Frank Karsten heeft het boek De Discriminatiemythe geschreven (recensie). ‘Ik pleit ervoor om zo rationeel mogelijk te discrimineren, op basis van ervaringen en statistieken.’ Cruciaal in zijn betoog is de vrijheid van associatie. Iedereen moet kunnen omgaan met wie hij wil, vindt Karsten, een overtuigd libertariër. Dat geldt niet alleen voor vriendschappen en relaties, maar ook bij het sluiten van zakelijke transacties en het bepalen van wie je wel of niet binnenlaat in je discotheek.

Frank Karsten is een openlijke voorstander van het recht op discriminatie. Geheel aan de andere kant van het spectrum staat Sylvana Simons. Discriminatie is voor haar een doodzonde. Toch is ze zelf niet geheel kleurenblind zoals uit het volgende filmpje blijkt:

De blogger Ashwin Orie heeft hier een duidelijke mening over. Discriminatie is een genetisch geprogrammeerd hulpmiddel om te overleven.

Discriminatie mag dan genetisch en historisch verklaard kunnen worden. In de huidige samenleving kan discriminatie een blijk van kortzichtigheid zijn. Je hebt echter het recht van vrije associatie, en dus het recht om onderscheid te maken. Wat hypocriet is, is stellen dat er niet mag worden gediscrimineerd terwijl je dat zelf wel doet. Maar ja, politici zijn zelden consistent.

Bol, de discriminatie mythe, voor 10 euro.

5 REACTIES

 1. Het is alleen discriminatie als een ander het doet. “Ik mag dat wel doen.”

 2. Blm manifestatie heeft een duidelijk discriminerend voordeel dan de anti coronamanifestatie.

 3. Heel goed verwoord ! is gewoon zo. Racistische partijen zijn de grootste racisten… BLM is er een voorbeeld van,, Word ook gesponsord door George Sorros die blank en zwart tegen elkaar op wil zetten en verdelen. Verleden moet ook met rust gelaten worden en niet iedere keer erbij halen. We hebben ervan geleerd maar niet misbruiken om slachtofferrol te spelen.. Als blanken nooit naar kolonies waren afgerezen dan zouden misschien veel zwarte mensen nog steeds daar zijn en met een botje door neus lopen.. Alles heeft zijn negatieve en positieve kant… Laat de natuur gewoon zijn gang gaan. Als wij mensen ermee gaan bemoeien en agenda s en programma s ervan gaan maken gaat alles fout.

 4. ik bepaal zelf met wie ik wil omgaan en met wie niet; dat is mijn recht! De redenen die ik daarvoor hanteer laat ik me niet voorschrijven door anderen. Wie het daar niet mee eens is, heeft pech.

  *** uit spam gehaald ***

 5. Als mensen op basis van onterechte vooroordelen discrimineren, zal de vrije markt dit automatisch corrigeren. Stel, dat een bedrijf capabele medewerkers niet aanneemt uitsluitend vanwege hun huidskleur, religie, geslacht, seksuele geaardheid, leeftijd, geestelijke en lichamelijke beperkingen die niets met het werk te maken hebben, maar ook hobbies en politieke denkbeelden. Dit bedrijf heeft dan een concurrentie nadeel tov minder bevooroordeelde bedrijven. Uiteindelijk zal het dan vanzelf verdwijnen.

  Juist als de overheid zich er mee gaat bemoeien, ontstaan er, zoals bij alles wat de overheid aanpakt, problemen. Als de overheid mbv subsidies en quota probeert het vooroordeel weg te nemen, komen die gediscrimineerde maar capabele mensen bij de slechte bedrijven terecht. Zij zijn dan niet meer beschikbaar voor de goede bedrijven, dwz bedrijven die mensen alleen op hun professionele capaciteiten beoordelen. Dit ondergraaft het zelfreinigend vermogen van de vrije markt in ernstige mate, want het houdt slechte bedrijven in stand. Het kan er zelfs toe leiden, dat goede bedrijven gedwongen worden totaal ongeschikte medewerkers in dienst te nemen. Dit ondergraaft een eerlijke en vrije concurrentie nog verder.Tevens vereist het een permanent overheidsprogramma met subsidies en quota, want zodra die wegvallen herstelt de oude situatie zich weer.
  _______________________
  “The great virtue of a free market system is that it does not care what color people are; it does not care what their religion is; it only cares whether they can produce something you want to buy. It is the most effective system we have discovered to enable people who hate one another to deal with one another and help one another.”
  ~ Milton Friedman

Comments are closed.