EK VoetbalIn 2005 hielden we een referendum over de EU-grondwet, waarbij Nederland met een ruime meerderheid van 63% tegen die grondwet stemde. Desondanks werd diezelfde grondwet, maar dan met een andere kaft en de artikelen wat door elkaar gehusseld als Verdrag van Lissabon alsnog ingevoerd. De mening van de burger is natuurlijk leuk, veel meer dan ter kennisgeving aannemen doen politici natuurlijk niet.

Destijds, als woordvoerder van het comité EU-nee, had ik een hoop argumenten tegen die grondwet. Natuurlijk hadden de voorstanders die ook. Dachten ze, want als je ging doorvragen bleek er van die argumenten maar bitter weinig overeind te blijven. Maar één van die argumenten van de voorstanders was toch wel hun idee dat de EU veel nauwer moest gaan samenwerken, liefst een federale staat worden, om als machtsblok op te kunnen treden tegen de grote boze buitenwereld zoals China, Rusland en de VS.

Misschien was dat wel het allerbelangrijkste argument van de Euro-gelovigen: dat de EU een groot en sterk machtsblok moest worden om effectieve industrie-politiek te kunnen voeren op het wereldtoneel.

Dankzij het gekonkel van onder andere JP Balkenende hebben de Eurofielen destijds hun zin gekregen, en is de EU op een steeds meer federale koers gekomen. En het Europees Kampioenschap voetbal geeft anno 2021 op een bizarre manier een inkijkje in wat er van al die ambities der Eurofielen is terecht gekomen.

Het is een Europees Voetbaltoernooi, dus je zou verwachten dat de top van het Europees bedrijfsleven dit gaat sponsoren. ‘Ons’ bedrijfsleven is dankzij die samenwerking binnen de EU toch heel krachtig, zou je denken.

Totdat je eens een kijkje neemt bij een willekeurige wedstrijd op de reclameborden rond de velden. Wie en wat zijn die sponsors, en waarom staan hun reclame-uitingen zelfs in het Mandarijn op die borden?

Het is een mooi lijstje hoofdsponsoren:

 • HiSense, een Chinese fabrikant van mobieltjes, witgoed en electronica.
 • Aliplay, het Chinese betaalplatform ontstaan uit Ali Baba
 • Booking.com, hoewel met een Nederlands tintje toch onderdeel van Booking Holdings uit Delaware, VS.
 • FedEx, een Amerikaanse pakjesvervoerder.
 • Gazprom, het Russische gas- en oliebedrijf.
 • Volkswagen, als enige Europese bedrijf.

Daarnaast heeft de UEFA nog Coca-Cola en Takeaway.com als Amerikaanse Sponsoren, TikTok en Vivo (mobieltjes) uit China, Qatar Airways uit het Midden-Oosten, en toch een heel klein beetje Hollands glorie: Heineken.

Kortom: van de twaalf sponsoren van het EK zijn er welgeteld twee Europees. De rest komt uit andere werelddelen. Zoals eigenlijk altijd als het gaat om de EU kun je maar één conclusie trekken: het is weer eens één grote mislukking.

Die éénwording die men er langzaam maar zeker door heeft geduwd zou geweldig zijn voor het Europees bedrijfsleven, in de praktijk blijkt dus dat de Europese Voetbalwedstrijden vrijwel uitsluitend nog gesponsord kunnen worden door niet-Europese bedrijven. En gefeliciteerd maar weer met dit prachtig stukje vakwerk uit Brussel dat u heeft mogen bekostigen.

Veel plezier met het kijken naar het voetbal!

7 REACTIES

 1. Welkom terug Kim.
  Ik kan me niet voorstellen dat de Brusselse eurocraten ooit een zelfstandige gedachte hebben gehad. Ze zijn weinig anders dan één van de uitvoerende organen van de Build Back Better beweging die ook de VN in al hun gedaantes en de meeste natiestaten aansturen. Je moet uiteraard voor de vorm wat argumenten geven voor je positie. Als die argumenten later weerlegd of ontkracht worden, who cares? Wat je niet kunt zeggen is dat je aan populatiecontrole wilt doen. Dat verkoopt waarschijnlijk niet zo. Zeker wanneer een flink deel het loodje gaat leggen of zich niet meer kan voortplanten.

 2. Ja dat referendum was de laatste keer dat ik gestemd heb. Helaas ben ik daarbij en alle volgende verkiezingen, alleen maar bevestigd dat stemmen geen zin heeft. Kijk nu deze keer weer: wat een gesjoemel om de winnend rechts, te laten gewennen dat verliezend links mee moet doen.

  • If voting would make a difference, then they=government would have abolished that right a very long time ago

 3. Rutte stond weer te blinken op ek,hij denkt hiermee weer alles voor elkaar te hebben?

 4. Over sponsors gesproken. Ik krijg sterk de indruk dat covid19 ook een sponsor heeft. Gezicht bedekkende kledij? Geen handen schudden? Geen alcohol? Hmm… En dan beweert de media ook nog dat degene die midenoostenkunde heeft gestudeerd door ‘vele kiezers’ als volgende premier wordt gezien.

 5. Gazprom is Russisch en dat is ook Europees (zo doen de Russen ook mee aan het EK). De grens met Europa houdt wel op in de Oeral, maar Moskou ligt nog wel in Europa. Net als een klein stukje Turkije.

Comments are closed.