Vrijspreker lezers zijn zich bewust van de inherente beperkingen van een democratie. Er zijn manieren om de negatieve effecten van een democratie te minimaliseren. Bijvoorbeeld door een census kiesstelsel. Of varianten daarop. De stichting “Meer democratie” komt met een andere optie, die van een minderheidskabinet. “Een minderheidskabinet is de uitweg uit de politieke impasse. Het kan snel geformeerd worden en het zorgt voor de broodnodige bestuurlijke vernieuwing en grotere tegenmacht voor het parlement”, zegt woordvoerder Niesco Dubbelboer.

Een minderheidskabinet past wellicht beter bij het huidige versplinterde politieke landschap. Het heeft ook een nadeel, je krijgt 4 jaar lang genante politieke deals waarbij meewerkende partijen hun special interest wetgeving erdoor kunnen drukken in ruil voor steun aan de regering. Hier volgt het betoog van “Meer democratie”:

Meerderheidscoalities slaan debat dood

“De meerderheidscoalities met hun gedetailleerde regeerakkoorden slaan het parlementaire en publieke debat dood. Regeerakkoorden worden achter gesloten deuren geschreven door een handvol partijgetrouwen met invloed van machtige belangenorganisaties. Alle grote compromissen zijn dan al gesloten nog voor het parlementaire en maatschappelijke debat op gang komt. Kamerdebatten zijn te vaak toneelspel omdat de uitkomst al bij voorbaat vaststaat.”

Oppositiepartijen zitten er veelal voor spek en bonen bij. “De uitruil van wensen tijdens de kabinetsformatie betekent daarbovenop dat coalitiepartijen regelmatig beleid verdedigen waar zij eigenlijk helemaal niet achterstaan. Denk aan D66 dat voor de verkiezingen van 2017 nog pal stond voor het raadgevend referendum, maar na de verkiezingen opeens vurig de afschaffing bepleitte. En zie de Kamerfracties die gedrag van hun coalitiegenoten tegen heug en meug verdedigen om het kabinet maar overeind te houden. Dat maakt de politiek ongeloofwaardig.”

Voordelen van minderheidskabinet

Een minderheidskabinet kan snel geformeerd worden omdat dit bestaat uit slechts enkele partijen zonder vuistdik regeerakkoord. “De regering moet dan per onderwerp een steeds wisselende meerderheid in het parlement vinden. Het kabinet moet dan per onderwerp onderhandelen met de hele Tweede Kamer. Het parlementaire debat wordt dan een echte open discussie op argumenten en de Tweede Kamer wint aan tegenmacht.”

“Oppositiepartijen kunnen dan volop meeregeren. Dat is terecht, want ook zij hebben een mandaat van kiezers gekregen. Bovendien wordt hun inbreng constructiever. Want als oppositiepartijen weten dat hun inbreng toch bij voorbaat kansloos is, dan is de neiging groot om vooral oppositie te voeren om het oppositie voeren.”

Vandaag start Meer Democratie op www.meerdemocratie.nl/minderheidskabinet een oproep die door iedereen kan worden ondertekend. De oproep wordt, samen met alle handtekeningen, spoedig aangeboden aan informateur Mariëtte Hamer.

4 REACTIES

  1. Het lijkt er eerder op dat wij nog voor jaren met een ‘demissionair’ kabinet opgescheept zitten. Formeel mag een demissionair kabinet geen controversiële beslissingen nemen maar Rutte/Kaag (die elkaar officieel nog nooit ontmoet hebben) doen niet anders. Lekker makkelijk voor ze, aftreden kunnen ze niet meer en hun kontenlikkers in de Tweede Slaapkamer zullen ze nooit wegstemmen.

  2. Oppositiepartijen kunnen prima meeregeren, of we nu een minderheidskabinet hebben of niet. Er zijn immers altijd zo’n 120 kamerleden die hetzelfde stemmen. En proberen ze een keer zich onafhankelijk op te stellen (‘zonder last’ van de partij en anderen, want ‘zonder ruggespraak’ is jaren geleden al uit de wet geschrapt) dan kunnen ze hun verdere carrière wel vergeten:
    https://www.geenstijl.nl/5159582/bomtzigt/

Comments are closed.