Het is een goede zaak bij meerdere banken een bankrekening te openen. Het nadeel is dat ik de laatste tijd brieven krijg die me niet vrolijk stemmen. Met name de steeds verder oprukkende grens van negatieve interest baart me zorgen. Het is een straf op sparen. Over mijn spaartegoed. Banken belonen mij niet langer voor sparen, maar bestraffen mij. Het tijdperk van negatieve interest is vooralsnog niet besteed aan de mensen met schulden. De banken trekken hier een duidelijke grens. Zo kost een doorlopend krediet bij de ABN 3,7% rente:

Het kost vermogende Nederlanders een halve procent voor het privilege om hun geld op een bankrekening bij de ABN aan te houden.

Geen haar op het kale bankiershoofd die erover denkt negatieve interest toe te staan aan mensen met een persoonlijke lening. Op iedere euro boven het grensbedrag dat ik heb gespaard verdient de ABN 4,2% bruto. Ze bestraffen mij voor mijn spaarzaamheid met een halve procent. En vangen 3,7% op het doorlopende krediet. Natuurlijk is er een kans op wanbetaling en natuurlijk zijn er afsluit kosten. Geautomatiseerde algoritmes kunnen deze transactie kosten en het wanbetaling risico overigens in hoge mate beperken.

Het ziet ernaar uit dat alle banken negatieve interest gaan rekenen. Niet over de door hun uitgezette leningen, maar over de tegoeden van mensen die zo dom zijn te sparen. Op een gegeven moment zullen de spaarders willen ontsnappen. Als alle banken negatieve interest rekenen is er voor mensen die crypto’s, opties, aandelen en obligaties te riskant vinden het alternatief van de matras. Deze ontsnappingsroute wordt ontmoedigd. De ABN heeft het gore lef om u een boete te geven van een halve procent als u uw geld contant terug wil halen.

Dit was nooit uw bedoeling toen u uw spaargeld toevertrouwde aan een bank. Het oproepen tot een bankrun is als ik het goed begrijp strafbaar. Of dit bankrun wetsvoorstel intussen tot wet is verheven is mij niet duidelijk. Vandaar dat ik als blogger mezelf ga indekken. Ik verschaf u in dit artikel slechts informatie over wijzigingen in gebruikersvoorwaarden van de ABN en de eventuele consequenties die dat heeft. Ik roep niet op tot een bankrun. Maar wil wel de gefortuneerde lezers die bij de ABN bankieren attenderen op deze wijziging in gebruikersvoorwaarden. Die op een door mij niet vermeldde datum in de toekomst ingaat. Het betreft de brief die u van de ABN heeft ontvangen met de dagtekening 20 april. Haal die uit de oude papierbak, lees die, en trek uw conclusie.

De ING doet ook mee

De strijd tegen cash wordt ook door de ING gevoerd, contante stortingen worden een factor 10 minder. In plaats van 30 k op 1 dag te storten moet u nu 10 dagen lang met 3 k per dag naar de bank. Pinnen uit geldautomaat wordt standaard gehalveerd. De brief stelt dat je de bedragen kan aanpassen, ik heb niet uitgezocht of dit slechts neerwaarts is of dat je dit ook naar boven kan bijstellen.

Van de RABO heb ik niet dit soort heel negatieve berichten mogen ontvangen. Ofwel hun voorlichting / klantrelatie afdeling is minder transparant, ofwel de RABO doet hier niet aan mee.

Beleggen in goud of zilver is, zeker met negatieve interest, en met mogelijke stijgende inflatie, niet zo’n slecht idee. Uw geld hoort van u te zijn, u hoort niet ieder jaar, jaar op jaar, met een situatie van inflatie, de bank te moeten betalen.
Dat is geen sparen maar ontsparen. Als de bank u beboet, voor sparen, accepteert u de boete op sparen? De keuze is aan u.

Wat prefereert u? Ik beschik over enige bankbiljetten. Een miljard Zimbabwaanse dollars bezit ik, tien miljard dinars bezit ik. En een kwart kilo goud.

8 REACTIES

 1. beschouw het als een graadmeter, je kunt er aan afzien hoe “ziek” deze maatschappij/wereld is en gaat worden.
  ook hier wat opvalt en overeenkomstig met de geneeskunst, in cyfertjes zijn we goed maar welke behandelingen er toe doen durven en mogen kunidge geneesheren niet mededelen op straffe van $$$.
  Hoor en wederhoor wie kent het nog, wie wil het nog en wie willen het niet!
  Eigenlijk grappig dat een ziek mens boven +32 ziek is en een maatschappij bij -0.
  Zou dit ook zo zijn met het milieu? Slikt u allen nog braaf uw D vitaminen.

 2. nu is de negatieve rente nog een half procent, omdat u nog een bankbiljetten-thuis alternatief heeft. Wat zal de negatieve rente zijn wanneer bankbiljetten worden afgeschaft?
  Trouwens, zelfs zonder negatieve rente, krijgt u vanwege inflatie al uw negatieve rente, gratis.

 3. Al meer dan 2 jaar lang is door o.a. de SP aan de minister van Financiën en DNB gevraagd om negatieve spaarrentes onder € 100.000,- te verbieden. De minister en Klaas Knot van DNB vonden dat niet nodig.
  Waarom € 100.000,- ? Omdat dat ook de grens is van de depositogarantie. In België is dat vooralsnog wel verboden; lang leve de EU-eenheid.
  Voorts gaat de belastingwetgeving op de schop naar belasting op basis van werkelijk behaald rendement; een uitspraak van de de Hoge Raad. Omdat de spaarrente nu 0% of zelfs negatief wordt, zal die belasting 0% zijn.
  Sparen onder het matras is niet zo’n goed idee. De ECB kan zomaar de lopende bankbiljetten ongeldig verklaren; die moet je dan inruilen tegen nieuwe. Meteen controle over uw spaargeld.
  Goud etc. kopen is nu niet zo aantrekkelijk omdat de koers hoog is en eigenlijk alleen naar beneden kan. Bij koersdaling ben je een veelvoud van de negatieve spaarrente kwijt.
  Als je al goud had aangekocht tegen een veel lagere koers, kun je dat houden. Maar daarvan moet je jaarlijks de waarde opgeven bij je aangifte. Dan berekent de belastingdienst door vergelijking met voorgaande jaren je (fictieve) rendement kan belasten.

  Uitgeven is het enige om ontwaarding te beperken. Wedden dat we straks ons spaargeld moeten uitgeven aan de energietransitie? Daarmee kan de Staat haar beleid aan de EU verkopen als groene investering; die de burger overigens zelf mag betalen.

 4. Als er negatieve rente gerekend gaat worden,dan is het hek van de dam,vind je het vreemd dat er zo n hoop rare dingen gebeuren als corona ?juist daarom!

 5. “The boss of Goldman Sachs claimed that bankers were doing ‘God’s work’. Lloyd Blankfein”

  In 2030 bezit u niets meer en zult goddelijk gelukkig zijn.

  Invoering van negatieve rente is een criminele handeling, een misdaad, net als de mensheid reduceren met gif afspuiten moord is met voorbedachte rade is. De weg effenen naar 2030, “je niets meer bezit, maar gelukkig zult zijn”.

  Dansend er naar toe….https://tinyurl.com/25uczy3d

  Zelfs geen lijf meer bezitten om je ziel, indien van hogere hand verder bevolen. De mens, depopulatie gecontroleerd per spuit. Wie niet meer past in ‘godswerk’, opstandig is en zelf gaat/blijft nadenken, is rijp voor “de spuit”.

  …..”om toegangstesten te kunnen verplichten, is een juridische basis nodig.
  De wetgeving ligt al twee weken in de Kamer. Maar de Tweede Kamer spreekt er pas volgende week over, de Eerste Kamer nog weer een week later. Voordat de wet is ingevoerd, is het al juni. Meerdere partijen vragen zich af of ze die ’testsamenleving’ überhaupt nog wel willen.
  Met liefde omarmen we de afspuitsamenleving, anders zou heel Nederland wel massaal de straat opgaan. Bring it to me, baby!!…. Yeah…https://www.telegraaf.nl/nieuws/1303052630/geen-verdere-versoepelingen-coronaregels-vanaf-11-mei-naar-verwachting-week-later

  En zeker weten dat dit zal leiden naar de grote verdrukking, naar the mark of the beast, naar totale contole en een sociaal kredietsysteem, daar heb je feitelijk zelfs geen bijbel voor nodig om te voorspellen wat gaat komen, was het niet zo opmerkelijk dat een eeuwenoude voor-ziening nu tot ‘bloei’ komt, om het te begrijpen

  In den beginne schiep het beest een killerverkoudheid, massale opruiming van overbodigen en een Europese afspuitpas, wat later braaf, voor wie nog mag leven, omgeruild kan worden voor EU-Nazi Sozialkreditpass.

  Beter tien frikandellen in de arm dan één in de maag.

  https://www.weesdeweerstand.nl/onderzoek-naar-de-horror-ingredienten-van-het-depopulatie-vaccin/

 6. Mien waar is mijn feestkap, Mien waar mijn kap….
  https://youtu.be/sSrMd9g-bls

  btw: Moord is iemand opzettelijk en met voorbedachten rade van het leven beroven. Het is dus doodslag plus voorbedachten rade. De straf op moord is niet mals, net als de maximale straf: er kan maximaal een levenslange gevangenisstraf worden opgelegd. Zelfs poging tot moord kan worden gestraft met maximaal 20 jaar gevangenisstraf./i>

  Negatieve rente bedacht door de zionistische centrale bank: Hij die, met het oogmerk om zich of een ander wederrechtelijk te bevoordelen, hetzij door het aannemen van een valse naam of van een valse hoedanigheid, hetzij door listige kunstgrepen, hetzij door een samenweefsel van verdichtsels, iemand beweegt tot de afgifte van enig goed, tot het ter beschikking stellen van gegevens met geldswaarde in het handelsverkeer, tot het aangaan van een schuld of tot het teniet doen van een inschuld, wordt, als schuldig aan oplichting, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vijfde categorie.

  Wat het bankwinkeltjes als medeplichtigen voor straf oplevert moeten corrupte rechters en OM beoordelen.

  • …het bankwinkeltjes kartel… Want, hebben de bankwinkeltjes geen onderlinge afspraken gemaakt over het invoeren van negatieve rente? Echt waar niet?? Even met twee Rutte vingers in de lucht plechtig zweren van niet!

   Banken zijn een slap aftreksel geworden van wat ze ooit waren. De dikke sigaar statigheid en patserige glans is er in ieder geval wel af en hebben ze zich verlaagd tot het niveau van louche autoverkopers ergens ver weggestopt op een drassig, nietszeggende achteraf industrieterrein.

 7. jouw geld? is dat een verspreking of begrijp je de techniek “geld” niet zo goed?
  geld is niet van jou of mij, maar van diegene die het print/bijtikt. daar doen “ze” niet geheimzinnig over.
  als je er gebruik van wil maken, zal je moeten slikken, zeker als je er meer van wil hebben dan je verbruiken kan. de hoogste tijd om het om te zetten in iets waar je als mens wel wat mee kan.

Comments are closed.