijn, dan zijn dat met 130 mio miljoen wasbeurtjes:

 • 130 miljoen keer, zeg @ 0,05 gr waspoeder is 6.500 kg waspoeder per jaar (die de arme milieubewuste AH shoppers bij AH moeten kopen)
 • 130 miljoen keer wassen?: in de wasmand, in de was stoppen, drogen, terug bij de boodschappentas leggen, meenemen, zeg 30 seconden werk van de boodschapper/zakkenwasser = 1 miljoen uur per jaar, oftewel 25.000 werkweken.

en hoeveel wegen die DVZ ’s meer dan een ouderwets builtje? Zeg 1 gr; dit keer 130 miljoen levert bij het afwegen een extra gewicht van 130 miljoen gr oftewel 130.000 kg, die bij afwegen van zeg gemiddelde prijs van  € 10 per kg (fruit en groente) de AH shoppers € 1,3 miljoen teveel laat betalen, (of minder fruit oplevert).

Ik heb geen cijfers over de extra energie, milieubelasting van de DVZ’s tov de huidige zakjes. En ook niet het aantal keren dat zo’n DVZ hergebruikt wordt, maar naar mate er minder keren hergebruikt wordt, gaat de milieuwinst exponentieel verder omlaag.

Ook geen inzage in het aantal keren dat zo’n DVZ niet gewassen wordt (je wilt tenslotte besparen) zo dat er bacteriën etc achterblijven, die dan weer het volgende fruit versneld laten rotten.

Kortom, het is de vraag wat we nu met DVZ echt aan het besparen zijn.

Doet me denken aan het verbod op plastic boodschappentassen. De alternatieven van katoen tasjes vooral, maar ook papier, blijken veel milieubelastender te zijn.

8 REACTIES

 1. De rage schijnt nu voorbij te zijn, maar ik heb talloze aansporingen ontvangen om e-mails niet af te drukken, zogenaamd om het milieu niet te belasten.

 2. Over zakkenwassers gesproken. Mensen die nu in het park zitten, met een paar vrienden, en van het zonnetje en goed gezelschap genieten krijgen boetes want “mag niet” van de politici waar ze twee weken geleden massaal op hebben gestemd. Maar wie van de drie zijn dan de echte zakkenwassers? “Wil de echte Zakkenwasser nu opstaan?”

  Over andere zakkenwassers gesproken: Hoeveel extra water zou er nodig zijn om al die lamme fruitzakjes te wassen?

  @Hugo: Hoeveel datacenters zouden er extra in gebruik zijn om al deze email- aansporingen rond te sturen en op te slaan? En hoeveel windmolens moeten er gebouwd worden om dit van stroom te voorzien? De gemiddelde email wordt jarenlang bewaard, ook al wordt deze geen tweede keer gelezen.

 3. zou een zelf meegebracht zakje, net gebruikt i.v.m hyperventilatie, corona kunnen verspreiden?

   • Je zal maar als bedrijf zakjes of verpakking aan de klant geven om de gekochte spullen in te vervoeren en later vernemen dat er in een supermakrt corona is vastgesteld en de verkochte etenswaren is aangetroffen in een zak van …..
    Binnen kort dus een vermelding op de verpakking deze “zak” vervoert alleen spullen van de op de zak vermeld firma. Zou u er nog kopen. Nu begrijpt u dus ook waarom een kotszak geen reklame voert.

 4. oh toch wel reklame, heb er hier 1 van “Zum Kotszen” iemand enig idee ?

 5. Echt niemand gaat zakjes wassen.
  Ik gebruik ze hooguit als afvalzakje op het werk.
  Maar het kan, dus is het goed.

Comments are closed.